ورق رنگی یکی از انواع گونه های ورق گالوانیزه می باشد.
ورق های گالوانیزه ای که طی فرایند هایی ویژه رنگ آمیزی شده اند را ورق رنگی می نامند.
ورق های رنگی یکی از پرطرفدارترین ورق ها برای ایجاد سقف های رنگی در ساختمان های مسکونی می باشند.
فرایند تولید ورق رنگی
فرایند تولید ورق رنگی به این صورت می باشد که در ابتدا ورق های فولادی و گالوانیزه به بخش آماده سازی ارسال شده و در اولین مرحله، سطح ورق پولیش می شود.
پولیش کشیدن روی ورق باعث از بین رفتن چربی ها و ناخالصی های روی سطح ورق فلزی می شود.
در این قسمت باید چربی زدایی و از بین رفتن ناخالصی ها به خوبی انجام شود.
در مرحله ی بعدی با استفاده از غلطک های مخصوص به منظور یکنواخت شدن سطح ورق و بالا بردن کیفیت رنگ آمیز، برس کاری می شود.
بعد از برس کاری توسط غلطک های مخصوص، سطح ورق های فلزی با آب شست و شو داده شده و به روش هوادهی خشک می شود.
در آخرین مرحله از آماده سازی، برای از بین بردن مقاومت ورق در مقابل خوردگی بر روی سطح ورق ها، مواد شیمیایی مخصوصی بر روی سطح فلز پاشیده می شود.
این امر چسبندگی رنگ را افزایش داده و باید در دمای مناسب خشک شود.
بعد از خشک شدن ورق ها برای مرحله ی رنگ آمیزی ارسال می شوند. در مرحله ی رنگ آمیزی، با استفاده یک نوع رنگ پرایمر پایه، سطح بالایی و پایینی آن پوشانده شده و وارد کوره ی پخت می شود.
بعد از آن که ورق ها سرد شدن، رنگ نهایی مطابق با کاربرد ورق از جنس پلی استر، اپوکسی و یا پلی اورتان به وسیله ی غلطک بر روی سطح ورق قرار گرفته می شود.
آخرین مرحله ی فرایند تولی ورق رنگی، مرحله ی پخت رنگ می باشد. محصول نهایی که تولید شد، از مقاومت بسیار بالایی در برابر زنگ زدگی، خوردگی و پوسیدگی برخوردار خواهد بود.
نکات مهم در زمان تولید ورق رنگی
از جمله نکات مهم در تولید ورق رنگی به شرح زیر می باشند:
- سطح ورق بایستی عاری از هرگونه ضایعات و چربی باشد. به این صورت که، سطح ورق باید کاملا تمیز شود.
- زیر سازی سطح ورق باید موجب شود تا ورق از حالت چسبندگی برای رنگ برخوردار باشد.
- میزان مقاومت آستری نسبت به محیط و شرایط جوی فضایی که ورق قرار است در آن نصب شود، سنجیده شود.
مزیت های ورق های رنگی
ورق رنگی در کنار کاربردهای زیادی که دارد، از مزیت های متعددی هم برخوردار است. از جمله مزایای این ورق ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- غیر قابل اشتعال بودن: یکی از مزایای ورق رنگی در ضد حریق بودن آن است. ورق های رنگی غیر قابل اشتعال هستند و به همین خاطر برای ایمن سازی سقف خانه ها، انبارها، کارخانه ها از این ورق ها استفاده می شود.
- وزن کم: ورق های رنگی وزن بسیار کمی در مقابل سایر ورق های فولادی دارد. به همین خاطر گزینه ی مناسبی برای پوشاندن سقف ساختمان می باشد.
- ضد زنگ بودن: به دلیل این که بر روی سطح ورق های رنگی، لایه ای نازک از اکسید آلومینیوم قرار گرفته شده است، زمانی که در مجاورت هوا قرار بگیرد احتمال زنگ زدگی آن به صفر می رسد. به همین خاطر سقف های ساخته شده با ورق رنگی در مقابل بارندگی، بادهای شدید و آفتاب بسیار مقاوم می باشد.
- استحکام بالا: ورق های رنگی بسیار مقاوم تر و با دوام تر می باشند. این ورق ها در مقایسه با سایر متریال های فلزی از دوام بالا و مقاومت بیشتری برخوردار است. همین امر موجب می شود که عمر این ورق ها بسیار طولانی مدت باشد.
- اقتصادی بودن ورق رنگی: مقرون به صرفه بودن ورق های رنگی یکی از اصلی ترین و مهم ترین مزیت های ورق رنگی به شمار می آید.
- سازگار با طبیعت: از دیگر مزیت های مهم ورق های رنگی در سازگاری آن ها با طبیعت می باشد. این ورق ها به نوعی قابل بازیافت هستند.
- نصب آسان: از اصلی ترین و مهم ترین مزیت های ورق رنگی در نصب آسان آن می باشد. این ورق های رنگی برخلاف ورق های دیگر خم نشده و روی سقف هیچ گونه فشاری را وارد نمی کنند.
- زیبایی منحصر به فرد: ورق رنگی دارای اندازه، شکل و ضخامت های متفاوت و متنوعی می باشد. ورق های رنگی ارزش زیبایی شناختی یک ساختمان را به میزان زیادی افزایش می دهد.
- تثبیت رنگ: ورق رنگی به دلیل این که طی فرایندهای شیمیایی ویژه رنگ شده اند، رنگ خود را به مدت زمان طولانی تر حفظ می کنند.
کاربرد ورق رنگی
ورق رنگی از کاربرد بسیار زیادی برخوردار می باشد. چون به دلیل پوشش رنگی که بر روی ورق های فلزی اجرا می شود، سازگار و قابل استفاده در تمامی محیط ها می باشد. از جمله کاربردهای ورق رنگی در صنایع زیر می باشد:
- استفاده از ورق رنگی در صنعت ساختمان: از ورق های رنگی در صنعت معماری و ساختمان سازی استفاده می شود. از ورق رنگی در داخل و بیرون ساختمان استفاده می شود. کاربردهای درون ساختمانی ورق های رنگی شامل پوشش سقف های کاذب، اجزای تقسیم بندی، مبلمان فولادی، ساخت قفسه ها و … می باشد. همین طور از ورق رنگی برای درهای فلزی، چارچوب پنجره ها، ناودان ها، کرکره ها و پروفیل های ذوزنقه ای استفاده می شود.
- استفاده از ورق رنگی در ساخت لوازم خانگی: از دیگر کاربردهای ورق رنگی در تهیه و ساخت لوازم الکتریکی خانگی و اداری می باشد. به این صورت که بیشتر سطح بیرونی لوازم خانگی از ورق های رنگی تولید می شوند. در تولید خشک کن ها، ماشین های ظرفشویی، هواکش ها، هود ها، بدنه و درهای یخچال و فریزرها و بدنه ی ماشین های لباسشویی از ورق های رنگی استفاده می شود.
- استفاده در ساخت وسایل نقلیه: کاربرد دیگر ورق های رنگی در ساخت وسایل نقلیه می باشد. به این صورت که در ساخت اتومبیل، ورق های فولادی گالوانیزه با آستر محافظ استفاده شده است. این آستر از نقش اساسی و مهمی در حفاظت خوردگی بدنه برخوردار است. در صنعت اتومبیل سازی، ورق رنگی جایگزین مراحل رنگ آمیزی متداول شده است. اجزای بیرونی بدنه ی ماشین های سنگین و اتوبوس ها هم از این ورق ها ساخته شده اند.
جمع بندی:
در این محتوا به بررسی اجمالی ورق رنگی پرداخته ایم. به این صورت که، تعریف کلی از ورق های رنگی را برای شما بیان کردیم. همین طور فرایند تولید ورق های رنگی را توضیح دادیم. کاربردهای این ورق ها را در انواع صنایع بررسی کرده و به مزیت های ورق های رنگی پرداختیم. امیدواریم با مطالعه ی این مطالب تا به این جای محتوا به تمامی سوالاتی که در ذهنتان در ارتباط با ورق رنگی ایجاد شده بودند، رسیده باشید.