همانطور که در سایر بازارهای کالایی ایران، سایه ابهام در مسیر کوتاه مدت آنها بر روند بازار سنگینی می کند، در بازار آهن نیز چنین وضعیتی را شاهد هستیم. به نحوی که هنوز نیروی محرکه قوی و مشخص کننده روند میانمدت بازار فولاد و حتی بلند مدت بازار به طور کامل رونمایی نشده است.
اما آنچه که مشخص است این است که در شرایط کنونی ۳ پارامتر دلار، قیمت های جهانی، نسبت عرضه و تقاضا در بورس کالا پارامترهایی هستند که نقش تعیین کننده تری بر روند قیمت میلگرد و آهن داشته و خواهند داشت.
پارامتر دلار
دلار که مدتهاست افسار خود را بر گردن قیمت آهن آلات آویخته این روزها سیگنال های نوسانی از خود انتشار میدهد. نوسان دلار در حال حاضر بازه مشخص ۲۴ الی ۲۷ هزار تومان است و با توجه به ماهیت سیاسی آن گویی هنوز منتظر کور سوی امیدی برای توافق با آمریکا است.
بر طبق تجربه مذاکرات قبلی، احتمال انجام توافق هنوز هم کمرنگ است و در نتیجه دلار دیر یا زود مجددا به ارقام ۳۲ هزار تومان و سپس ۳۵ هزار تومان حرکت خواهد نمود اما این اتفاق فعلا تحت تاثیر حواشی سیاسی بین ایران و آمریکا سرعت نگرفته و در همان بازه نوسانی گفته شده حرکت کرده و بدنبال خود بازار آهن را نیز دچار نوسان کرده است.
عرضه و تقاضا در بورس کالا
موضوع نسبت عرضه و تقاضا در بورس کالا پس از اصلاح شیوه نامه اخیر تنظیم بازار فولاد اهمیت بیشتری به خود گرفت. چرا که در این شیوه نامه قید شده بود در صورت استقبال بالا نسبت به محصولات عرضه شده (نسبت بالاتر تقاضا به عرضه) ضریب قیمت پایه عرضه محصولات ۸۰ درصد خواهد بود و برعکس در صورت بالا بودن عرضه به تقاضا ضریب قیمت پایه محصولات ۷۰ درصد قیمت حوزه CIS در نظر خواهد گرفته شد.
این اتفاق در بورس کالا در طی دو سه هفته اخیر به اجرا درآمد و بر روند بازار فولاد تاثیرگذار بود. چرا که شاهد آن بودیم که قیمت پایه عرضه محصولات در دو هفته قبل که تقاضا همچنان پایین بود با ضریب ۷۰ درصدی محاسبه میشد، اما در هفته گذشته که تقاضا به بازار بورس کالا وارد شد، ضریب ۸۰ درصدی قیمت ها بر روی قیمتهای این هفته اعمال گردید. بدین ترتیب مشخص است که چطور نسبت عرضه و تقاضا در بورس کالا قیمت کف بازار آهن را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
آمار نسبت عرضه و تقاضا در هفته های متوالی بهمن ماه ۹۹
محصولات فولادی در بورس کالاقیمت های جهانی بیلت و فولاد
و اما پارامتر قیمت جهانی فولاد که بر قیمت پایه بورس کالا و روند بازار فولاد موثر است را با تمرکز بر روی قیمت بیلت ایران و CIS بیان میکنیم. قیمت بیلت صادراتی ایران در بهمن ماه از ۵۷۳ به ۵۱۵ دلار رسید و قیمت همین محصول در حوزه صادراتی CIS به ۵۹۹ به ۵۴۵ دلار رسید و البته بر طبق پیش بینی های قبلی برای قیمت های جهانی، به محدوده حمایتی قیمت ها نزدیک شده ایم و احتمالا و در صورت کاهش نهایتا ۲۰ دلار دیگر کاهش داشته باشیم اما ممکن است بازار جهانی در این هفته ها نسبت به کاهش هم مقاومت نشان دهد.