پروفیل فولادی چیست؟ پروفیل ها از چه جنسی هستند؟ پروفیل ها از لحاظ ظاهری به چه شکل هستند؟ تا چه میزان با انواع پروفیل فولادی آشنایی دارید؟ انواع پروفیل ها کدامند؟ کاربرد پروفیل فولادی چیست؟ روش های تولید پروفیل به چه صورت است؟ محاسن و معایب پروفیل ها چیست؟ مشخصات ابعادی و وزن پروفیل چگونه است؟ پروفیل ساختمانی چیست؟ پروفیل های صنعتی چگونه هستند؟ پروفیل های کامپوزیتی چه کاربردی دارند؟ پروفیل گالوانیزه چیست؟ فرآیند نورد گرم و سرد در تولید پروفیل چگونه است؟ پروفیل زد چیست؟ پروفیل آبرو و کاربرد آن؟ پروفیل مبلی و انواع آن؟ پروفیل C (سی پرلین) چیست؟
هدف ما این است، در این مقاله، درباره مفهوم کلی پروفیل فولادی، انواع و کاربرد آنها صحبت کنیم. اگر قرار است در ساخت و ساز یک ساختمان جدید همکاری کنید، یا فقط نام پروفیل را شنیدهاید و در این باره اطلاعات کافی ندارید، برای دریافت اطلاعاتی کامل نسبت به این نوع پروفیل ها در این مقاله، همراه با آهنات باشید.
در صنعت ساختمان سازی یکی از پر مصرف ترین مصالح ساختمانی، انواع مصالح فلزی میباشد. تمامی این محصولات با توجه به جنس و شرایط خاصی که دارند، برای استفاده در این بخش از صنعت به کار گرفته میشوند. همچنین یکی از مصالح فلزی پرکاربرد که در قسمت های متنوع ساخت و سازی از آن های استفاده میشود، پروفیل های آلومینیومی هستند که شامل دو نوع ساختمانی و صنعتی می باشند.
تاریخچه اولین پروفیل های فولادی
در سال ۱۸۹۰ یک پل قوسی در اسکاتلند با طول ۵۲۱ متر ساخته شد. این پل به علت این که آن زمان شیوه و روش دیگری برای تولید مقاطع HSS در دسترس نبود، با استفاده از ورق های رول مانند که به هم پرچ شده بودند ساخته شده است.
در همان قرن اولین تولید کارخانه ای مقاطع توخالی که به صورت دایره ای بود توسط برادران مانسمن (Mannesmann) پیشرفت داده شد که رول های ورق را به صورت اوریب سوراخ کرده و امکان ساخت مقاطع را ممکن ساخت .
این پروسه توسط (پیگر) تکامل و پیشرفت داده شد.
پروفیل فولادی چیست؟
پروفیل از نظر لغتی، به معنای ثابت بودن یک مقطع در طولی مشخص و معین است. این مقاطع توخالی به علت خواص فوق العاده ای که دارند, از زمان های قدیم مورد استفاده بوده اند اما حتما این سوال برای شما به وجود آمده است، که این لغت در صنایع ساختمانی، به چه مفهومی تعلق میگیرد. پروفیل یا Profile در زبان لاتین، به تجهیزاتی گفته میشود، که در ساخت درب و پنجره، لوله یا نمای ساختمان از آنها استفاده میشود. در اصل پروفیل نوعی سازه ی فلزی است که در صنعت ساخت و ساز از لحاظ لفظی به دو دسته ی پروفیل باز و بسته تقسیم میشود.
پروفیل های باز انوع گوناگونی دارند، که یکی از آن پروفیل های باز با مقطع z هستند و از آن ها در ساخت و ساز های بزرگ استفاده میکنند. از دیگر کاربرد های آنها میتوان به ساختن سقف سالن های بزرگ مانند سالن های ورزشی، انبار ها، پارکینگ های عمومی و سوله ها اشاره کرد. پروفیل باز در اندازه ها و ضخامت های متعددی ساخته میشود و از آن به عنوان مصالح مصرفی برای میلگرد، تیرآهن، نبشی، ناودانی، هاش، چهارپهلو و تسمه کاربرد دارد.
پروفیلهای بسته، این نوع پروفیل ها نیز در اندازه های متعددی تولید میشوند و از آن ها در تولید لوله، قوطی، درب و پنجره، پروفیل پی وی سی و پروفیل های کرکره برقی استفاده میکنند.
انواع پروفیل فولادی و غیر فولادی
پروفیل های ساختمانی
این نوع سازه های فلزی دو مدل پروفیل نورد گرم و نورد سرد دارد. اولین نوع پروفیل نوردگرم میباشد که به شکل قوطی بوده و از گرم کردن و شکل دادن شمش های فولادی ساخته میشود. دومین نوع پروفیل نورد سرد است که به شکل ناودانی هستن و از حالت دادن ورق های فولادی از طریق پرس و خم کردن آنها تولید میشوند. البته که این نوع پروفیل ها تنها مناسب کارهای سبک ساختمانی هستند مانند ناودانی ها, تیرهای تکیه، بعضاً سقف کاذب و چارچوب درهای ساختمان. سومین نوع پروفیل مرکب است که از اتصال چند پروفیل سرد و گرم به وجود میآید.
پروفیل های صنعتی
به آن دسته از محصولاتی اطلاق می شود که در صنایع مختلف همچون خودروسازی, نظامی و… به عنوان قطعات و متعلقات صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. در مقاطع صنعتی توجه به ویژگی های مکانیکی و الکتریکی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و در این راستا دانش فنی و تجربه کاری و امکانات تولیدی در جایگاه ویژه ای قرار می گیرند به طوری که امکان تولید قطعات خاص با ویژگی های مشخص برای هر تولیدکننده پروفیل ساختمانی وجود نخواهد داشت. برای اطلاع از قیمت انواع پروفیل های ساختمانی، صنعتی و… با کارشناسان شرکت آهنات در تماس باشید.
پروفیل کامپوزیتی
در عصر جدید امروز بخش وسیعی از بازار پروفیل در اختیار مواد مرکب یا همان کامپوزیت میباشد. پروفیل های کامپوزیتی میزان زیادی در صنعت ساختمان سازی به خصوص ساخت و ساز در شرایط آب و هوایی که احتمال خوردگی و زنگ زدگی در آن بالا باشد بسیار رواج دارد. علت اصلی استفاده از این قبیل پروفیل ها، جلوگیری از فرآیند خوردگی و همچنین افزایش عمر سازه در برابر ارتعاشات جوی است. استفاده از پروفیل های کامپوزیتی باعث سبکی بنا می شود، اما اهمیت این مزیت چندان نیست. آنچه باعث دوام و عمر بالای پروفیل کامپوزیتی می شود خاصیت غیرکشسانی آن است که باعث عملکرد بهتر آن میشود. کشور ما به لحاظ شرایط اقلیمی در شمال و جنوب نیاز بسیار گسترده ای به استفاده از کامپوزیت در قالب پروفیل های کامپوزیتی دارد. هم اکنون بسیاری از سازه های بنا شده در محیط های خورنده مناطق مختلف کشور همچون پل های دریاچه ارومیه یا ساختمان های جنوب کشور دچار معضل خوردگی هستند که استفاده از کامپوزیت ها می تواند پاسخگوی مشکل این قبیل سازه ها باشد.
پروفیل گالوانیزه
امروزه پروفیل های گالوانیزه نیز کاربرد بسیار مفیدی دارند زیرا در مقاوم سازی درب و پنجره های یو پی وی سی از آن ها استفاده میشود. یکی از مزایای به کارگیری پروفیل های گالوانیزه در ساخت پنجره های یوپی وی سی، این است که با مشکل هرز شدن پیچ ها و افتادگی بازشوهای درها و پنجره ها مواجه نخواهیم شد.
پروفیل گالوانیزهاز دیگر مزایای آن بالا بردن استحکام و مقاومت چندین برابرآن در مقابل فشار های جوی در ارتفاعات بالا است چون که در ارتفاعات زیاد برج ها نیروی باد به طور قابل توجهی به پنجره ها فشار وارد میکند. البته در طبقات پایین تر هم در اثر نشست ساختمان پنجره ها ممکن است در معرض فشار قرار گیرند به این نکته هم باید توجه کنید که هرچه فشار وارده به پنجره بیشتر باشد و سطح پنجره بزرگ تر باشد ضخامت پروفیل های گالوانیزه نیز باید بیشتر باشد که معمولا از یک میلیمتر شروع شده و برحسب مورد تا دو میلیمتر نیز افزایش می یابد.
انواع روش های تولید پروفیل فولادی
پروفیل با روش نورد گرم
از نورد گرم شمش های فولادی ساخته میشود. فرایند نورد گرم یک روش تولید صنعتی برای ساخت انواع محصولات فولادی است. سازههای فلزی به کمک این روش ذوب شده و برای انتقال آن، فولاد مذاب به شکلهای مختلفی خنک میشوند. شکلهایی که تولید میشوند در ابعاد و اندازههای گوناگون تولید میشوند. همچنین از این فرایند برای تولید ورقهای گالوانیزه استفاده میشود. که از این روش میتوان لوله , قوطی , ( شکل معمولی ) , ( شکل بال پهن ), ناودانی , سپری , تسمه، ورق , میلگرد را هم نام برد.
پروفیل با روش نورد سرد
دقیق ترین تعریف برای تولید پروفیلهای نورد سرد این است که در دمای معمولی، فولاد با فشار غلتک تغییر شکل مییابد. به طور کلی در نورد سرد برای تولید ورقهای گالوانیزه و فولاد رنگی به آنیل کردن نیاز است تا میزان انعطافپذیری به صورت گسترده افزایش یابد و بتوان از این پروفیلها در صنایع خودروسازی، لوازم خانگی و دیگر موارد استفاده کرد. همچنین از پروفیل های نورد سرد فقط در کارهای سبک ساختمانی استفاده می شود مانند : لاپه ها, ناودانی, تیرهای تکیه گاهی سقف کاذب و چارچوب درهای ساختمان.
انواع پروفیل فولادی از لحاظ شکل و ابعاد
پروفیل Z
از این سازه ی فلزی بیشتر در سقف های سوله ها، پارکینگ و سالن های ورزشی استفاده میشود و کاربرد های بسیاری دارد. این نوع پروفیل ها با سایز ها و ضخامت های متعددی تولید میشوند که سایز های استاندار این قطعات فولادی: ۱۸-۲۰-۲۲ هستند که در ضخامت های ۲٫۵ و ۳ میلیمتر ساخته میشوند.
پروفیل Zهمچنین قیمت پروفیل ها بر اساس شکل و وزن و جنس آنها بسیار متفاوت است. از پروفیل Z در اسکلت بندی فلزی ساختمان ها که از مقاطع گوناگونی تشکیل شده است و باید به یکدیگر متصل شوند، ازین سازه پرکاربرد استفاده میشود. همچنین از مزایای پروفیل زدZ میتوان به وزن سبک و طول عمر و استحکام بالا قیمت پایین و به صرفه بودن آن اشاره کرد.
استاندارد های ملی این محصول ۳۶۹۴ و ۵۷۲۲ میباشد.
پروفیل U
پروفیل های U به عنوان purlin ، stringcourse و نمای در ساختمانهای صنعتی با فولاد سنگین که در معرض بارهای بیش از حد قرار دارند و به عنوان ستون باربری، تیر و خرپا سقف در سازه های فولادی غیر صنعتی مانند سازه های فلزی سنج سبک، انبارها، آشیانه ها و انبارها استفاده می شوند. به عنوان باربری یا عنصر کمکی در ساخت و سازهای صنعتی و ساختمانهای فلزی کاربرد دارند.
پروفیل C (سی پرلین)
پروفیل C با عنوان تیرچه یا سی پرلین معروف است. مهمترین کاربرد این محصولات فولادی، در ساخت سازه های نه چندان بزرگ است. نحوه ی اتصال پروفیل سی پرلین به این شکل است که این پروفیل، به وسیله پیچ های متعددبه نبشی ها یا ورق ها متصل میشود و نبشی و ورق هم پروفیل را به قاب اصلی ساختمان مرتبط میکند.این پروفیل ها اصولاً در سه قسمت سقف ها یا پوشش های سبک صنعتی یا نیمه صنعتی ساختمان ها به کار میرود. همچنین برای بالا بردن استحکام و مقاومت سقف های شیب دار کارگاه ها یا سوله های صنعتی، ستون هایی با فاصله بسیار ودیوار ها ، از پروفیل c استفاده می کنند.
پروفیل Cپروفیل مبلی
پروفیل مبلی یا پروفیل سبک از ورق روغنی (ورق نورد سرد) و بر اساس استاندارد DIN 2394(1) 94 و EN 10 219 -2 تولید میشود. این سازه های فولادی از مهم ترین دسته ی پروفیل هستن که به علت ویژگی های برتر آنها نسبت به سایر انواع خود مورد استفاده ی گسترده ای قرار گرفته است. پروفیل مبلی در تولیداتی از قبیل مبلمان، دوچرخه، خودرو، لوازم خانگی، اگزوز، کانکس، کانتینر و … کاربرد دارد. از ویژگی های پروفیل مبلی ابعاد دقیق، کیفیت سطحی خوب ، فرم پذیری و قابلیت آبکاری آن است. قیمت این محصولات اصولاً بر حسب ورزن اعلام میشود.
پروفیل مبلیگرچه قیمت پروفیل سبک (پروفیل مبلی) در واحد وزن کمی از پروفیل سنگین (ضخامت ۲ از ورق سیاه) بالاتر است. ولی به دلیل ضخامت و وزن پایینتر، هزینه واحد طول آنها از پروفیل های دیگر کمتر است. بنابراین در بسیاری از صنایع که ضخامتهای پایینتر پروفیل مورد نیاز است، از پروفیل سبک یا مبلی استفاده میشود.
ما در گروه آهنات قیمت پروفیل سبک را در تمامی ضخامتها اعلام کردهایم و مصرف کننده گرامی میتواند بسته به نیاز خود ضخامت مطلوب را انتخاب نماید.
پروفیل آبرو
پروفیل آبرو یک نوع سازه فولادی است که در صنعت ساختمان سازی کاربرد بسیاری دارد. این نوع پروفیل به عنوان مسیر حرکت آب از سمت سقف به سمت شیروانی که به اصطلاح ناودانی مشهوراست استفاده میشود. که به همین علت محبوبیت زیادی بین کاردان ها دارد. پروفیل آبرو در حالت های گوناگون و مختلف به بازار عرضه می شود. از نمونه های بارز این نوع پروفیل می توان به پروفیل نبشی، نوار کنج اشاره کرد.
پروفیل آبرودر کل از پروفیل در جهت ساختن انواع درب و پنجره در ساختمان های اداری و مسکونی هم استفاده می شود معنی دقیق پروفیل به عبارتی یعنی در طول معینی سطح ثابتی را حفظ کنیم. نام دیگر پروفیل آبرو، گاتر شیروانی است که معمولا در بخش های انتهایی ساختمان قرار میگیرند. انواع گوناگون پروفیل های آبرو در صنعت لندنی، جعبه ای و فیتیله ای نام دارند. همچنین این نوع پروفیل ها با ورق گالوانیزه ساده و یا گالوانیزه رنگی با قطر و طول مشخصی تولید می شوند.