فرمینگ ورق گالوانیزه چیست و چه کاربردی دارد؟

فرمینگ ورق گالوانیزه

اشتراک گذاری

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

فرمینگ ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه نوعی ورق فولادی است که در صنایع مختلف به عنوان پوشش ابزارهای فلزی و جلوگیری از زنگ زدگی این ابزارها استفاده می شود.

نکته جالب در این زمینه نوع طراحی این ورق فلزی است. بنابراین در این نوشتار قصد داریم در مورد نحوه فرمینگ ورق گالوانیزه و انواع آن صحبت کنیم، اما لازم است از قبل ورق گالوانیزه را بشناسیم.

  همچنین در صفحه فروش سایت آهنات به قیمت ورق گالوانیزه دسترسی داشته باشید و در صورت تمایل برای اطلاعات بیشتر و سفارش این محصول با همکاران ما در این مجموعه تماس حاصل فرمایید.

اگر می خواهید از این حوزه اطلاعاتی کسب کنید، تا پایان این صفحه با ما همراه باشید.

فرمینگ ورق گالوانیزه چیست

ورق گالوانیزه

همانطور که می دانید استفاده از فلزاتی مانند فولاد و آهن در صنایع مختلف بسیار متداول است. محصولات زیادی وجود دارند که از این دو فلز ساخته شده و در صنایعی مانند ساختمان سازی و خودروسازی کاربرد فراوانی دارند. یکی از بزرگترین معایب فولاد و آهن زنگ زدگی یا اکسیداسیون است. این فلزات در صورت قرار گرفتن در معرض رطوبت برای مدت طولانی اکسید یا زنگ می زنند.

یکی از پیامدهای زنگ زدگی فلزات کاهش طول عمر آنهاست. راه های مختلفی برای جلوگیری از این فرآیند وجود دارد، اما یکی از ساده ترین آنها گالوانیزه کردن یا پوشش فولاد و آهن است. در این روش یک لایه نازک روی (ZN) مانند یک پوشش سطح بیرونی محصولات فولادی را می پوشاند. این روش مقاومت محصول را در برابر خوردگی و زنگ زدگی بسیار افزایش می دهد.

به طور خلاصه، ورق های فولادی با روکش روی سطح بیرونی خود را ورق های گالوانیزه می نامند. اولین مرحله در استفاده از فرمینگ ورق گالوانیزه یا شکل دهی آنهاست که در قسمت بعدی به آن خواهیم پرداخت.

مطالب مرتبط :
قیمت ورق آلیاژی

رول فرمینگ چیست؟

برای آشنایی با فرمینگ ورق گالوانیزه ابتدا باید بدانیم که ورق فولادی به عنوان یک ماده اولیه در صنعت فلز به شمار می رود. این محصول با استفاده از شمش های فولادی تولید می شود که با انجام عملیاتی به نام فرمینگ ورق، شکل استفاده در صنایع مادر مانند لوله های فولادی، سقف فولادی، کرکره و بسیاری موارد دیگر را به خود می گیرد.

این روش برای انواع ورق ها، ورق های فولادی، ورق های گالوانیزه و … قابل اجرا است.

انواع قالب فرمینگ ورق گالوانیزه

انواع دستگاه های رول فرمینگ ورق فلزی در بازار وجود دارد که ورق هایی را از مواد مختلف در طرح های مختلف شکل می دهند. هر کدام از این طرح ها به دلیل ساختاری که دارند برای هدف خاصی مناسب هستند.

ورق های شیروانی:

این طرح دارای انواع مختلفی است که اغلب برای سقف استفاده می شود. انواع آن شامل شکل سینوسی یا کرکره ای، شیروانی ذوزنقه ای، شیروانی شادولاین است.
ذوزنقه که به فرمینگ ورق عرشه فولادی هم معروف است.

شکل سفال یا نوع فرانسوی

سفال یا نوع پالرمو:

این طرح بر روی ورق هایی به ضخامت ۵۰ میلی متر اجرا می شود که مراحل این ورق ۲۵ سانتی متر می باشد.

فرم دیواری تیپ کانکس
دیواری یا تیپ دامپا و نما

شکل دهی ورق گالوانیزه عملیاتی است که بر روی ورق های گالوانیزه به منظور آماده سازی این ورق ها برای استفاده در صنایع مختلف انجام می شود.

به عنوان مثال می توان ورق های گالوانیزه را به صورت لوله یا کرکره ساخت و سپس مورد استفاده قرار داد.ورق فلز گالوانیزه با استفاده از دستگاه فرم دهنده شکل می گیرد.

پس از نصب در داخل دستگاه قالب گیری، ورق های گالوانیزه شکل‌ دهی شده و آماده استفاده می شوند. شکل‌ دهی به ورق‌ ها با استفاده از قالب فرمینگ صورت می‌ پذیرد.

این قالب ها انواع مختلفی دارند و هر کدام طرح خود را روی ورق های گالوانیزه ایجاد می کنند.

فرایند فرمینگ ورق گالوانیزه

معمولا قبل از اینکه ورق گالوانیزه وارد فرآیند فرمینگ شود، ابتدا باید رنگ آمیزی شود.

رنگ آمیزی با کوره های مختلف و مواد شیمیایی مناسب انجام می شود. پس از رنگ آمیزی، ورق های گالوانیزه وارد دستگاه فرم دهی شده و در امتداد غلتک های فولادی حرکت می کنند. این غلتک ها وظیفه جابجایی ورق ها را برای انجام عملیات بعدی روی ورق بر عهده دارند. ابزارهایی به نام دریل با فشار دادن ورق شکل خاصی را ایجاد می کنند.

بسته به موقعیت مته، تیغه در همان حالت قرار می گیرد و شکل می گیرد.

معمولا فشار وارده به ورق های گالوانیزه باعث شکستن و خوردگی آنها می شود. بنابراین، برای جلوگیری از این اتفاق، ورق را گرم می کنند.

گرمایش با استفاده از کوره های مخصوص انجام می شود و گرما به مکان هایی که خم می شوند داده می شود.

این حرارت با توجه به نقطه ذوب ورق مورد نظر و ضخامت آن اعمال می شود. اگر این گرما کمتر از حد نیاز باشد، باعث شکستن آن می شود و اگر این گرما از حد معمول بیشتر شود، احتمال شکسته شدن ورق فلزی و توقف فرآیند فرمینگ وجود دارد. بنابراین برای تنظیم این دما به دقت بسیار بالایی نیاز است.

روش های مختلف فرمینگ ورق گالوانیزه

فرآیند فرمینگ در اکثر کارخانه ها به دو صورت گرم و سرد انجام می شود. همانطور که گفته شد، برای جلوگیری از شکستن ورق ها، گرما به ناحیه خمشی اعمال می شود.

مقدار حرارت بسته به ضخامت ورق گالوانیزه متفاوت خواهد بود. در روش فرمینگ سرد از ورقه های بیشتری با ضخامت کمتر و دمای کمتر استفاده می شود.

این محصولات در صنایع ساختمانی و خودروسازی کاربرد فراوانی دارند و به همین دلیل در شکل گیری این ورق ها دقت زیادی لازم است.

در فرآیند فرمینگ گرم از ورق های ضخیم تری استفاده می شود که کاربرد کمی در صنعت دارند. در این روش دمای بسیار بالایی بر روی ورق اعمال می شود و باعث خم شدن آسان آن می شود.

در این روش باید دقت شود که حرارت داده شده به درستی تنظیم شود. در غیر این صورت ممکن است در اثر سهل انگاری و اهمال کاری محصول به طور کامل از بین رفته و خاصیت خود را از دست بدهد. با چنین تفاسیری اکثر تولیدکنندگان زیر بار فرمینگ این نوع ورق نمی روند و متاسفانه قیمت بالایی دارند.

انواع فرمینگ ورق گالوانیزه

ورق های شیروانی:

ورق های سقفی عمدتاً برای ساخت سقف استفاده می شوند و دارای طرح های متعددی هستند.

برخی از این طرح ها مانند فرم سینوسی یا کرکره‌ای، شیروانی شادولاین و شیروانی ذوزنقه‌ای از شناخته شده ترین و پرکاربرد ترین انواع اشکال شیروانی هستند.

تیپ پالرمو:

نوع پالرمو که به فرم سفال نیز معروف است، فقط روی ورق هایی با ضخامت ۵۰ میلی متر قابل اجرا است.

انواع دیگر فرمینگ ورق ‌های گالوانیزه عبارتند از: فرم دیواری تیپ کانکس، فرم دیواری تیپ دامپا و نما، فرم سفال یا فرانسه و فرم ذوزنقه یا عرشه فولادی.

لازم به ذکر است که هر کدام از این فرم ها کاربرد خاص خود را دارند. به عنوان مثال از ورق های گالوانیزه سینوسی اغلب برای ساخت سقف شیروانی یا سقف های کاذب و از ورق های گالوانیزه با طرح دامپا برای پوشش سقف یا قسمت های دیوار داخلی استفاده می شود.

ورق های گالوانیزه به دلیل عمر طولانی و مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی به یکی از محبوب ترین محصولات فلزی در صنایع مختلف تبدیل شده اند.

همانطور که اشاره کردیم انواع فرمینگ ورق گالوانیزه شامل ذوزنقه، شادولاین، سفال، کرکره سینوسی و… می باشد. در ادامه با جزئیات این طرح ها آشنا خواهید شد.

طرح ذوزنقه ای

یکی از انواع طراحی برای فرمینگ ورق گالوانیزه، طرح ذوزنقه ای است. طرح‌ های دامپا، نما و آبرو همگی در گروه اشکال ذوزنقه ای قرار می گیرند. از مزایای این طرح می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• زیبایی ظاهری
• سبک بودن
• قیمت مناسب
• مقاومت در برابر رطوبت بالا
• ایمنی بالا در برابر برخی بلایای طبیعی مانند زلزله
جالب است بدانید که مقاومت این نوع ورق گالوانیزه در برابر رطوبت، آن را برای استفاده در شهرهای شمالی کشور که بارندگی زیاد دارد، مناسب ساخته است.

فرمینگ ورق گالوانیزه با طرح ذوزنقه ای، در این طرح امواج مربعی بر روی ورق گالوانیزه ایجاد می شود. از دیگر مزایای این شکل می توان به استحکام بالای آن اشاره کرد اما باید بدانید که این طرح نسبت به سایر طرح ها برای پوشش سقف و دیوار ساختمان ها کارایی کمتری دارد.

ورق های گالوانیزه ذوزنقه ای برای استفاده در موارد زیر مناسب هستند:
• سقف شیروانی و سوله ‌ها
• حصار دور زمین
• حصار دور ساختمان
• به عنوان ساندویچ پانل سقفی

 از کاربردهای فرمینگ ورق گالوانیزه با شکل ذوزنقه ای، استفاده از آن به عنوان تیرچه سفال برای ساخت سقف است.

این مورد جدید به عملکرد ورق فلز گالوانیزه ذوزنقه ای مستلزم آن است که با طراحی عرشه فولادی شکل بگیرد. در ابتدای این قسمت به فرم‌ های دامپا، نما و آبرو اشاره کردیم.

حال این سوال پیش می آید که کدام یک از این کاربرد ها در ساخت و ساز کاربرد دارند؟

برای پاسخ به این سوال باید اعلام کنیم که برای پوشش داخلی دیوار و سقف ساختمان از ورق گالوانیزه دامپا استفاده می شود.

فرمینگ ورق گالوانیزه در قسمت بیرونی ساختمان به منظور محافظت از ساختمان در برابر رطوبت قرار می گیرد. ورق نما گالوانیزه در واقع یک کانال پیش ساخته است که با هدف هدایت آب باران از ساختمان بر روی سقف های شیروانی قرار می گیرد.

تفاوت ورق ذوزنقه ای و سینوسی

این نوع ورق ها عملکرد و کاربردی مشابه ورق های گالوانیزه سینوسی دارند، اما از نظر اندازه و مقاومت متفاوت هستند.

برخی از مشتریان فکر می کنند که هر چه ضخامت ورق فلز بیشتر باشد، کیفیت و استحکام بهتری دارد و در نتیجه برای کاربرد آنها مناسب تر است.

با توجه به نوع مصرف، محل استفاده و فشارهای وارده به ورق، طول و ضخامت مناسب در نظر گرفته شود. البته با افزایش ضخامت ورق بر وزن نیز تاثیر می گذارد و محصول سنگین می شود بنابراین با توجه به مصرف باید محصولاتی با وزن مناسب سفارش دهید.

طرح شادولاین

فرم شادولاین یکی از زیباترین طرح های موجود برای فرمینگ ورق گالوانیزه است. زیبایی بصری این طرح باعث افزایش استفاده از آن شده است.
باید بدانید که طرح شادولین از نظر قیمت در رده بالاتری نسبت به سایر طرح های ورق گالوانیزه قرار می گیرد، اما با استفاده از آن سقف خانه و نمای بیرونی ساختمان زیبا و مدرن به نظر می رسد.

طراحی سفال

استفاده از سفال برای سقف های شیروانی از زمان های قدیم به ویژه در مناطقی که بارندگی زیاد است رایج بوده است. در سال های اخیر ایجاد ورق های گالوانیزه با طرح سفال، استفاده از سفال های واقعی برای سقف های شیروانی را منسوخ کرده است.

از مهمترین ویژگی های فرمینگ ورق گالوانیزه با طرح سفال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• سبک بودن
• امنیت بالا
• شکل ظاهری: ورق های گالوانیزه قابل رنگ آمیزی هستند و رنگ آنها به راحتی از بین نمی رود.
• استحکام و دوام بالا
• عمر طولانی
• بدون شکستگی: بر خلاف سفال ، ورق گالوانیزه پس از مدتی شکسته نمی شود.
بیشترین کاربرد ورق گالوانیزه در ساختمان سازی در ساخت سقف های دولایه است.

طراحی کرکره سینوسی

ساخت سینوسی یکی از قدیمی ترین انواع طراحی برای فرمینگ ورق گالوانیزه است.

در این طرح، طول موج های کوتاه گرد در عرض ورق گالوانیزه ایجاد می شود. این محصول نسبت به سایر انواع ورق گالوانیزه قیمت پایین تری دارد و به همین دلیل در بین مشتریان از محبوبیت بالایی برخوردار است.

خریداران می توانند این طرح را در رنگ های متنوع و زیبا خریداری کنند و سقف خانه های خود را با آن بپوشانند.

البته ذکر این نکته ضروری است که ورق های گالوانیزه معمولی و رنگی از نظر قیمت با هم تفاوت دارند. جالب است بدانید که در این نوع ورق گالوانیزه از بستر آهنی برای کاهش احتمال خوردگی و زنگ زدگی در اثر تماس با برف و باران استفاده می شود.

کاربرد فرمینگ ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه به دلیل عمر طولانی و مقاومت در برابر زنگ زدگی در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد که برخی از مهم ترین آنها به شرح زیر است:
• در صنعت خودرو جهت تولید قطعات و بدنه
• در صنعت لوازم خانگی برای ساخت وسایلی مانند ماشین لباسشویی و وسایل گرمایشی و سرمایشی
• در صنعت برق برای تولید محصولات مختلف مانند کابل کش برق
• در صنعت الکترونیک برای ساخت قطعات کامپیوتری
• در ساخت و ساز برای ساخت انواع سقف شیروانی و…

مزایای استفاده از فرمینگ ورق گالوانیزه

باید بدانید که استفاده از ورق های گالوانیزه مزایای زیادی دارد. گالوانیزه کردن ورق های فولادی ارزان است و بنابراین باعث صرفه جویی در هزینه های تولید برای سرمایه گذاران می شود.

از آنجایی که این ورق‌ ها در برابر رطوبت مقاوم هستند، عمر طولانی تری دارند و نیاز به تعمیر و نگهداری را از بین می برند.

یکی دیگر از مزایای فرمینگ ورق گالوانیزه ظاهر آن ها نسبت به انواع دیگر ورق ها می باشد. همانطور که گفتیم ورق های گالوانیزه در رنگ های متنوع تولید می شوند و به همین دلیل از نظر ظاهری نسبت به سایر ورق ها برتری دارند. ورق های گالوانیزه دارای خاصیت شکل پذیری و فرمولاسیون هستند.

این ویژگی باعث می شود این ورق ها برای جوشکاری و برشکاری مناسب باشند.

 از مزایای ورق گالوانیزه جوش پذیری آن است که آن را برای تولید محصولات مختلف در تعداد زیادی از صنایع مناسب می کند. از دیگر مواردی که می توان به آن اشاره کرد کیفیت بالای این ورق ها نسبت به ورق ها می باشد.

در نهایت لازم به ذکر است که در طی فرآیند گالوانیزه تمامی گوشه های ورق ها کاملا آغشته شده و آسیب پذیری ورق ها تا حد قابل قبولی کاهش می یابد.

انواع دستگاه وکیوم فرمینگ ورق گالوانیزه

ضخامت ورق یا شیت عامل تعیین کننده در انتخاب نوع فرآیند فرمینگ ورق گالوانیزه می باشد. در واقع ورق هایی با ضخامت کم برای شکل گیری باید نورد سرد شوند و برعکس برای فرمینگ ورق های ضخیم تر باید از ورق های نورد گرم استفاده کرد.

یکی از روش های قالب گیری به شکل خلاء معروف است و فرآیند کار در این فرآیند به این صورت است که ابتدا گرمای مستقیم یا القایی به ورق وارد می شود و در اثر گرمای هیتر، ورق تبدیل به خمیر می شود و سپس قالب به ورق تبدیل می شود. قابل دسترسی است و عملیات به پایان می رسد و دستگاه شکل می دهد.

به طور کلی می توان از این روش برای فرم دهی ورق های نرم استفاده کرد. وکیوم فرمینگ ورق گالوانیزه به تنهایی به سه روش مختلف انجام می شود: فرم دهی با فشار هوا، فرم دهی مکانیکی و وکیوم فرمینگ یا شکل دهی با خلاء.

در این صفحه در مورد موضوع فرمینگ ورق گالوانیزه و انواع آن اطلاعاتی در اختیار شما قرار دادیم. امیدواریم پس از مطالعه این نوشتار توانسته باشید پاسخ سوالات خود را بیابید. در نظر داشته باشید که استفاده از ورق های گالوانیزه با قیمت مناسب در ساختمان ها باعث ایجاد تحول عظیمی در سرمایه ساخت شما می شود.

مقالات مرتبط

بررسی انواع پروفیل ها
دانشنامه

بررسی انواع پروفیل ها

انواع پروفیل ها مقاطع فولادی توخالی هستند که از کاربرد بسیار زیادی در انواع صنایع برخوردار هستند. پروفیل ها در شکل های مختلفی تولید و

بررسی اجمالی ورق آلیاژی
دانشنامه

بررسی اجمالی ورق آلیاژی

ورق آلیاژی یکی دیگر از انواع ورق های فولادی می باشد که از ترکیب آهن با عناصری همچون کربن، سیلسیم و … تولید شده است.

Call Now Buttonتماس با آهنات
×

شما میتوانید از طریق شبکه اجتماعی واتساپ با واحد فروش در ارتباط باشید ...

×