یکی دیگر از انواع ورق های فلزی که بر پایه ی ورق های نورد گرم می باشد، ورق آجدار می باشد. این ورق ها دارای ظاهری متفاوت از سایر ورق های فلزی می باشند.
در صنعت این ورق ها به نام های ورق شطرنجی و یا ورق های برجسته و کف سازی هم شناخته می شود.
به این صورت که ورق های آجدار در یک سمت از بدنه ی خود دارای شیارها و برآمدگی های منظم هستند.
این برآمدگی ها در طرح های دایره ای، لوزی و مربع شکل می باشد. در صورتی که طرف دیگر ورق آجدار کاملا صاف، صیقلی و یکدست است. برآمدگی های موجود بر روی ورق های آجدار از ایجاد اصطکاک جلوگیری به عمل می آورد.
انواع ورق آجدار
ورق آجدار از لحاظ مدل عرضه به دو دسته تقسیم می شود و روانه ی بازار می گردد. تنها راه تشخیص ورق آجدار از لحاظ مدل عرضه، توجه به سطح زیرین آن می باشد.
انواع ورق آجدار از لحاظ مدل عرضه به دو دسته ی زیر تقسیم می شود:
- ورق های آجدار فابریک: این نوع از ورق آجدار دارای لایه ی زیرین کاملا صاف و صیقلی می باشد. به این صورت که یک لایه آج بر روی ورق اصلی اضافه می شود.
- ورق های آجدار پرسی: این نوع از ورق آجدار، دارای طرح هایی بر روی سطح ورق می باشد که به وسیله ی پرس کاری و سنبه زنی ایجاد شده اند. لایه ی زیرین این ورق ها دارای خلل و فرج می باشد.
کاربرد ورق آجدار
- ساخت پل
- ساخت دستگاه های صنعتی و کارخانجات
- کاربرد در ساخت قطعات لوازم خانگی
- ساخت حفاظ برای مناطق حساس نظامی
- سقف شیروانی و دیوارهای اتوبوس
- محیط های دریایی همچون کف کشتی ها
- وسایل نقلیه و یدک کش ها
- جداسازی و دانه بندی در خطوط تولید مواد غذایی
- ساخت ایستگاه های اتوبوس
- ساخت حفاظ
- راه سازی
- ساخت پله های اضطراری
- تفکیک سازی خطوط تولید
- کف کامیون و وانت بارها
- پله برق و انواع پله ها و راهروها
- طراحی داخلی و خارجی ساختمان
انواع ورق آجدار:
ورق های آجدار دارای انواع گوناگونی می باشد. از جمله انواع ورق های آجدار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ورق های آجدار استیل: ورق آجدار استیل هم از ورق های استیل ۳۰۴ تهیه و تولید می شود. این ورق ها را بیشتر در محیط های مرطوب استفاده می کنند. ورق های آجدار استیل از مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی برخوردار هستند.
- ورق های آجدار آهنی: ورق آجدار آهنی یکی دیگر از انواع ورق های آهنی می باشد. برای تولید این ورق ها از ورق های آهنی با جنس های ST52 و ST44 و ST37 استفاده می شود.
- ورق گالوانیزه آجدار: پوشش این نوع ورق های آجدار با فلز می باشد. این امر موجب می شود تا مقاومت ورق های گالوانیزه افزایش پیدا کند. کاربرد ورق های گالوانیزه بیشتر در محیط های مرطوب، سقف های شیروانی و محیط های دریایی می باشد.
- ورق های آجدار آلومینیومی: خود این ورق ها در دو نوع بدون رنگ و رنگی تولید می شوند. فرمینگ این ورق های آلومینیومی به شکل های کرکره، ذوزنقه، شادولاین می باشد. مقاومت بالای این ورق ها در برابر خوردگی و ضربه موجب افزایش کاربرد آن ها در اکثر صنایع مختلف شده است. نحوه ی بسته بندی ورق های آجدار آلومینیومی به دو صورت شیت و رول می باشند.
مزیت های استفاده از ورق های آجدار
استفاده از ورق های آجدار مزیت های بسیار زیادی دارد. از جمله ی این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ورق های آجدار از قابلیت جوش پذیری بسیار بالایی برخوردار است.
- ورق های آجدار کاربری بسیار زیادی دارد، از جمله مکان هایی که می توان از این ورق ها استفاده کرد کف کشتی ها، وانت بارها، پل ها، راه سازی و … می باشد.
- ورق های آجدار به دلیلی مقاومت بالایی که در برابر لغزش دارند، از توانایی بالایی در سطوح لغزنده برخوردار هستند.
- ورق های آجدار قابلیت انعطاف پذیری بالا هستند و به راحتی می توان این ورق ها را خرج کرد.
- سطح ورق های آجدار شفاف و روشن است.
- ورق های آجدار از استحکام بالا و سختی برخوردار می باشند.
تفاوت ورق های آجدار فابریک و پرسی
ورق آجدار در دو نوع فابریک و پرسی تولید می شود. در نوع فابریک ورق های آجدار، یک لایه آج به ورق اضافه می شود. ورق های پرسی، ورقی ساده هستند که چاله هایی بر روی آن با دستگاه ایجاد می شود. از این رو وزن ورق های فابریک در مقایسه با ورق های پرسی بسیار زیاد است.
در زمان های گذشته ورق آجدار فقط به صورت پرسی تولید می شد ولی امروزه تولید این محصول به صورت فابریک در کشور می باشد.
فرایند تولید ورق آجدار
فرایند تولید ورق آجدار شبیه به ورق سیاه می باشد، در تولید این محصول از نورد گرم استفاده می شود. مراحل تولید ورق آجدار هم دقیقا مانند نورد گرم ورق های معمولی می باشد. به این صورت که، در اولین مرحله شمش های فولادی در داخل کوره های داغ فرستاده می شود.
سپس زمانی که ورق ها حرارت مورد نیاز را دیدند و سطح مقطع آن ها کاهش پیدا کرد، وارد مرحله ی آجدار شدن می شوند. بعد از آن ورق ها در ضخامت های مشخص به صورت رول و فابریک به فروش می رسند.
نکته ی بسیار مهمی که در ساخت ورق های آجدار وجود دارد، این است که غلطک کاری خطوط نورد گرم به طور مستقیم بر پارامترهای کلیدی مانند بهره وری خط و کیفیت سطح ورق آجدار تاثیر می گذارد. تاثیر این غلطک ها بر روی پارامترها در ابتدا به جنس و مشخصات مکانیکی و سپس به نحوه ی استفاده از غلطک ها در بخش نورد گرم بستگی دارد.
بررسی ورق های آجدار
الگوی ورق آجدار به این صورت است که، حدود یک و نیم میلی متر به سمت بالا می رود. این ورق از خواص بسیار خوبی برخوردار است و همین امر شکل دهی و خمکاری آسان را ایجاد می کند.
محبوبیت ترین ضخامت های ورق های آجدار یک و نیم و دو میلی متر می باشد که به وسیله ی برش فلزی و مته معمولی و قلاب های برقی قابل شکل گیری هستند. امکان برش ورق ها وجود دارد و به همین دلیل می توان مطابق با نیازهای مشتری آن را برش داد و در ابعاد سفارشی تهیه کرد.
آج های موجود در این ورق ها به لطف درخشش طبیعی و خاصیت بدون زنگار بودن آن ظاهری بسیار متمایز دارد.
تمیز کردن ورق های آجدار بسیار راحت بوده و نیاز خیلی کمی به تعمیر و نگهداری دارند. ورق های آلومینیومی به دلیل نگهداری خیلی راحت و مقاومت بالایی که در مقابل خوردگی دارد، کاربردهای بهداشتی بسیار زیادی دارند. به این صورت که در اکثر موارد خاک را می توان به راحتی با برس زدن از روی ورق آلومینیومی از بین برد.
جمع بندی:
ورق آجدار یکی دیگر از انواع ورق های فلزی می باشد که کاربرد بسیار بالایی در انواع صنایع دارند.
این ورق ها به دلیل برجستگی هایی که به شکل بادامی، عدسی، لوزی و یا الماسی دارند موجب کاهش اصطکاک سطح می شود. ورق های آجدار از کاربردهای بسیار زیادی برخوردار می باشد.
ویژگی های این ورق ها موجب شده است تا از آن ها در بیشتر صنایع استفاده کرد.