ورق فلزی از جمله محصولات پرکاربرد صنایع است که ماده اولیه ساخت بسیاری از قطعات و تجهیزات است.
کاربردها و نیازهای صنایع مختلف باعث گردیده تا انواع مختلفی از ورق فلزی به بازار عرضه شوند. با این هدف که بتواند پاسخگوی تمامی بخشهای صنعتی باشد. در علم مواد اگر چندین فلز را با یکدیگر در دمای بالا مخلوط کنیم، ماده حاصله آلیاژ نام دارد.
زمانی که از یک ماده آلیاژ استفاده می کنیم، هدف ما ترکیب خواص خوب چندین فلز در کنار هم و به حداقل رساندن ویژگی های منفی این فلزات است.
با این کار میزان بهره وری از مواد اولیه به طرز چشمگیری افزایش پیدا میکند. علت آن در این است که به کمک آلیاژ سازی خواص شیمیایی و مکانیکی فلزات ارتقا می یابد.
یک ورق آلیاژی نسبت به ورق عادی، مقاومت بسیار بیشتری نسبت به دمای بسیار بالا و بسیار پایین و همچنین حضور در محیط های خورنده دارد.
این امر باعث گردیده تا در بسیاری از صنایع مختلف به جای استفاده از ورق فلزی خالص از ورق های آلیاژی استفاده می کنند. این کار در بهره وری محصولاتشان تاثیر بسزایی داشته است.
ورق های آلیاژی تقسیم بندی ها و طبقه بندی های دارند که به کمک آن ها در بازار عرضه می شوند. افراد خریدار نیز جهت یافتن محصول مدنظرشان باید با این تقسیم بندی ها آشنایی داشته باشند.
در این راهنما بر آن شدیم تا شما را با ورق های آلیاژی و کاربرد هر یک آشنا نماییم. با مطالعه ادامه این راهنما قادر خواهید بود تا با انواع ورق آلیاژی و ترکیباتشان آشنایی کاملی پیدا کنید.
مزایای استفاده از آلیاژها نسبت به فلزات چیست؟
مزایای بی نظیر آلیاژهای فلزی باعث گردیده تا امروزه کاربرد فلز خالص بسیار محدود شده و کاربرد ورق آلیاژی به طرز چشم گیری افزایش یابد.
به گونه ای که امروزه در صورت نبود ورق های آلیاژی تولید بسیاری از شرکت ها متوقف می شود و امکان جایگزینی با سایر مواد وجود ندارد. در زیر به مهمترین مزایا و برتری های ورق های آلیاژی نسبت به ورق فلز خالص می پردازیم.
استحکام بیشتر ورق آلیاژی
یکی از مهمترین مزایای ورق آلیاژی استحکام بسیار بالای آن است. ترکیب فلزات مختلف در داخل یک آلیاژ باعث می شود تا خواص مطلوب به حداکثر و خواص نامطلوب به حداقل برسد.
یک فلز خالص معمولاً نرم است و نمی توان از آن در کاربری های سنگین وزن استفاده نمود.
در طرف مقابل اگر یک ورق فلزی به صورت آلیاژی تهیه شده باشد بدلیل اینکه در ساختار اتمی از چندین اتم مختلف استفاده شده است، حرکت اتم ها بین یکدیگر حتی در صورت اعمال فشار نیز مشکل است.
چنین وضعیتی باعث میشود که استحکام ورق های آلیاژی به طرز چشم گیری افزایش یابد.
قابلیت ایجاد خواص مطلوب نسبت به فلز پایه در یک ورق آلیاژی
تصور کنید شما از یک ورق فلزی می خواهید برای یک موقعیتی خاص استفاده کنید که امکان خوردگی فلز شما بسیار بالا است.
در چنین شرایطی استفاده از فلز خالص خورنده امری بسیار زیانبار است.
در طرف مقابل شما می توانید از یک ورق آلیاژی از همان فلز استفاده کنید که دارای ترکیباتی از فلزات مقاوم در برابر خوردگی است.
با این کار شما از ترکیبی استفاده کردید که خصوصیات مثبت و مورد نیاز فلز اولیه را دارد و همچنین به دلیل ترکیبات آلیاژی موجود به ماده ای مقاوم در برابر خوردگی تبدیل شده است.
انواع رایج ورق آلیاژی و کاربرد هر یک
فولاد پرکاربرد ترین آلیاژ صنعتی دنیاست. به دلیل خاصیت آلیاژ پذیری بسیار شگفت انگیز فولاد می توان مدل های مختلفی از آلیاژ ها را با ترکیب فلز های مختلف با آهن تشکیل داد. از جمله این فلزات می توان به کلسیم، آلومینیوم، سدیم، منگنز، منیزیم،کبالت، نیکل، مس و کروم اشاره نمود. اگر بخواهیم اندازه های مختلف فولاد را طبقه بندی کنیم می توان آن ها را بر اساس عناصر آلیاژی موجود و همچنین درصد این عناصر تقسیم بندی نمود. در مدل اول نام فولاد عنصر آلیاژی پایه معین می شود. در بحث درصد نیز اینکه کم آلیاژ و یا پر آلیاژ بودن عامل تقسیم بندی بین آلیاژهای مختلف خواهد بود. در جمله پرکاربرد ترین مدل های ورق آلیاژی فولادی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
ورق آلیاژی CK45
این مدل از ورق آلیاژی در کنار فولاد از سیلیسیم و منگنز نیز بهره می برد. به دلیل خواص مطلوب ماشینکاری این مدل از ورق در بسیاری از تجهیزات ماشینکاری مانند محور های تراشکاری یا محور توربین و پمپ، انواع میل لنگ های صنعتی و همچنین ماشین آلات سنگین تجاری و کشاورزی به کار می رود.
ورق آلیاژی MO40
این ورق آلیاژی در گروه فولادهای کم آلیاژ قرار میگیرد. درجه بالایی سختی و قابلیت انجام عملیات حرارتی بر روی آن باعث گردید تا در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی کاربرد بسیار زیادی داشته باشد. منگنز و کربن موجود در این آلیاژ باعث گردیده تا این آلیاژ توانایی تحمل دمای بسیار بالا را در عین فرم پذیری داشته باشد.
جهت افزایش قابلیت مقاومت در برابر خوردگی و سایش در این آلیاژ فلزاتی همچون کروم، فسفر، مولیبدن و گوگرد اضافه شده است. این ویژگی باعث می شود تا برای استفاده در صنایع مانند نفت و گاز و همچنین ساخت دستگاه های ماشین ابزار به کار برود.
ورق آلیاژی st37
ورق آلیاژی st37 یکی از ورق های با استحکام بالا است که عمده ترین کاربرد آن برای شرایطی است که نیاز به ورقی با استحکام بالا و انعطاف پذیر وجود دارد. این ورق را در بازار با نام ورق سیاه نیز می شناسند که در ساخت تجهیزات کشاورزی، دریایی و همچنین صنایع فلزی سنگین و ساخت تیرآهن کاربرد دارد.
ورق آلیاژی ST44
در ترکیبات این ورق آلیاژی از میزان کربن کمتری استفاده شده است، به همین دلیل مقاومت کششی کمتری دارد. صنعت هوافضا در کنار سایر صنایع از مشتریان این مدل از ورق های آلیاژی است.
ورق سیاه St52
ورق آلیاژی st52 نوعی ورق کم کربن با قابلیت آتش خواری است که بر خلاف سایر مدل ها درصد فولاد در آن پایین تر است. سیلیسیوم و منگنز از جمله ترکیبات موجود در داخل این آلیاژ بوده که باعث شده تا مقاومت آن نسبتاً بالا باشد. این ورق نیز همانند ورق های آلیاژی st37 می تواند در گروه ورقهای سیاه قرار بگیرد.
نکته ای که درباره عدد جلوی st وجود دارد این است که آن عدد معادل مقاومت کششی میلی متر مربع آن آلیاژ است.
ورق A36
ورق A36 از پر کاربرد ترین ورق هایی است که از طریق نورد گرم تولید شده است. در این آلیاژ عناصری از جمله نیکل، وانادیوم و مولیبدن به کار رفته است. از ویژگی های این ورق آلیاژی مقاومت بسیار مناسب آن در برابر خوردگی و قرارگیری در محیط دارای آب شور است.
ورق A283
این ورق آلیاژی در ساخت مخازن تحت فشار های متوسط و پایین و همچنین دیگ بخار به دلیل خاصیت خمش بالا و قابلیت جوشکاری به کار می رود. این ورق در چهار گرید مختلف تولید می شود که تفاوت بین این مدل ها میزان کربن به کار رفته است. در بین گرید های مختلف a،b،c و d پرکاربردترین مدل گرید c است.
ورق A516
این مدل از ورق آلیاژی به دلیل مقاومت بالا و قابلیت جوشکاری در ساختمان سازی و همچنین تولید مخازن تحت فشار البته با دمای پایین به کار می روند.
خرید ورق آلیاژی
در مقاله فوق ضمن آشنایی کامل با ورق آلیاژی، با پر کاربرد مدل ها در صنایع ایران آشنا شدیم. در صورت تمایل به خرید ورق های آلیاژی شما میتوانید ضمن مشاهده آخرین قیمت ها در وب سایت ما، جهت خرید ورق های آلیاژی اقدام نمایید. برای دریافت مشاوره جهت خرید انواع ورق فولادی میتوانید از طریق شماره های موجود در سایت با کارشناسان آنلاین ما در ارتباط باشید.