آشنایی با لوله داربست و کاربرد سازه های داربست
با انواع لوله داربست در بازار چقدر آشنایی دارید؟ این لوله ها در کدام دسته انواع لوله ها قرار میگیرند؟ لوله داربست به چه نوع لولههایی گفته میشود؟ چه نوع لوله داربست مناسب است ؟ اینها سوالاتی است که ذهن شما را درگیر کرده است. همچنین قیمت انواع لوله از جمله قیمت لوله صنعتی برای فعالان این حوزه اهمیت ویژه ایی دارد .
لوله داربست به چه نوع لولههایی گفته میشود؟
لوله داربست به لولههایی گفته میشود که در ساخت داربست استفاده میشوند. البته لوله داربست به نوعی لوله فولادی درزدار نیز گفته میشود. داربست ساختمانی یک سازه چوبی یا فلزی است که برای دسترسی داشتن به نقاط دشوار ساختمان، هنگام ساعت و ساز طراحی و تولید شده است.
سازههایی که برای کارگران ساختمان و پروژههای معماری بسیار کاربردی است. تا بدین وسیله بتوانند به نقاط دشوار ساختمان برای انجام کار بروند. هر داربست از یک سری لولههای بههم متصل شده ساخته میشود. این لولهها با استفاده از بست در یکدیگر چفت میشوند.
به بیان دیگر، لولههای داربستی، یک نوعی متفاوت از لولههای فلزی هستند که در اندازه و آلیاژهای متفاوت تولید میشوند. در نتیجه این لولهها متناسب با شرایط وزنی، در دو مدل سبک و سنگین تولید میشوند. همانطور که گفتیم این نوع لولهها در دو نوع بدون درز و درزدار تولید شدهاند. البته داربستهای بدون درز، مقاومت و استحکام بیشتری نسبت به نمونه درزدار دارند. ناگفته نماند که دارای قیمت بیشتری نیز خواهند بود.
این سازه های فولادی به وسیله ی بست های مخصوصی به یکدیگر وصل میشوند. به لوله داربست، لوله صنعتی هم گفته میشوند به دلیل این که این لوله ها فقط استفادهی صنعتی دارند و از آنها درصنایع و سازه های مختلفی استفاده میشود. لوله های داربستی هیچگاه مورد آزمایشات آب و گاز قرار داده نمیشوند، زیرا این نوع لوله ها هیچ گونه سیالی را انتقال نمیدهند.
رایج ترین اندازهی لوله داربست نمره ۵ یا همان ۱۱٫۲ اینچ میباشد. این لولهها در صنعت با عنوان لوله ۵ نیز شناخته شدهاند. همچنین درصنعت غالب، ضخامتی که از این لوله مورد استفاده قرار میگیرد ضخامت ۲٫۵ و ۲ میلیمتر است. فاصله ی استاندارد داربست از ساختمان حدود ۳۰-۴۰ سانتیمتر میباشد که در این قسمت نظر تخصصی معمار بسیار مهم میباشد.
شماتیکی از اجرای یک داربست
لوله داربست ها از میله های فولادی و چوبی مهیا میشوند. فرآیند ساخت این دسته از فولاد نیازمند دانش خاص و ویژه ای است به این خاطرکه چنانچه این نوع سازه ها تحت هر شرایطی مخروبه گردند خسارت های فراوانی را به بار میآورند.
کاربرد های مختلف داربست
سازههای داربستی بر اساس نوع برپایی و اجزای تشکیلدهنده، به انواع گوناگونی تقسیم میشود. در ادامه قرار است هر کدام از موارد زیر را از لحاظ شرایط، ویژگی و کاربرد بررسی کنیم.
1. داربست مثلثی
2. داربست ستارهای
3. داربست چکشی کاسهای
4. داربست معلق
5. داربست پایهدار
انواع داربست ساختمانی
داربست ها انواع گوناگونی دارند که در ادامه با ۵ مورد از آن ها آشنا میشویم؛
داربست فولادی
داربست فولادی همانگونه که از عنوان آن مشخص است از فولاد ساخته شده است. اگر دقت کرده باشید این محصول را بیشتر در مواقع انجام عملیات ساخت و ساز و یا تعمیر ساختمانها مشاهده کرده ایم. لوله داربستی های فولادی در مقابل ساختمان و اطراف دیوارها، برای جلوگیری از فروریختن آن نصب میگردد؛ که ضخامت مصرفی رایج دراین مورد، داربستهایی به قطر ۴٫۸ میلیمتر، که در بازار لوله ۵ میلیمتری نامیده میشود استفاده میکنند. همچنین کارگران برای دسترسی به یک طبقه ی مخصوص میتوانند از آن ها استفاده کنند.
داربست خرپا
از داربست خرپا اغلب از جنس چوپ است و از آن برای تعمیرات سقف ساختمان های مسکونی، رنگ آمیزی دیوارهایی با ارتفاع کم و یا تعویض لامپ ها استفاده میشود. ظاهر آن به صورت صفحه ای مسطح میباشد که بر پایه هایی به شکل مثلث قرارگرفته است تا فرد بتواند برای انجام کار مورد نظر بر روی آن بایستد.
داربست پایه دار
نصب این نوع داربست ها بسیار آسانتر و سریعتر از انواع دیگر آن است و به راحتی میتوان آن را جابجا کرد به این خاطر که زیر پایه های اصلی آن تایرهای کوچکی قرارمیدهند که این کار باعث سهولت در جابجایی آن میشود. این مدل داربست ها تا ارتفاع ۳ سکو به اندازه ی ۴ متر ساخته میشود. این سکو ها مانند اتاقک روی هم سوار میشوند و برای بالا و پایین رفتن از آن نردبانی وجود دارد که کارگر میتواند از آن استفاده کند.
داربست معلق
این نوع داربست در واقع داربستی است که در مکان های بخصوص مثل پنجره های ساختمانهای مرتفع، جهت شستشوی شیشه ها مورد استفاده قرار میگیرد و به آن داربست پیش آمده نیز گفته میشود. چون ظاهر این نوع داربست به صورت سکویی از دیواره های ساختمان بیرون آمده است. در صورت عدم وجود شرایط نصب این مدل داربست، از سطح زمین یا از وسایل اولیه ی صخره نوردی استفاده میشود.
داربست چوبی
این داربست ها همانگونه که از نامشان پیداست جنسشان از چوب میباشد. البته که در ساخت داربست های چوبی باید دقت داشت که از هر نوع چوب استفاده نگردد و برای وصل نمودن میله های سرتاسری از چوپ های لوله مانند استفاده شود. همچنین باید مقاوت این نوع چوب ها بسیار بالا باشد تا بتواند وزنی که روی آن قرار میگیرد را تحمل کند، مانند وزن خود کارگر و مصالح ساختمانی.
داربست های چوبی متشکل از قطعات گوناگون مثل تخته، پل موقت و خرک میباشند و به دو صورت افقی با ارتفاع کم به نام تخته ای، و عمودی با ارتفاع زیاد به نام نردبانی وجود دارند. از این داربستها برای رنگ کردن دیوار های مرتفع ساختمانی و یا رفت و آمد کارگران بر روی ساختمان های چندین طبقه ای در حال ساخت استفاده میشود.
اجزای تشکیل دهنده داربست
در حالت کلی این ساختار از دو عنصراصلی لوله داربست و بست داربست تشکیل شده است. به دنباله ی این مبحث با هر یک از اجزای آن آشنا خواهیم شد.
لوله های داربستی
جنس این سازه ها اغلب از فولاد و گالوانیزه میباشد . اندازه ی مورد استفاده ی این نوع داربست ها به قطر ۴۸ میلیمتر و ضخامت آن ۵٫ ۳ الی۳٫ ۵ میلیمتر میباشد که وزن این لوله ها به اندازه و ضخامتشان بستگی دارد.
کفشک فلزی
این قطعه از صفحات فلزی تشکیل شده است که توسط چند میله بهم متصل میشوند و در قسمت پایانی لوله های داربست قرار میگیرد.
کفشک پایه
این ساختار، یک قطعه از جنس چوب میباشد که در زیر کفشک های فلزی جهت بر طرف نمودن ناهمواری های سطح زمین به منظور تراز شدن لوله های داربست استفاده میشود.
مغزی
از مغزی، تنها جهت وصل نمودن لوله های داربست استفاده میشود.
کاور
از کاور یا روپوش برای پوشاندن محل اتصال لوله ها استفاده میکنند.
تخته داربست
تخته داربست، بسته به دلخواه ابعاد گوناگونی دارد و جنس آنها دردو نوع فلز یا چوب قرار دارد.
انواع بست و قطعات مصرفی لوله داربست ها
بست : این سازه ها ابعاد و شکل های متعددی دارد که مسئولیت اصلی آن متصل نمودن لوله های داربستی به یکدیگر میباشد.
بست لوله های افقی
برای وصل نمودن لوله های نردبانی با زاویه ی قائم از بست مخصوص لوله های افقی استفاده میشود.
بست دو پیچ
جنس این بست ها از فلز میباشد و در کف سالن و همچنین جا هایی که فشارکمتری متهمل آن شود استفاده میشود. این نوع بست از لحاظ فنی در مقایسه با نوع چهار پیچ آن از مقاومت کمتری برخوردار است.
بست چهار پیچ
جنس این بست ها هم از فلز میباشد در مقایسه با مدل دو پیج خود از مقاوت بیشتری برخوردار است. همچنین به این خاطر در شرایطی که دو لوله عمود بر هم به یکدیگر فشار زیادی وارد میکنند، تنها بست چهار پیچ است که میتواند فشاربسیار آن را تحمل کند.
بست آهنگیر یا H
جنس آن از فلز و نسبت به کیفیت سایر بست ها هم مقاومت بسیاری را دارا میباشد به طوری که در بالای بال تیرآهن بسته و با پیچ بالای آن فیکس میشود. به شکل H یک طرف آن به تیرآهن و طرف دیگر آن به لوله متصل میشود.
میله شکافدار اتصال
برای اضافه کردن طول میله های داربستی که در ابعاد کوتاه تهیه شده است از میله های شکافدار اتصال استفاده میکنند.
پایه قابل تنظیم
جهت تنظیم نمودن طول و ارتفاع لوله های داربستی از این سازه استفاده میگردد.
صفحه زیر ستون
جهت بالا بردن بار از بخش پایین ستون بر روی تکیه گاه از این سازه استفاده می شود.
جک داربست
این سازه تنها جهت ثابت نگهداشتن سکوی داربست کاربرد دارد.
نردبانی
جهت دسترسی به نقاط بالای داربست از نردبان فلزی استفاده می شود.
چرخ داربست متحرک
سازه ی نامبرده همانطورکه از اسمش پیداست، جهت راحت جابجا کردن داربست ها در قسمت انتهایی آنها نصب میگردد.
بالابر
از بالابر برای بالا بردن مصالح و تجهیزات مورد نیاز استفاده میکنند.
سیم
این سیم ها که در قطعات مصرفی داربست های ساختمانی وجود دارد از جنس گالوانیزه هستند و به در فرآیند بستن لوله ها به تخته های داربستی مورد استفاده قرار میگیرند.
ویژگیهای لوله داربست
در اینجا قصد داریم تا از مزیت استفاده از لوله داربست و مهمترین ویژگی های آنها صحبت کنیم. لوله داربست یک لوله فلزی است که با لولههای صنعتی دیگر تفاوت دارد. مهمترین تفاوت آن، عدم استفاده از لوله به عنوان یک انتقال دهنده است. پیش از معرفی ویژگیهای آنها باید بگوییم که نوع و ملاک انتخاب لوله، بستگی به گونه داربست و ظرفیت تحمل باری آن است.
1. همانطور که پیش از این اشاره کردیم لوله داربست سازهای است که در انواع مختلف تولید و ساخته میشود. به همین خاطر دارای کاربردهای و ویژگیهای متفاوتی هستند. در واقع طول آنها در دو اندازه ۳ و ۶ متناسب با کاربردهای لوله داربست طراحی و تولید میشوند.
2. لوله های داربستی که فلزی هستند از جنس فولادی میباشند. قطر اصلی آنها ۵ سانتی متر است. که میتوان آنها را با ضخامت حداقل ۴ میلیمتر نیز تولید کرد. این داربستهای فلزی به همراه بستها مناسب بر روی یکدیگر قرار میگیرند. تا بدین ترتیب رچبر روی هم چفت شوند و هیچ سیالی در بین انتها انتقال نیابد. پی بهتر است در برابر آزمایشهای آب و گاز نیز قرار داده نشوند.
3. اندازه بیرون لولهها ثابت و ۴۸٫۳ میلی متر میباشد.
4. لوله داربست از جمله محصولاتی می باشد که نحوه اتصال و کیفیت آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. چرا که به طور عمومی کاربردهای لوله داربست در صنعت ساختمان سازی نمود بیشتری پیدا میکند. از آنها به عنوان داربستهای بالابرنده نیز یاد میشود. شما میتوانید در بازار لولههای داربستی درزدار و بدون درز را پیدا کنید. که البته میزان مزیتی که لوله بدون درز ( scaffolding pipe ) دارد بیشتر از محصولات داربستی درزدار است.
5. لولههای صنعتی که مورد استفاده قرار میگیرند در دو نوع فولادی گالوانیزه و فولادی تقسیم میشوند. که با توجه به قرار گرفتن در شرایط آب و هوایی و نوع پروژه یکی از آنها بکار گرفته میشود. البته میزان تحمل بار نیز در چنین شرایطی ملاک قرار میگیرد.
6. لولههایی که به صورت افقی استفاده شوند ledger گفته میشود.
7. لولههایی که به صورت عمودی در این نوع سازهها استفاده میگردد را transom میگویند.
8. لولههای که به صورت مورب و به عنوان عضو بادبندی استفاده شوند را diagonal نیز مینامند
مهمترین کاربردهای لوله داربست
در واقع ساختن لولههای داربستی به خاطر اینکه برای انتقال دادن جریان سیالات استفاده نمیشوند؛ از سایر لولهها آسانتر هستند. در کشور ما کارخانههای زیادی وجود دارند که تولید لولههای داربستی را در راس کار خود قرار میدهند. البته با وجود این شرایط، کاربرد و نحوه بکارگیری لوله داربستها تنوع بالایی ندارد. ا
فراموش نکنید که حجم استفاده از این مقاطع فلزی به اندازهای بالا است که همه این مصالح را میشناسند. پس همه ما حداقل یکبار در کنار ساختمانهای در حال ساخت این مصالح را دیدهایم. لازم است مصرف کنندگان نوع این لولهها را متناسب با نیاز خود انتخاب نمایند.
محدود بودن استفاده از این لولهها به معنای عدم گوناگونی آنها نیست. چرا که لولههای داربستی در انواع و اندازههای مختلف تولید و به بازار عرضه میشوند. همین تولیدات تاثیر مستقیمی بر روی قیمت لوله داربست خواهند گذاشت.
از جمله مهمترین کاربردهای لوله داربست در صنعت ساختمان سازی است. چرا که تا امروز جایگزینی برای این مصالح پیدا نشده است. این محصول به عنوان مصالح در ساخت سازهها کاربرد ندارد. بلکه این وسیله برای دسترسی آسانتر به نقاط مرتفع و خارج از دسترس افراد تولید میشوند.
سایر موارد استفاده از لوله داربستی در صنعت ساختمان سازی
1. حفظ ایمنی
لوله های داربستی علاوه بر صنعت ساختمان سازی، به عنوان تجهیزات کاملا ایمن نیز در سایر صنایع شناخته می شود. اگر بخواهیم ساده تر توضیح بدهیم باید بگوییم که این لوله ها به عنوان یک سازه موقت در کنار سازه اصلی شما بنا میشود. در نتیجه سبب حفاظت و ایمنسازی از سازه اصلی شما خواهد شد. یکی دیگر از کاربردهای لوله داربستی که سبب حفاظت از جان کارگران میشود؛ دسترسی آسان به ارتفاعات بالا است. نتیجه یک فضای ایمن برای کارگران ساختمانی ایجاد خواهد شد.
2. دسترسی آسان
امروزه ساخت سازههای بلند در تمام نقاط کشور ایران، در حال گسترش است. به طوری که به عنوان یک جزء جدایی ناپذیر در پروژههای ساختمانی شناسایی میشوند. پس لوله های داربست ه علاوه بر ایجاد کردن یک محیط ایمن در کار، امکان دسترسی به نقاط مرتفع و غیر قابل دسترس را نیز فراهم میکند. گفته میشود برای کارهایی که در ارتفاع بیشتر از ۲ متر انجام میشوند، باید اقدام به نصب داربست کنند.
3. افزایش سرعت ساخت و ساز
یکی دیگر از کاربردهای لوله داربستی که بسیار قابل توجه است، افزایش سرعت ساخت و ساز میباشد. این محصولات با پیشرفت تکنولوژی تحت تاثیر قرار گرفتند که سبب تولید نمونههای سبک شده است. استفاده کردن از این مصالح در صنعت ساختمان سازی به خاطر حمل و نقل آسان، باعث افزایش سرعت ساخت و ساز خواهد شد.
4. امکان ساخت و ساز گروهی
در ساخت و سازهای گروهی که میان کاربران تعامل ایجاد میشود، کاربرد لوله داربستی نیز مشهود است. در واقع لوله های داربست به خاطر موقعیت قرارگیری و شیوه نصب، سبب کار گروهی کارگران خواهد شد. پس کارگران میتوانند به صورت گروهی بر روی تختههای الوان قرار بگیرند. سپس با عبور کردن از میلهها با یکدیگر ارتباط بگیرند.
موارد لازم برای انتخاب بهترین لوله داربستی
– مکان مورد استفاده
– ابعاد و جنس
– ظرفیت تحمل باری
چرا که در نظرداشتن این موارد به ایمن بودن با کیفیت بودن داربستها کمک شایانی خواهد کرد. فراموش نکنید که کوچکترین خطا، نقص و بی دقتی هنگام ساخت داربست شما را متحول خسارت خواهد کرد. خسارتهای پیش آمده میتواند هم جانی باشد هم مالی. نکتهای که باید در پایان به شما یادآوری کنیم بی نهایت بودن مزیتهای استفاده از لوله داربست است. در واقع فراوان بودن کاربردهای لوله داربستی و ویژگیهای منحصر به فرد آن سبب شده تا به عنوان سازه پرکاربرد شناخته شوند.
نکات مهم در بستن لوله داربست
- میزان داربست ها با توجه به ارتفاع ساختمان تنظیم میگردند و طبق استاندارهایی در نهایت تا ارتفاع ۳ متر قابل اجرا هستند.
- حدالامکان تجهیزات و مصالح با وزن زیاد را روی داربست ها و تخته های داربستی قرار ندهید.
- استفاده از کمربند ایمنی و کفش های غیر لغزنده در زمان استفاده از این ساختارها بسیار مهم است.
- برای رفتن به سکو ها حتماً از طریق راه های ایمنی وارد شوید.
- قبل از شروع کار از ایمنی و محکم بودن پایه های نردبان ها اطمینان حاصل فرمایید.
- برای کارگرانی که قرار است کار نصب یا برداشت لوله های داربستی را انجام دهند سکوی کار مناسبی فراهم کنید چراکه بیشترین خسارات گزارش شده از این ساختار مربوط به زمان انجام اقدامات مذکور میباشد.
- برای جلوگیری از سقوط و لیز خوردن کارگران در حال انجام کار قبل از هرچیز از ایمنی و محک بودن اتصالات طناب و تسمه ها اطمینان حاصل فرمایید.
لوله داربست با کیفیت را از کجا بخریم؟
برای خرید لوله داربست متناسب با نوساناتی که در بازار ارز رخ داده است باید به سراغ شرکتی بروید که دارای چندین سال سابقه فروش لوله داربست را داشته باشد. این شرکتها به خاطر فروش موفقی که داشتهاند دارای اعتبار بالایی میان کسبه و سایر بازرسان خواهند داشت. مجموعه آهنات با سالها تجربهای که دارند به عنوان بهترین گزینهها برای شما میباشد. پس شما میتوانید با مراجعه کردن به سایت آهنات و تماس با کارشناسان این مجموعه لوله داربست مناسب فعالیت خود را تهیه کنید.
در پایان مهمترین کاربردهای لوله داربست …
به طور کلی باید گفت که از این مصالح به عنوان تکیه گاه و محافظ سازههای اصلی استفاده میشوند. هر کدام از لولههای داربستی دارای کاربردها و ویژگیهای مختلفی هستند که پیش از این درباره آنها صحبت کردیم. به طوری که نمیتوان بین آنها و لولههای فولادی صنعتی شباهتی پیدا کرد. پس باید بهترین و مناسبترین انتخاب را داشته باشید.
اطلاع داشتن از همه این نکات، برای داشتن یک سازه فلزی ایمن با کارایی بالا ضروری است. ما در مجموعه آهنات در تلاشیم تا بتوانیم به بهترین نحو، شما را به بالاترین سطح از اطلاعات برسانیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با کارشناسان مجموعه در تماس باشید. امیدوار هستیم با مطالعه این نوشتار توانسته باشیم شما را با مهمترین کاربردهای لوله داربست و انواع آن آشنا کنیم.
لینکدین آهنات را دنبال کنید .