ورق گالوانیزه به ورق های فولادی که به وسیله ی یک لایه از فلز پوشش داده شده اند، گفته می شود. ورق های گالوانیزه یکی از پرکاربردترین ورق های پوشش دار به شمار می آیند و دلیل آن هم به خاطر مقاومت بالای آن ها در مقابل خوردگی و اکسیداسیون می باشد.
از ورق گالوانیزه در صنایع مختلفی همچون خودروسازی، ساختمان سازی، کشتی سازی و … استفاده می شود. قیمت این ورق ها در مقایسه با ورق های فولادی دیگر بیشتر می باشد. در ادامه به بررسی انواع ورق های گالوانیزه و کاربردها و ویژگی های آن خواهیم پرداخت. برای کسب اطلاعات بیشتر از شما دعوت به عمل می آوریم که تا انتهای مطالب همراه ما باشید.
ورق گالوانیزه چیست
ورق گالوانیزه به ورق های فولادی که دارای یک پوشش گالوانیزه بر روی سطح خود هستند، گفته می شود.
این پوشش گالوانیزه که بر روی سطح فلزی ورق ایجاد شده است موجب افزایش مقاومت ورق های فلزی در مقابل خوردگی و زنگ زدگی می شود.
همین امر موجب می شود تا از ورق های گالوانیزه در بخش های مورد نظر به صورت مستقیم استفاده کرد. البته در همین راستا، ذکر این موضوع از این قاعده مستثنی نمی باشد که، با توجه به این که ورق های گالوانیزه با چه روشی ساخته شده اند و در تولید آن ها چه استانداردهایی رعایت شده است، میزان مقاومت متفاوتی در مقابل انواع زنگ زدگی خواهد داشت.
برای حفاظت از لایه ی بیرونی ورق های گالوانیزه، بر روی آن عملیات شیمیایی غیر فعال سازی صورت می پذیرد. این عملیات موجب می شود تا ورق گالوانیزه در مقابل رطوبت مقاوم شده و ریسک تشکیل شوره سفید کاهش پیدا کند.
مزیت های استفاده از ورق گالوانیزه
- تعمیرات و نگهداری ورق گالوانیزه بسیار پایین است.
- ورق های گالوانیزه قابلیت شکل دهی و فرم دهی مطلوبی دارند.
- ورق های گالوانیزه را به راحتی و خیلی سریع می توان در مکان مورد نیاز نصب و اجرا کرد.
- به راحتی و با چشم غیر مسطح، پوشش روی سطح ورق های گالوانیزه قابل تشخیص و کنترل می باشد.
- ورق های گالوانیزه در مقایسه با دیگر ورق های فولادی از ظاهری شفاف و زیبا برخوردار هستند.
- ورق های گالوانیزه قابلیت جوشکاری را دارند.
- طول عمر و دوام ورق های گالوانیزه به دلیل مقاومت زیاد آن در مقابل رطوبت و خوردگی بسیار زیاد است.
- این ورق ها به دلیل پوشش گالوانیزه ای که بر روی سطح خود دارند، سازگار با شرایط جوی محیط می باشند.
- هزینه فرایند گالوانیزاسیون در این ورق ها به دلیل استفاده از روش غوطه وری در حوضچه های مذاب، در مقایسه با سایر روش های مقاوم سازی، بسیار مقرون به صرفه است.
- گالوانیزاسیون ورق ها موجب پوشش همه ی بخش های ورق مانند فرورفتگی ها، گوشه ها و حتی جاهایی که در برابر رطوبت، خوردگی دچار ساییدگی می شوند، می گردد.
انواع ورق گالوانیزه
ورق های گالوانیزه در انواع مدل های مختلفی تولید و عرضه ی بازار می شوند. ولی به صورت کلی، می تواند تقسیم بندی انواع ورق های گالوانیزه را به سه دسته ی زیر تقسیم کرد:
- انواع ورق های گالوانیزه از نظر شکل ظاهری
- انواع ورق های گالوانیزه از نظر نوع پوشش
- انواع ورق های گالوانیزه از نظر روش تولید
انواع ورق های گالوانیزه از نظر شکل ظاهری
ورق گالوانیزه از نظر شکل ظاهری در سه نوع زیر تولید می شود:
- ورق گالوانیزه بدون گل
- ورق گالوانیزه گل ریز
- ورق گالوانیزه گل درشت
دسته بندی فوق بر اساس شکل گیری گل بر روی سطح ورق می باشد. شکل گیری گل در زمان سرد شدن ورق و کیفیت روی مورد استفاده در زمان عملیات گالوانیزه ایجاد می شود.
به این صورت که هر اندازه میزان ناخالصی سرب موجود در داخل حوضچه ی مذاب کمتر باشد، ورق دچار گل کمتر و حتی بدون گل می شود.
از آن جایی که سرب برای محیط زیست ضرر دارد، تولیدکنندگان قصد تولید ورق های گالوانیزه ی بدون سرب را دارند.
انواع ورق های گالوانیزه از نظر نوع پوشش
ورق گالوانیزه نورد گرم از نظر پوشش به پنج دسته ی زیر تقسیم می شود:
- ورق های گالوانیزه با پوششی از جنس روی
- ورق های گالوانیزه با پوششی از جنس آهن
- ورق های گالوانیزه با پوششی از جنس آلومینیوم روی
- ورق های گالوانیزه با پوششی از جنس روی آلومینیوم
- ورق های گالوانیزه با پوششی از جنس آلومینیوم سیلیکون
انواع ورق گالوانیزه بر اساس روش تولید
ورق گالوانیزه بر اساس روش تولید به چهار دسته ی زیر تقسیم می شود:
- روش غوطه وری در استخر روی: در این روش، ورق گالوانیزه در داخل استخرهای فلز روی قرار می دهند. به دلیل دمای بالای فلز روی موجود در استخرها، ورق های گالوانیزه شده در این روش، ورق گالوانیزه گرم نامیده می شود. به دلیل این که در این روش، گالوانیزاسیون با دمای بسیار بالا و نزدیک به ۴۰۰ تا ۵۰۰ سانتی گراد انجام می گیرد، برخی واکنش هایی میان ورق های فولادی و فلز روی ایجاد می شود. این امر موجب نفوذ روی در میان لایه های بیرونی ورق های فولادی شده و مقاومت آن را در برابر زنگ زدگی افزایش می دهد.
- روش الکترولیت: روش الکترولیت یکی دیگر از روش های تولید ورق گالوانیزه می باشد. در این روش ورق های فولادی به عنوان کاتد و آند ایفای نقش کرده و پوششی از فلز بر روی سطح مورد نظر ایجاد می شود. به ورق های ایجاد شده با این روش، گالوانیزه ی سرد گفته می شود. در این روش امکان کنترل ضخامت ورق های گالوانیزه وجود دارد.
- اسپری کردن محلول روی بر سطح ورق: یکی دیگر از روش های تولید ورق گالوانیزه، اسپری کردن محلول روی بر سطح ورق های فولادی می باشد. به ورق های گالوانیزه ای که با این روش تولید می شوند، ورق های گالوانیزه ی سرد گفته می شود. امکان تعیین ضخامت روی در این روش تا حدی وجود دارد و مطابق با استانداردهای رعایت شده به وسیله ی شرکت سازنده، محلول مورد استفاده می تواند پایه اسیدی و یا پایه ی آبی داشته باشد.
کاربرد ورق های گالوانیزه
ورق گالوانیزه از ویژگی و مزیت های بسیار زیادی برخوردار می باشد. به این صورت که، کاربرد این ورق ها در اکثر صنایع می باشد. از جمله کاربرد ورق های گالوانیزه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- صنعت خودروسازی: در صنعت خودروسازی برای ساخت بدنه و شاسی خودروها استفاده می شود. همین طور در قسمت های داخلی و خارجی خودروها هم از ورق گالوانیزه استفاده می شود.
- صنعت ساختمان سازی: در صنعت ساختمان سازی، از ورق های گالوانیزه برای ساخت سقف های شیروانی، نماها، سیستم های تهویه، لوله کشی ساختمان و ناودان و … استفاده می شود.
- صنعت لوازم خانگی: در صنعت لوازم خانگی از ورق گالوانیزه برای ساخت لباسشویی، ظرفشویی، کولر و … استفاده می شود.
- صنعت کشاورزی: در صنعت کشاورزی از ورق گالوانیزه برای ساخت ماشین آلات کشاورزی استفاده می شود.
- صنعت کشتی سازی: در صنعت کشتی سازی برای ساخت کشتی ها
- ساخت انواع سازه های فلزی و حفاظ ها و نرده ها
- بالکن، ایوان، قرنیزها
- تابلوهای تبلیغاتی و ایستگاه های اتوبوس
- ساخت ورق های پروفیل دار
- کابینت و پوشش سقف
- کاشی های فلزی و یا نمای سایدینگ فلزی
مطلب مربتط : قیمت لوله گالوانیزه