تابحال روش کاشت میلگرد به گوشتان خورده است؟ معایب کاشت میلگرد چیست؟ نحوه کاشت در ستون ، بتن و فونداسیون چگونه است؟ عمق کاشت آرماتور در بتن چگونه محاسبه میشود؟ اگر جزو مهندسین عمران باشید احتمالا با این روش آشنایی دارید. در مقالات قبلی راجع به انواع میلگرد و مهمترین کاربردهای آن صحبت کردیم، در این مقاله به بررسی تمام هر آنچه در مورد کاشت میلگرد نیاز است بدانید با شما صحبت خواهیم کرد. پس با آهنات همراه باشید.
شاید شما هم قصد مقاوم سازی ساختمان قدیمی خود را داشته باشید، و یا ممکن است از یک پیمانکار و یا مهندس معمار شنیده باشید یک ساختمان قدیمی که در برابر زلزله مقاوم سازی نشده است چگونه با طرح های مقاوم سازی بازیابی میکنند. حتما میدانید که به طور عادی بتن بوسیله آرماتور یا همان میلگرد درون آن تقویت میشود. حال ممکن است از خود سوال کنید که یک سازه بتنی در چه شریطی نیاز به کاشت میلگرد پیدا میکند و اینکار از چه ضوابطی پیروی میکند؟
کاشت میلگرد چیست؟
یکی از اقتصادیترین و پرکاربردترین روش های تقویت یک سازه فلزی، روش کاشت میلگرد و آرماتور فلزی است. در واقع کاشت میلگرد به فرایندی گفته میشود که در آن ابتدا نقاطی از بتن، فونداسیون و ستونها را سوراخ میکنند، سپس میلگرد را درون این سوراخ ها گذاشته و آرا محکم می چسبانند.
اینکار اغلب در زمانهایی انجام میشود که یا می خواهیم بخش جدیدی را به سازه اضافه کنیم که در این شرایط امکان بازسازی کل سازه نیست و لازم است با کاشت میلگرد و بهبود ظرفیت باربری این بخش را اضافه کنیم. اما گاهی می خواهیم بخش ضعیفی را در سازه قبلی تقویت کنیم، در این حالت برای تقویت سازه بازهم نیاز به افزودن میلگرد به این روش وجود دارد.
وسایل مورد نیاز برای کاشت
معمولا به هنگام کاشت میلگرد به ابزارهایی چندان پیچیده ای نیاز نیست. اما مهمترین ابزاری که نیاز است میتوان به یک دریل یا کرگیری، یک عدد شیلنگ تزریق چسب کاشت آرماتور، گان یا همان تفنگ مخصوص تزریق چسب، چند برس مویی، امکاناتی از دمنده یا مکنده هوا برای تخلیه سوراخ کاشت آرماتور، کلاهک های حفظ چسب، وسایل آزمایش کنترل کیفیت چسب، نازل پلاستیکی برای مخلوط کردن و تزریق چسب برای گیر کردن میلگرد و همچنین تجهیزات ایمنی نظیر عینک ایمنی و دستکش اشاره کرد.
محاسبات عمق کاشت میلگرد
یکی از سوالاتی که ممکن است برخی افراد در هنگام کاشت میلگرد با آن روبرو باشند، اطلاع از عمق کاشت است. لذا برای تعیین عمق کاشت میتوان از دو روش معمول استفاده کرد.
- استفاده از نرم افزارهای تخصصی ویژه که با توجه به قطر میلگرد و محل کاشت، تعداد میلگردهای موردنیاز در یک بخش و فواصل آنها از یکدیگر نتایج را محاسبه میکند
- در روش دوم می توان از طریق محاسبه و با توجه به جدول از پیش طراحی شده ی چسب بکار برده شده، عمق کاشت را بدست آورد.

روش های کاشت میلگرد در بتن
در حالت کلی افزودن میلگرد اضافی و بولت در بتن به سه روش انجام میشود:
- استفاده از مواد پایه سیمانی
- استفاده از چسب کاشت اپوکسی
- استفاده از مهار مکانیکی
در هر سه حالت فوق، پیش از کاشت آرماتور بایستی یک سوراخ ایجاد گردد و سپس با استفاده از فرچه و یا پمپ تمیز گردد. نحوه سوراخ کردن برای کاشت آرماتور در سیستم تزریق رزین و چسب، با استفاده از یک ابزار سوراخکاری مثل کرگیری یا دریل میباشد که پس از ایجاد سوراخ توسط چسب یا رزین پر میگردد. سپس میلگرد یا آرماتور به منظور کاشت، پس از پر شدن سوراخ و توسط یک حرکت پیچشی بداخل سوراخ فرو برده میشوند.
نحوه کاشت آرماتور در ستون چگونه است؟
معمولا با کاشت میلگرد در ستون بدنبال اتصال یک تیر بتنی به ستون و یا به طور کلی اتصال بخش جدیدی به ستون هستیم اما نکته حائز اهمیت این است کاشت میلگرد در ستون میتواند هم به صورت ستونی و هم به صورت عمودی صورت گیرد. علاوه بر این مهمترین پارامتری که در حین کاشت به آن برمیخوریم فاصله بین میلگردها و موقیعت قرار گیری خاموت ها است که دقت و توجه لازم به ان باعث کاهش هزینه و جلوگیری از هدر رفت زمان میشود.
چگونگی کاشت میلگرد در فونداسیون
به هنگام کاشت آرماتور در فونداسیون ابتدا لازم است با توجه به شرایط عمومی و اختصاصی سازه و همچنین اهداف باربری آن سازه اقدام به انتخاب سایز میلگرد گردد. چرا که معمولا هدف از کاشت میلگرد در فونداسیون بهبود ظرفیت باربرداری فونداسیون و ایجاد یکپارچگی بهتر در آن است.
به طور کلی توصیه میشود برای سوراخ کردن فونداسیون و کاهش احتمال خسارات ایجاد شده از روش دریلینگ استفاده شود.
از جمله دیگر اهداف کاشت میلگرد در فونداسیون میتواند افزایش ارتفاع فونداسیون، اصلاح ابعاد در یک یا چند جهت بعد از کاشت، متصل کردن فونداسیون جدید به فونداسیون موجود، اجرای ستون جدید در سازه و همچنین امتداد ستون موجود در سازه در جهت فعلی، اجرای شمشیری راه پله و در نهایت اتصال یک المان جدید سازه ای به ستون باشد.
مراحل عملیات کاشت به طور خلاصه چیست؟
- سوراخ کاری به وسیله یک ابزار مثل دریل
- پاکسازی و تمیز کردن سوراخ ایجاد شده به وسیله یک وسیله دمنده
- تمیزکردن اطراف سوراخ بوسیله فرچه
- تکرار پاکسازی داخل و جداره سوراخ بوسیله یک دمنده
- تزریق رزین درون سوراخ
- فروکردن میلگرد درون چسب به صورت چرخشی
- صبر کردن به اندازه کافی برای اتصال مطمئن با توجه به نوع و سایز میلگرد
کرگیری چیست؟
گاهی به هنگام سوراخ کاری بتن یا فونداسیون ممکن است به آرماتورها قبلی برخورد کنیم. در این حالت اگر امکان تغییر جهت سوراخ کاری وجود نداشته باشد، بایستی از روش کرگیری یا قطع آرماتور استفاده شود. این حالت تنها باید زیر نظر کارشناس مربوطه صورت گیرد و با انجام آن، محاسبات ساختمان مجددا مورد بازیابی قرار میگیرد.
دریل چیست؟
دریل چکشی یا بتن کن نوعی دریل برای سوراخ کاری بتن است که کار سوراخ کاری را برای ما آسان میکند. اما توجه داشته باشید که ممکن است سطح دیواره سوراخ ایجاد شده دارای سطوح هموار و یکنواختی نباشد که خود موجب افزایش مصرف چسب در سوراخ میگردد.
از چه نوع چسبی استفاده کنیم؟
نوع چسب مورد استفاده در کاشت میلگرد بستگی به قطر میلگرد دارد. عموما میلگردها تا قطر ۲۵ میل که عمق سوراخ یک و نیم متری دارند را با چسب های زودگیر کاشت میکنند اما برای میلگردهای با قطر بالاتر از چسب کاشت دیرگیر استفاده میشود.