ورق گالوانیزه نوعی ورق فولادی است که با هدف مقاومت در برابر خوردگی توسط آب با لایهای از جنس فلز روی پوشانیده شده است.
خوردگی آهن یکی از معضلات سازههای آهنی است که همهساله خسارات بسیار زیادی را در سرتاسر جهان به تأسیسات و تجهیزات مختلف وارد میکند.
با گالوانیزه کردن ورق فولادی میتوان مقاومت در برابر خوردگی را تا چند درجه افزایش داد.
مکانیسم محافظت در برابر خوردگی در ورق گالوانیزه به این صورت است که رطوبت و مولکولهای اکسیژن بهجای اینکه با مولکولهای فولاد درگیر شوند، با مولکولهای فلز روی واکنش داده و بدین ترتیب فولاد داخلی از خوردگی و اکسایش محافظت میشود.
باوجوداینکه این اکسایش فلز روی بهمرورزمان باعث تخریب ورق فولادی گالوانیزه نیز خواهد شد، با این حال سرعت واکنش آن بسیار کمتر از واکنش اکسایش فولاد است. این امر باعث شده تا عمر ورق های گالوانیزه بسیار بیشتر از یک ورق فولادی عادی باشد.
در کنار ویژگیهای بالا، مزیتهایی شامل داشتن ظاهر مناسب، شکلپذیری خوب و همچنین قابلیت رنگپذیری ورق گالوانیزه باعث گردیده تا بازار خرید آن درحالتوسعه باشد.
امروزه صنایع مختلفی روی به خرید ورق فولادی گالوانیزه آوردهاند.
در این مطلب راهنما قصد داریم شما را با ویژگیها، مزایا، انواع و کاربرد این ورق آشنا نماییم تا در صورت تمایل به خرید این نوع ورق فلزی اطلاعات کاملی درباره آن داشته باشید. در این صورت اگر قصد آشنایی بیشتر با این ورق دارید، ادامه مطلب راهنما را از دست ندهید.
انواع ورق گالوانیزه
با توجه به روش تولید ورق گالوانیزه، انواع مختلفی از آن وجود دارد. بر طبق این تقسیمبندی دستهبندیهای را میتوان برای انواع این ورق در نظر گرفت.
ورق گالوانیزه گرم
فرایند تولید این مدل از فولاد گالوانیزه همانطور که از نامش پیداست در دمای بالا انجام میگیرد.
در این فرایند، فولاد در داخل یک استخر حاوی فلز روی مذاب قرار میگیرد.
پس از ورود فولاد به داخل این استخر، واکنشهای متالورژیکی مختلفی بین این دو فلز روی داده و طبق فرایندی به نام انتشار یک ضخامت یکنواخت از فلز روی بر طرفین فولاد پوشانده میشود.
پس از خروج فولاد از حمام روی با اکسیژن موجود در هوا واکنش داده و اکسید روی تشکیل میشود.
در گام بعدی این ماده با کربندیاکسید موجود در هوا نیز واکنش میدهد و ترکیب نهایی به نام روی کربنات تشکیل میشود.
ظاهر ترکیب نهایی حاصله از فرایند گالوانیزاسیون گرم نسبت به سایر مدلها کاملاً متفاوت است.
بهگونهای که ورق گالوانیزه استخراج شده از این فرایند ظاهری خالدار و کریستال مانند دارد. ورق حاصل از این فرایند میتواند در کاربریهای مختلف استفاده شود.
ورق الکترو گالوانیزه
ورق الکترو گالوانیزه نوعی دیگر از روشهای تولید و فراوری گالوانیزه است.
در این روش به کمکی رسوب الکتریکی فلز روی بر روی یک طرف و یا طرفین ورق فولادی، آن را به حالت گالوانیزه تبدیل میکنند.
فولاد پایه در این روش معمولاً به طریق نورد سرد تولید میشود.
لایه پوشیده شده از فلز روی بر روی این فولاد با وجود نازکی بسیار، یک سطح کاملاً یکنواخت را ایجاد میکند.
با این وجود به دلیل نازک بودن سطح فلز روی بر روی فولاد مقاومت آن نسبت به گالوانیزه طول شده از طریق روش گرم کمتر است.
مشخصات ورقهای فولادی گالوانیزه
برای بررسی رفتار ورق فولادی گالوانیزه در محیط خارجی، بایستی به بررسی خواص مکانیکی آن بپردازیم. در ادامه به برخی از خواص مکانیکی مهم ورق گالوانیزه اشاره شده است:
استحکام بالا
ورق فولادی گالوانیزه مقاومت بسیار بالایی در برابر انواع نیروهای خارجی دارد.
فرقی نمیکند که این تنشهای وارد شده بر روی ورق فولادی فشاری باشد یا کششی و یا برشی، در همه این حالات ورق گالوانیزه استحکام بسیار بالایی را از خود به نمایش میگذارد.
خاصیت ارتجاعی
خاصیت الاستیسیته و یا ارتجاعی ورق گالوانیزه باعث گردیده تا پس از قرارگرفتن تحت نیروهای کششی و فشاری مجدداً به حالت اولیه خود باز خواهد گشت.
چنین قابلیتی باعث شده تا بتوان از ورقهای گالوانیزه برای مواقعی که مواد تحت تنشهای فشاری و کششی هستند، استفاده نمود.
پلاستیسیته
ورق فولادی گالوانیزه دارای خاصیت پلاستیسیته مناسبی نیز است.
بنابر خاصیت پلاستیسیته یک فلز اگر تحت معینی از نیروها قرار بگیرد، دچار تغییر شکل خواهد شد.
این قابلیت باعث گردیده تا بتوان از انواع ورق گالوانیزه برای مواقعی که نیاز به شکلدهی ثانویه است، استفاده نمود.
چکش خواری
ورق گالوانیزه خاصیت چکش خواری بسیار مطلوبی دارد. بدین طریق میتواند ضربات وارده را بدون انتشار ذرهای ترک در حین فرایندها تحمل نماید.
چکش خواری برخلاف خاصیت پلاستیسیته که بیشتر حالت فشاری است، مربوط به خاصیت کششی فلز است. همچنین این خاصیت چکش خواری با افزایش دمای فلز، افزایش مییابد.
چقرمگی
محتویات موجود در داخل آلیاژ ورق فولادی گالوانیزه باعث گردیده تا درجه چقرمگی بالایی را از خود نشان دهد.
چقرمگی را مقاومت فلز در برابر طرح شکلهای الاستیک و پلاستیک میشناسند. بهعبارتدیگر چقرمگی میزان انرژی است که یک ورق فولادی میتواند قبل از شکسته نهایی آن را تجربه کنند.
مقاومت خمشی بالا
آزمایشهای مختلف نشان دادهاند که ورق فولادی گالوانیزه میتواند در برابر خمش ۱۸۰ درجهای بدون حتی ذرهای پوستهپوسته شدن بافت فلز مقاومت نماید. این امر نشانگر مقاومت خمشی بالای این ورق فولادی است.
کاربرد ورق فولادی گالوانیزه
به لطف کیفیت بالای ورقهای فولادی گالوانیزه، امروزه در بخشهای مختلفی از صنایع میتوان شاهد استفاده گسترده از این ورقها بود.
به خصوص در مواقعی که احتمال اکسیداسیون و خوردگی فلز بالا است، میتوان به راحتی از این ورق فولادی استفاده نمود. در ادامه به بررسی برخی از مهمترین کاربردهای ورق گالوانیزه میپردازیم.
صنعت کشاورزی
یکی از بخشهای که به طور گسترده در حال استفاده از انواع ورقهای گالوانیزه است، صنعت کشاورزی است.
به دلیل کار مداوم در محیطهای مرطوب و اکسیژنه بایستی از فلزاتی استفاده کرد که مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و افزایش داشته باشند.
ورق گالوانیزه انتخاب اول در تولید تجهیزات کشاورزی است.
انرژیهای نوین
صنایع تولید انرژیهای نوین، جز صنایعی هستند که نیاز به کار مداوم و طولانیمدت دارند.
بهکارگیری از ورق گالوانیزه باعث شده تا تجهیزات فلزی این صنایع بدون نیاز به تعمیر و نگهداری، تا سالیان درازی به فعالیت بپردازند.
صنعت خودروسازی
یکی از مهمترین حوزههای کاربرد ورق گالوانیزه در تولید انواع خودرو است. امروزه بخش اعظمی از خودروهایی که در حال استفاده روزمره آنها هستیم از این فلز ساخته شده است.
حتی در خودروهای تجاری مانند اتوبوسها و کامیونها از ورق های گالوانیزه جهت مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگزدگی در بدنه بیرون این خودروها استفاده میشود.
صنعت ساختمان
یکی دیگر از حوزههایی که استفاده از ورق گالوانیزه در آن روزبهروز در حال افزایش است، صنعت ساختمان است.
استفاده از این فلز در این صنعت نهتنها به دلیل خاصیت استحکام و طول عمر بالای آن است بلکه از آن با هدفهای زیبایی نیز استفاده میشود.
پرداختکاری براق ورقهای فولادی باعث گردیده تا از آن در نمای داخلی و خارجی استفاده شود.
صنعت مخابرات
یکی دیگر از صنایعی که در آن از ورقهای گالوانیزه به دلیل طول عمر بالایشان استفاده میشود، صنعت مخابرات است.
دکلهای مخابراتی و تجهیزات جانبی آنها جزء مواردی هستند که استفاده از ورق گالوانیزه را به دلیل طول عمر بالا و عدم نیاز به تعمیر و نگهداری توجیهپذیر میکند.
تولید لوازمخانگی:
استفاده از ورق های گالوانیزه در لوازمخانگی باعث گردید تا ما به طور روزانه در منازل خود با این فلز سروکار داشته باشیم. امروزه انواع ورق گالوانیزه را میتوان در مدلهای مختلف لوازمخانگی برقی و غیر برقی مشاهده نمود.
خرید ورق گالوانیزه
در این راهنما شما را با ورق گالوانیزه، خصوصیات، انواع و کاربردهای آن آشنا نمودیم.
در صورتی که برای کسب و کار خود نیاز به خرید این ورق دارید، میتوانید با مراجعه به فروشگاه اینترنتی ما از آخرین قیمتهای انواع ورق گالوانیزه تولید شده در کارخانههای مختلف وسط کشور آگاهی یافته و با اطلاعات کامل اقدام به خرید آنها نمایید.