انواع میلگرد و مهمترین کاربردهای آن را بهتر بشناسید

انواع میلگرد

اشتراک گذاری

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

میلگرد چیست؟ تا چه میزان با انواع میلگرد آشنایی دارید؟ کاربرد میلگرد در ساخت و سازها چیست؟ نحوه تولید میلگرد به چه شکل است؟ تفاوت میلگرد A2 و A3 در چیست؟ تا به حال اسم میلگرد های A1,A2,A3,A4 را شنیده اید ؟ طبقه بندی میلگرد ها به چه صورت است؟ مشخصات ابعادی و وزن میلگرد ساده و آجدار؟

برای دریافت اطلاعاتی کامل نسبت به انواع میلگرد در این مقاله، همراه با آهنات باشید.

میلگرد چیست؟

نام میلگرد در بسیاری از مواقع به گوشمان خورده است و همگی اکثراً اطلاعات چندانی از آن نداریم به طور مثال فقط میدانیم در پروژه های ساختمانی از آن استفاده می­شود و با افزایش قیمت آن ممکن است هزینه ساخت هم بیشتر شود. در عصر امروز از میلگرد ها در تمام نقاط ساختمان استفاده میکنند. حال میلگرد چیست، که افزایش مقامت در ساختمان سازی را تا حد قابل توجهی بالا میبرد؟

میلگرد نوعی سازه ی فولادی است که در اندازه های متعددی ساخته شده و سطح آن دایره ای شکل می­باشد که برای بتن ریزی از آن استفاده می­شود. بتن در برابر نیرو های چرخشی و کششی مقاومت چندانی ندارد به همین دلیل قراردادن میلگرد در بتن، از ساختمان در برابر این نوع نیرو ها محافظت می­کند. به اصطلاح از این سازه برای تقویت بتن استفاده می­کنند. در هنگام وقوع زلزله میلگرد های داخل بتن ها هستن که از ما محافظت می­کنند. آنچه از ترک خوردن بتن ها جلوگیری می­کند میلگرد ها هستن. میلگرد از نظر شکل ظاهری به دو صورت آجدار و ساده (سطح صاف) تولید می­شود.

تفاوت انواع میلگرد در چیست؟

این سازه ها در پروژه های ساختمانی از لحاظ استاندارد ظاهری به سه دسته ی ساده (A1)، آجدار (A2- A3- A4 ) و کلاف تقسیم می­شوند : که در ادامه با هریک از آن ها آشنا می­شویم.

انواع میلگرد و کاربرد آن ها

میلگرد ساده یا همان میلگرد A1

 این نوع سازه از جنس فولاد می­باشد و سطح کاملا صاف و یکنواختی دارد. این میلگرد های فولادی در سایز های متعددی ساخته می­شوند و از سایز ۶ تا ۵۰ در بازار در دسترس می­باشند. میلگرد ها در صنعت ساخت و ساز کاربرد های متفاوتی دارد. اصطلاح استاندارد میلگرد ساده A1 است.

یکی از کاربردهای میلگرد صاف در ساخت درز انقباض برای جلوگیری از جمع شدگی و ترک خوردن بتن بکار می‌ رود. میلگرد های ساده به راحتی خم و به دون صدمه زدن به کل ساختار میلگرد برش داده می­شوند. برای ساخت ساختمان های سنگین و سازه هایی مثل پل استفاده از میلگرد صاف به‌ هیچ‌ عنوان توصیه نمی‌ شود. زیرا اتصال محکمی بین بتن و میلگرد ایجاد نمی‌­کند و احتمال جدا شدن میلگرد از بتن به دلیل فشار بالا وجود دارد.

میلگردساده

اولین گروه میلگردهای a1 می باشند، طبق اطلاعات به دست آمده تنش سیلان این میلگرد ۲۳۰۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع و تنش گسیختگی آن ۳۸۰۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع است. همانطور هم که قبلاً گفته شد از نظر شکل ظاهری بدون آج و صاف هستند به همین جهت برای عملیات آهنگری و جوشکاری مناسب هستند.

میلگرد آجدار

این نوع میله ها نیز معمولا از جنس فولاد می­باشند و سطح زبر و آجدار دارند که به همین جهت مشکلات میلگردهای ساده برای قرارگیری در بتن را ندارند. اتصال بین میلگرد آجدار بیشتر از میلگرد ساده است و احتمال جدا شدن این مقطع از بتن بسیار کم می­باشد. اصطلاح استاندارد میلگرد آجدار A2 و A3 و A4 می­باشد و دو نوع مختلف میلگردهای آجدار ترمومکانیکی یا TMT و میلگردهای آجدار مقاومت بالا HSD دارند. دانستن ویژگی‌ های هر نوع آن ها به بررسی نقش میلگرد در بتن کمک می‌کند.

میلگرد A2

دومین گروه میلگردهای A2 هستند که به شکل آجدار مارپیچی یا فنری بوده و طبق آنالیز کنونی در رده S340 قرار می­گیرند و جزء میلگردهای نیمه سخت بشمار میروند. تنش جاری و گسیختگی این میلگردها به ترتیب ۳۰۰۰ و ۵۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع است. معمولا مناسب عملیات خاموت‌زنی هستند و در صورت نبود میلگرد دیگر و شرایط اجباری از آن می‌توان برای عملیات جوشکاری هم استفاده کرد.

میلگرد A3

سومین گروه  A3  هستند که با شکل آجدار مارپیچ (هشتی شکل) می باشند و از لحاظ انعطاف پذیری در رده سخت قرار میگیرند و مقاومت این ها نیز نسبت به میلگردهای A1 و A2 بالاتر است. استاندارد این نوع از انواع میلگرد طبق آنالیز کنونی در رده آج ۴۰۰ می­باشد. تنش جاری  این نوع میلگردها ۴۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی آن نیز ۶۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد. عملیات جوشکاری به هیچ وجه بر روی این نوع محصول مجاز نمی باشد.

میلگرد آجدار

میلگرد A4

چهارمین گروهA4  بوده که جزو محصولات خشک محسوب شده و طبق آنالیز کنونی در رده  S500  قرار می­گیرند. شکل آج آن به صورت مرکب می­باشد.  در این دسته از میلگرد ها وزن مصرفی، حدود ۱ تا ۲ کیلو در هر متر مربع، وزن میلگرد سبک سازی می شود. قیمت میلگرد A4 نسبت به نوع های A2 و A3 بیشتر بوده و میزان آن بسته به سایز آرماتور می باشد. این میلگرد ها را در استاندارد جدید با عنوان آج ۵۰۰ و ۵۲۰ می‌شناسند.

تفاوت میلگرد A2 و A3 چیست ؟

اولین راه شناسایی تفاوت این دو محصول شکل ظاهری آن ها می باشد. در میلگردA2  شکل آج به صورت موازی و در میلگرد A3 به صورت هفت هشت می باشد.از لحاظ مقاومتی میلگرد A2انعطاف پذیر و میلگرد A3 شکننده می­باشد. در اصل آج این دو محصول با یکدیگر کاملا متفاوت است اگر آج محصول به شکل فنری باشد از نوع A2 و مارپیچی از نوع A3 می­باشند.  همچنین میلگردهایی در بازار عرضه میگردد که از لحاظ شکل آج مانند A3 هستند با این تفاوت که از لحاظ مقاومت شیمیایی به شکل A2 می­باشند که این کار به جهت سوء استفاده ی برخی از تولیدکنندگان میلگرد انجام می­شود. برای اینکه از این محصولات  اطمینان بیشتری حاصل شود، باید حتماً پیش از خرید آن در تعداد بالا، آزمایش شود.

طبقه بندی انواع میلگرد

این محصولات فولادی پرکاربرد در ۶ نوع اروپایی، فولاد کربن، اپوکسی پوشش داده شده، گالوانیزه ، فایبرگلاس پلیمر (GFRP) و فولاد ضد زنگ طبقه بندی می­شوند.

میلگرد اروپایی اصولاً ساخته شده از منگنز و کار با آن نیز ساده است. اما این محصول در سازه­هایی که نیاز به ساختاری یکپارچه دارند یا مناطق زلزله خیزی هستن، مناسب نیست.

میلگرد اروپایی

میلگرد فولاد کربن که از آن با نام نوار سیاه نیز یاد می­شود، متداول ­ترین نوع این محصول است. اما از آنجا که این نوع در برابر رطوبت مقاومت زیادی ندارد و دچار زنگ زدگی می­شود، برای مناطقی که رطوبت بالایی دارند، مناسب نیست.

اپوکسی پوشش داده شده، در واقع همان فولاد کربن است که با اوکسی پوشانده شده است. از این رو ۷۰ تا ۱۷۰۰ برابر فولاد کربن در برابر زنگ زدگی مقاومت دارد. پوشش اپوکسی این نوع میلگرد بسیار ظریف است و هر گونه آسیب به آن بر مقاومت این محصول در برابر زنگ زدگی اثر منفی خواهد داشت.

میلگرد اپوکسی

میلگرد گالوانیزه  در برابر زنگ زدگی فقط ۴۰ برابر نسبت به فولاد کربن مقاومت بیشتری دارد، اما از آنجایی که پوشش گالوانیزه آن در برابر آسیب دیدگی مقاومت بالایی دارد نسبت به میلگرد اپوکسی ارزشمندتر است، البته قیمت بالاتری هم دارد.

GFRP کامپوزیتی شبیه فیبرکربن است، در نتیجه هنگام استفاده نباید خم شود. در عین حال GFRP یک نوار بی نظیر برای تقویت بتن است زیرا در برابر زنگ زدگی مقاومت بالایی دارد و سبک­تر نیز هست. البته این محصول قیمت بیشتری نسبت به میلگرد اپکسی دارد.

میلگرد کامپوزینی

میلگرد فولاد ضد زنگ بیشترین قیمت میلگرد را در بین انواع میلگردها دارد و بهترین تقویت کننده بتن در اکثر پروژه­های ساختمانی به حساب می­آید همچنین حدود ۱۵۰۰ برابر مقاومت بیشتری نسبت به میلگرد سیاه دارد. به علاوه انعطاف پذیری بالایی دارد.

میلگرد استیل

مشخصات ابعادی و وزن میلگرد ساده و آجدار

قطر اسمی

سطح مقطع (MM2)وزن محاسباتی (KG/M)رواداری
وزن %
ملاحضات

۸

۵۰/۳۰/۳۹۵+-۸

در محاسبات وزن مقدار جرم مخصوص فولاد ۷/۸۵ G/(cm)
در نظر گرفته شده است.

اختلاف بین حداقل و حداکثر قطر (بیضی بودن) در فاصله ۷۰ درصد دامنه رواداری می باشد.

۱۰

۷۸/۵

۰/۶۱۶

+-۵/۵

۱۲

۱۱۳/۱

۰/۸۸۸

۱۴

۱۵۴

۱/۲۱

۱۶

۲۰۱

۱/۵۸

۱۸

۲۵۴

۲/۰۰

+-۴/۵

۲۰

۳۱۴

۲/۴۷

۲۲

۳۸۰

۲/۹۸

۲۵

۴۹۱

۳/۸۵

۲۸

۶۱۶

۴/۸۳

۳۲

۸۰۴

۶/۳۱

مقالات مرتبط

قیمت نبشی به چه فاکتورهایی بستگی دارد؟
دانشنامه

عوامل موثر در قیمت نبشی

موارد گوناگونی وجود دارند که می‌توانند در قیمت تمام شده و انواع متفاوت نبشی ها تاثیر گذار باشند. با توجه به استفاده گسترده از انواع

انواع ورق فولادی پانچ
دانشنامه

انواع ورق فولادی چیست؟

یکی از پرکاربردترین مقاطعی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم در انواع صنایع استفاده می شود، انواع ورق فولادی می باشد. انواع ورق فولادی

Call Now Buttonتماس با آهنات
×

شما میتوانید از طریق شبکه اجتماعی واتساپ با واحد فروش در ارتباط باشید ...

×