یکی از المان های مورد استفاده در ساختمان سازی و یار همیشگی نازک کاری آن، انواع پروفیل درب و پنجره هستند که باعث تغییر در ظاهر ساختمان و بالابردن سطح کیفی ساختمان میگردند. به طور کلی با افزایش جمعیت و شهرنشینی، عایقبندی ساختمانها مورد اهمیت قرار گرفت و به منظور جلوگیری از ورود گرد و غبار، رطوبت و صدا بشر محصولات جدیدی تولید کرد تا از موارد ذکر شده جلوگیری کند. محصول تولیدی پروفیل درب و پنجره نام دارد که از ورق گرم و ورق روغنی تولید میگردند. همچنین بهتر است بدانید که این محصولات به صورت توخالی تولید میشوند.
در این مقاله قصد داریم برای آشنایی بیشتر با پروفیل درب و پنجره مواردی از جمله تعریف پروفیل، بهترین تعریف از پروفیل درب و پنجره، کاربردهای پروفیل درب و پنجره و در نهایت اینکه انواع پروفیلهای درب و پنجره کدامند؟ را با شما به اشتراک بگذاریم. تا انتهای این مقاله با آهنات همراه باشید.
پروفیل چیست؟
به طور کلی پروفیل به معنی ثابت بودن یک مقطع در طول معین است. اما باید ذکر شود که در زبان لاتین منظور از تجهیزاتی است که در ساخت لوله، درب و پنجره و نمای ساختمان استفاده میگردد. عموما پروفیلها به دو دسته باز و بسته تقسیمبندی میشوند. پروفیلهای باز در صنعت ساختمانسازی و در ساخت تیرآهن، میلگرد، چهارپهلو، نبشی، ناودانی و هاش کاربرد دارند. همچنین پروفیلهای بسته در ساخت قوطیها، پروفیل درب و پنجره، لوله، پروفیل کرکرهای و پروفیل پی وی سی کاربرد دارند. پروفیلها در چهار نوع ساختمانی، آلومینیومی، گالوانیزه و کامپوزیتی تولید میشوند.
پروفیل درب و پنجره چیست؟
همان طور که اشاره شد یکی از موارد مورد استفاده در ساختمانها پروفیلهای درب و پنجره هستند که از موارد مختلفی مانند آلودگیها، اتلاف انرژی جلوگیری میکنند و جهت بالا بردن استحکام و مقاومت ساختمانها از آنها استفاده میشود. پروفیل انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها پرداخته خواهد شد.
کاربردهای پروفیل درب و پنجره چیست؟
پروفیلهای درب و پنجره کاربردهای متعددی دارند که از جمله آنها میتوان به پوشش سقف سولهها، ساخت پایههای میز و صندلی، ساخت کرکرههای مغازههای مختلف، تولید نردههای فلزی، ساخت، چارچوبهای درب و پنجره، ستون و اسکلت ساختمانها، نردهکشی اطراف دیوارهای کارخانهها و ساختمانها و همچنین شاسیهای تریلرها و نفت کشها اشاره نمود.
انواع پروفیلهای درب و پنجره
پروفیلها که از المانهای مهم ساختمانسازی به شمار میروند از لحاظ سایز و ابعاد پروفیل به هشت گروه تقسیمبندی میشوند که مهمترین آنها گروه ۲ و ۷ است، به طوری که گروه ۲ برای مصارف عمومی است و گروه ۷ مختص مصارف امنیتی است که به صورت دو جداره طراحی میگردند. از جمله پروفیلهای گروه ۲ و ۷ میتوان به پروفیلهای پروفیل سپری، لنگه دری و پروفیل چهار چوبی اشاره کرد. در پروفیلهای درب و پنجره هر دو نوع باز و بسته مشاهده میگردد که پروفیلهای نوع باز شامل چهارچوب درب فرانسوی، درب دو لبه، نبشی، ناودانی و زهوار هستند و پروفیلهای نوع بسته شامل پروفیل سپری ۵۰۷، پروفیل درب و پنجره لنگه دری ۵۰۸ و پروفیل چهارچوبی ۵۰۹ هستند.
پروفیلها با توجه به موارد مصرف در جنسهای مختلفی تولید میشوند و با توجه به جنسی که دارند قیمت آنها متفاوت است. از جمله پروفیلها با توجه به جنس آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پروفیلهای آلومینیومی
این پروفیلها کاربرد زیادی در بازار دارند و میتوان گفت جنس بسیاری از پروفیلهای درب و پنجره از آلومینیوم است. پروفیلهای آلومینیومی قابل بازیافت هستند.
پروفیلهای آهنی
این نوع پروفیل با استفاده از فرآیند نورد سرد و گرم یا به عبارتی ورق سرد و گرم برای تولید پروفیلهای درب و پنجره به کار میرود. شایان ذکر است که ورقهای پایه با توجه به کیفیت و نوع کاربرد پروفیل انتخاب میگردند. این پروفیلها از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار هستند و قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارند.
یو پی وی سی
پی وی سیها مشکلاتی از جمله مقاومت کم در برابر نور و گرما دارند. همچنین از دیگر مشکلات آنها واکنش سریع با اکسیژن است. برای از بین بردن این مشکلات میبایست پلیمر پی وی سی با پایدار کنندهای خاص ترکیب گردد تا محصولی جدید به نام یو پی وی سی تولید شود. امروزه استفاده از این نوع پروفیلها اهمیت ویژهای پیدا کرده است. از مزایای این نوع پروفیلها میتوان به قابلیت شستشوی آسان، مقاوم بودن در برابر خوردگی، زنگزدگی، آتش، صوت، حرارت و همچنین عایق بودن آنها اشاره نمود. پروفیلها یو پی وی سی همانند پروفیلهای آلومینیومی قابل بازیافت هستند. از انواع پروفیلهای یو پی وی سی میتوان پروفیل فریم، پروفیل لنگه، پروفیل میانی، پروفیل لنگه درب، پروفیل درب بیرون باز شو، پروفیل نوع پانل، پروفیل میانی متحرک و پروفیل لوله و پروفیل اتصال لوله را نام برد که هر یک از آنها کاربردهای ویژهای دارند.
پروفیلهای چوبی
این نوع پروفیلها در ساخت چارچوب درب و پنجره کارایی دارند. اما بدلیل استحکام کم آنها استفاده از این نوع پروفیلها معمولا در مناطقی است که باران کم میبارد و جز مناطق خشک به شمار میروند.
انواع پنجره کداماند؟
برای تولید پنجره اجزای زیادی لازم است که از جمله اجزای اصلی آنها میتوان به پروفیل(فریم)، شیشه، درز، یراقآلات و… اشاره کرد. بنابراین میبایست با توجه به اجزا استفاده شده در پنجره، آنها را دستهبندی نمود.
فریم پنجره یا به عبارتی قاب پنجره
فریمهای پنجره معمولا به صورت چوبی، آلومینیومی، آلود، آهنی، پی وی سی و یو پی وی سی موجود هستند.
شیشه پنجره
از وظایف شیشه عبور دادن نور و روشن کردن محل مورد نظر است. از انواع شیشه میتوان به تک جداره، دوجداره هوشمند اشاره کرد که یکی از شیشههای پرکاربرد، شیشههای دو جداره هستند.
یراق آلات
از دیگر اجزای اصلی پنجره میتوان به یراق آلات اشاره نمود که با توجه به مدلهای کشویی، کلنگی، دو طرفه، محوری و … از یراق آلات گوناگونی استفاده میشود.
وزن پروفیلهای درب و پنجره به چه صورت است؟
با توجه به نیاز مصرفکنندگان پروفیلهای درب و پنجره در ابعاد، ضخامت و قطرهای متفاوتی تولید میگردند. شایان ذکر است که طول هر یک از پروفیلها ۶ متر است. وزن پروفیلها با توجه به سایز، ضخامت، طول و ساختار آنها تعیین میگردد. جهت تعیین وزن پروفیلها میتوان از فرمول زیر استفاده کرد:
وزن پروفیل درب و پنجره بر اساس کیلوگرم= وزن مخصوص پروفیل بر اساس کیلوگرم * تعداد پروفیل* طول به کار رفته بر اساس متر
طول شاخههای فرانسوی ۶٫۶۰ سانتیمتر است و وزن هر شاخه متناسب با ضخامت ورق است. همچنین وزن هر شاخه ۶٫۶۰ سانتیمتری چهارچوب فرانسوی با ضخامت دو میلیمتر برابر ۲۴ تا ۲۵ کیلوگرم است.
قیمت پروفیلهای درب و پنجره، سپری آهن
قیمت پروفیل ساختمانی از نوع پروفیل درب و پنجره به عوامل مختلفی مانند ضخامت، طول شاخه، سایز قوطی، واحد، وزن، فرآیند تولید و جنس ماده به کار رفته در آن بستگی دارد. به طور مثال قیمت پروفیل درب و پنجره غیر فلزی ارزانتر از پروفیل آلومینیومی است و پروفیل آلومینیومی قیمت کمتری نسبت به پروفیل آهنی دارد. قیمت قوطی پروفیل نیز به نوع شرکت سازنده، ابعاد،کیفیت و تغییرات روزانه نرخ آن بستگی دارد. همچنین سپری آهن که یکی از موارد مهم در صنعت ساختمانسازی به شماری میرود، قیمتش بر اساس قیمت روز شمش فولادی تعیین میگردد.
جمعبندی
همان طور که مشاهده شد، یکی از انواع پروفیلهای مورد استفاده در ساختمان سازی پروفیلهای درب و پنجره هستند که علاوه بر جلوه دادن به ساختمان، باعث استحکام آنها میگردد. در این مقاله به بررسی پروفیلهای درب و پنجره، کاربرد، انواع پنجرهها، قیمت پروفیل درب و پنجره و وزن آنها پرداخته شد.