ورقهای فولادی صفحات فولادی هستند که با استفاده از عملیات برشکاری برش میخورند و به منظور ساخت محصولات ظریفتر به همدیگر جوش داده میشوند. حال برای شناخت بیشتر ورق های فولادی، ابتدا بهتر است تعاریفی از ورق سیاه و ورق روغنی را بدانیم.
به طور کلی ورقهای که با استفاده از روش نورد سرد تولید میشوند، به ورقهای روغنی و به ورقهای که با استفاده از روش نورد گرم تولید میشوند را ورقهای سیاه گویند.
دلیل نامگذاری ورقهای سیاه این است که حین نورد در دمای بالا، ورق تغییر رنگ داده و محصول تولید شده مات میگردد.
همچنین ورقهای سیاه از ضخامت بیشتری نسبت به ورقهای روغنی برخوردار هستند و برای تولید آنها میبایست دمای تختالها به ۱۲۸۰ سانتیگراد برسد.
ورق سیاه ST37 و معروفیت بیش از حد آن
یکی از ورق های فولادی پرکاربرد در صنعت، ورق سیاه ST37 است. فولادST37 نیز در زمینهی ساخت و ساز ساختمانها کاربرد فراوانی دارند. در ایران ورق فولادی ST37 با نام ورق سیاه ST37و کد ST37-2 شناخته میشوند.
در این مقاله قصد داریم تا موارد مختلفی اعم از اینکه انواع ورقهای سیاه کداماند؟ خواص و کاربردهای فولاد ST37 چیست؟ استاندارد ST37 و انواع مهم دیگر ورقهای سیاه کداماند؟ بررسی شود. پس تا انتهای این مقاله همراه با آهنات باشید.
انواع ورقهای سیاه کداماند؟
ورقهای سیاه شامل دو دسته معمولی و صنعتی هستند که برای تولید هر یک از آنها از روشهای متعددی استفاده میشود. از ورقهای سیاه معمولی میتوان به ورقهای ST37 اشاره کرد که همان طور که ذکر شد در صنعت ساختمان سازی و ساخت سولهها کاربرد دارند.
از مهمترین ورقهای سیاه صنعتی نیز میتوان به ورقهای ST52 اشاره کرد که در صنایع سدسازی و پتروشیمی کاربرد دارند. شایان ذکر است که هر دو این ورقها از نوع فولاد کم کربن هستند و تفاوتهایی با یکدیگر دارند که در قسمتهای بعد به آنها اشاره خواهد شد.
خواص فولاد ST37
این نوع فولاد در دسته فولادهای ساختمانی و کربنی قرار دارد و نام دیگر آن فولاد نرمه است. ترکیب شیمیایی و خواص مکانیکی این فولادها به شرح زیر است:
ترکیب شیمیایی ورق ST37
ترکیب شیمیایی ورق ST37 به صورت زیر است:
کربن | کرم | سیلیسیم | منگنز | فسفر | گوگرد | نیتروژن |
%۰،۰۷-۰،۱۴ | ۰،۱۵ % | ۰،۱۷-۰،۳۷ % | ۰،۳۵-۰،۶۵ % | ۰،۰۳۵ % | ۰،۰۴ % | ۰،۰۰۸ % |
خواص مکانیکی فولاد ST37 شامل موارد زیر است:
- تنش تسلیم این فولادها ۲۳۵-۱۶۲ است.
- حداقل انرژی ضربه این فولادها ۲۷ ژول است.
- ازدیاد طول آنها min))%15 است.
- استحکام کششی نهایی آنها ۳۳۰-۵۱۰ است.
کاربرد فولاد ST37
فولاد ST37 کاربردهای مختلفی دارد که شامل موارد زیر است:
- ساخت دستگاههای صنعتی
- ساخت نبشی و ناودانی
- صفحات مشبک و ورق پانچ
- لوازم خانگی مانند یخچال، ماشین لباسشویی
- بدنه خودرو و ساخت و ساز شاسیها
- نبشیها
- میلگردها
- ساخت پروفیلها
- ساخت مخازن ذخیره و مخازن تحت فشار
- سازههای ساختمانی و صفحه ستون ساختمانها
استاندارد فولاد ST37
استاندارد ST37 به صورت زیر است:
- استاندارد آلمان به صورت DIN17006 است.
- استاندارد اروپایی فولاد ST37 به صورت DIN17100 است.
- این فولاد در استاندارد ایران به صورت EN: S235JR شناخته میگردد.
گریدهای مختلف فولاد ST37
فولاد ST37 شامل گریدهای زیر است:
- ST37-2
- ST37-3U
- ST37-3N
- RST-2
- فولاد UST37-2
مزایا ورق ST37
همان طور که قبلا ذکر شد این ورقها از نوع فولاد کم کربن هستند و از این جهت شباهت زیادی به آهن دارند. از مزایای ورق ST37 میتوان موارد زیر را در نظر گرفت:
- به دلیل وجود مقدار کم عنصر کربن سبک هستند و جوش پذیری خوبی دارند.
- قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارند.
- مقاومت کششی بالایی دارند.
- از مقاومت خمشی و قدرت پیچش بالایی نیز برخوردار هستند.
معایب ورق ST37
در این ورقها معایبی از جمله موارد زیر وجود دارد:
- پایین بودن مقاومت و سختی این نوع ورقها
- خوردگی و اکسیداسیون بالا
برای از بین بردن معایب ورق ST37 چه کارهایی باید انجام داد؟
- برای افزایش سختی و استحکام در فولادهای کم کربن مانند ورق سیاه ST37 میتوان از روش حرارت درمانی استفاده کرد. مراحل این روش به این صورت است که پس از عملیات حرارتی و حرارت و نرم کردن فلز، آنها را با استفاده از آب و روغن و یا آب و نمک خنک میکنند که در اثر انجام این فرآیند فشار وارد بر نمونه به دلیل سرد و گرم کردن در حین انجام فرآیند کاهش مییابد و به دنبال آن، استحکام و سختی فلز افزایش پیدا میکند.
- به منظور جلوگیری از خوردگی و اکسیداسیون در ورقهای کم کربن همچون ورق سیاه ST37 میتوان از لایههای محافظتی مانند گالوانیزه و رنگ استفاده نمود.
کارخانههای تولید فولاد ST37 کجاها هستند؟
فولاد ST37 همان طور که قبلا اشاره شد از فولادهای پرکاربرد به خصوص در صنعت ساختمانسازی است، از این رو ورق سیاهST37 در کارخانههای مختلفی در ایران تولید میگردد که از جمله آنها میتوان به کارخانههای زیر اشاره نمود:
- کارخانه فولاد مبارکه اصفهان
- کارخانه فولاد گیلان
- کارخانه فولاد اکسین خوزستان
- شرکت قطعات فولادی
مقایسه فولاد ST37 و ST52
فولادهای ST37 و ST52 هر دو از فولادهای پرکاربرد در صنعت به شمار میروند اما تفاوتهای با یکدیگر دارند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فولاد ST52 شکل پذیری پایینتر و مقاومت بیشتری نسبت به فولاد ST37 دارد.
- فولادهای ST52 استحکام بیشتری نسبت به فولادهای ST37 دارند که دلیل این امر وجود عناصری همچون کربن و منگنز است.
- وزن مخصوص فولادهای ساختمانی ST37 و ST52 یکسان است.
- شکل پذیری فولاد ST52 نسبت به فولاد ST37 کمتر است که دلیل آن ناشی از بیشتر بودن عنصر کربن در فولاد ST52 است.
میلگرد ST37
میلگرد ST37 نیز به روش نورد گرم به صورت پیوسته یا ناپیوسته میتواند تولید شود. از برترین تولید کنندگان میلگرد ساختمانی ایران میتوان به شرکت ذوب آهن اصفهان، کارخانه فولاد کویر کاشان، مجتمع فولاد خراسان، کارخانه فولاد میانه، فولاد آناهیتا گیلان، مجتمع فولاد روهینا، شرکت فولاد کوثر اهواز، فولاد بافق یزد، فولاد ابرکوه یزد، مجتمع فولاد شاهین بناب، اشاره نمود. شایان ذکر است که مقداری از این میلگردها توسط کارخانههای ذکر شده به کشورهای همسایه صادر میگردد.
میلگرد st37
قیمت ورق سیاه
ورق سیاه از مهمترین ورقهای آهنی است که به دلیل داشتن کاربردهای متعدد در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است. خرید و فروش این ورقها در صنعت و بازار بر حسب وزن آنها صورت میگیرد. یکی از عوامل موثر بر قیمت این نوع ورقها، ضخامت آنها است به عنوان مثال قیمت ورق سیاه با ضخامت ۱ میلیمتر ارزانتر از سایر ورقها با ضخامتهای بیشتر است. از موارد دیگر تاثیر گذار بر قیمت ورقهای سیاه میتوان موارد نوسانات ارزی و تحولات منطقهای و قیمت جهانی آهن آلات را در نظر گرفت.
قیمت ورق ST37
قیمت ورق سیاه همان طور که ذکر شد به طور روزانه مورد بررسی قرار میگیرد بنابراین، قبل از خرید ورق ST37 میبایست از قیمت ورقهای سیاه اطلاع داشته باشیم. قیمتهای ورقهای سیاه ساختمانی مانند ST37 به صورت رول و شیت در ضخامتهای مختلف ارائه میگردد.
جمعبندی
همان طور که مشاهده شد، در این مقاله به بررسی ورقهای سیاه و ورقهای ST37 و خواص و کاربردهای آنها، مزایا و معایب آنها و مقایسه با ورق ST52 و در نهایت قیمت ورقهای سیاه و ورقهای ST37 و عوامل موثر بر قیمت آنها پرداخته شد.