پروفیل UPVC از پودری سفید رنگ به نام پی وی سی ساخته میشوند. امروزه از متریال های مختلفی برای تولید پروفیل درب و پنجره استفاده میشود، در این میان پروفیل UPVC به عنوان یکی از مناسبترین گزینه ها بین انواع پروفیل درب و پنجره شناخته شده است.
پروفیل UPVC نسل جدیدی از انواع پروفیل های مورد استفاده در صنعت در و پنجره سازی هستند. این پروفیل ها دارای خواص مطلوبی همچون زیبایی و مقاومت در برابر خوردگی هستند و کیفیت آنها بنا به استاندارد بکار رفته در ساخت آنها متفاوت خواهد بود.
استفاده از این نوع پروفیل طرفداران زیادی در بین مردم ایران پیدا کرده است. از دلایل مهمی که استفاده از این نوع پروفیل را در صنایعی همچون در و پنجره سازی و دیگر صنایع جذاب کرده است، کیفیت و مرغوبیت، عدم خوردگی در برابر رطوبت و زنگ زدگی، ظاهر زیبا و شیک میباشد.
تفاوت پروفیل UPVC با پروفیل PVC
pvc و upvc از لحاظ جنس و کیفیت دارای تفاوت مهمی با یکدیگر هستند. یکی از مهمترین تفاوت آنها این است که پروفیل pvc پروفیلی است که خاصیت پلاستیکی و انعطاف پذیری بیشتری نسبت به پروفیل های upvc دارند. در واقع در هنگام ساخت مواد upvc یکی از افزودنی هایی که در پلیمر pvc استفاده میشود و باعث نرم شوندگی بیشتر آن میشود، حذف شده است.
به عبارت دیگر، پی وی سی معمولی (پلی وینیل کلراید) یک ماده پلیمری/ پلاستیکی رایج، مستحکم اما سبک وزن است که در ساخت و ساز استفاده میشود و معروفترین پروفیلی که از آن استفاده میشود، لوله است. این ماده در واقع دارای یک افزودنی است که به آن نرم کننده میگویند. این افزودنی باعث میشود پلیمر نرم و انعطافپذیرتر شود. حال اگر هیچ نرم کنندهای اضافه نشود، به عنوان uPVC (پلی وینیل کلراید پلاستیکی نشده) و یا همان PVC سفت و سخت یا سایدینگ وینیل شناخته می شود.
ماده افزودنی که خاصیت نرم کنندگی را بیشتر میکند، اکسید تیتان است. این ماده علاوه بر بهبود نرم کنندگی،
دسته بندی انواع پروفیل upvc
پروفیل upvc را میتوان بر اساس نوع کارایی و ساختار آن (شکل ظاهری) نامگذاری کرد. ۵ دسته مهم از انواع این پروفیل بر اساس کارایی، پروفیل مولیون، پروفیل بازشو یا ساش، پروفیل فریم، پروفیل پنل و زهوار میباشد. از لحاظ شکل ظاهری نیز پروفیل های UPVC انواع گوناگونی دارند که سه محفظه ای و پنج محفظه ای معروفترین آنها است.
پروفیل upvc مولیون، میانی و بازشو۱٫ پروفیل فریم
همانطور که از نام آن مشخص است پروفیل فریم برای استفاده در فریم و قاب دور درب و پنجره بکار میرود. سطح مقطع این پروفیل پارامتر مهمی است که به هنگام خرید باید به آن توجه کنید. از لحاظ مساحت ۶ و ۷ سانتیمتری از تقاضای بالاتری برخوردار است، اما مقاطعی با مساحت ۵ و ۸ نیز در بازار یافت میشود.
نام گذاری پروفیل فریم در بازار با مساحت ۷ سانتی متر به صورت W700 و پروفیل upvc فریم با مساحت ۶ سانتی، W640 میباشد. از لحاظ کارایی نیز این نوع پروفیل به سه حالت کشویی، بازسازی و نوسازی تقسیم میشود.
نکته مهم در خصوص استفاده از پروفیل فریم در ساخت درب و پنجره، استفاده از گالوانیزه در آن است. عدم استفاده از گالوانیزه در ساختار این پروفیل باعث تغییرفرم و اصطلاحا نشست پس از نصب میگردد.
۲٫ پروفیل مولیون
به پروفیل upvc مولیون، پروفیل میانی هم گفته میشود. این نوع پروفیل در بخش های میانی پروفیل به دو صورت عمودی و افقی مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه این نوع پروفیل در دو سری ۶۰ و ۷۰ تولید و به بازار عرضه میگردد. منظور از عدد ۶۰ در این پروفیل طول کف پروفیل است که معادل ۶۰ میلی متر است.
معمولا پروفیل ۶ در پنجره های دوجداره و پروفیل ۷۰ در پنجره های سه جداره استفاده میشود. پروفیل های میانی یا مولیون در کاربردهای مختلف به دو شکل ثابت و متحرک وجود دارد. از نوع ثابت آن در ساخت درب و پنجرههای معمولی اما از نوع متحرک آن در ساخت درب و پنجره هایی که کاملا باز یا بسته میشوند، استفاده میشود. این نوع پروفیل upvc به لنگه باز شو درب متصل شده و همراه با آن حرکت میکند.
نوع دیگری از پروفیل های میانی، پروفیل کشویی کتیبه است که شکل ظاهری آن با دیگر پروفیل های میانی دارای تفاوت کمی است. به همین علت اغلب از این نوع پروفیل به عنوان تقسیم کننده کشویی استفاده میشود.
۳٫ پروفیل سش یا بازشو
یکی از انواع پرکاربرد پروفیل upvc، پروفیل سش یا بازشو است. همانطور که از نام آن پیداست، این نوع پروفیل در پنجره های upvc بازشو استفاده میشود. ۳ نوع اصلی پروفیل بازشو در بازار بر اساس کاربرد آن، پروفیل بازشو پنجره، پروفیل بازشو درب و پروفیل بازشو کشویی است.
۴٫ پروفیل پنل و زهوار
دو دسته پنل و زهوار از کاربرد کمتری نسبت به ۳ مورد قبل برخوردارند. از پروفیل پنل اغلب به منظور ساخت پارتیشن و دیوار استفاده میشود اما پروفیل زهوار یا زوار نوعی از پروفیل upvc است که وظیفه اصلی آن پیچ و محکم کردن شیشه درون پروفیل است.
۵٫ پروفیل سه محفظه ای
این نوع پروفیل دارای سه کانال است. ضخامت این نوع پروفیل ۳ میل و عرض آن ۷۰ میل است اما از لحاظ مساحت با بیش از ۲۵ نوع سطح مختلف، از تنوع بالایی برخوردار است. معمولا از این نوع پروفیل به هنگام تعویض پنجره های قدیمی با جدید استفاده میشود.
۶٫ پروفیل پنج محفظه ای
پروفیل ۵ محفظه ای نیز همانند ۳ محفظه ای دارای ضخامت ۳ میل و عرض ۷۹ میل است، اما دارای ۵ کانال میباشد. کاربردایننوع پروفیل بیشتر در مواردی است که ساختمان دارای وزن بالایی باشد.
استاندارد پروفیل UPVC
پروفیل های UPVC در ایران تحت نام برندهای داخلی و خارجی مختلفی پیدا میشود که طبیعتا گواهینامه ها و استانداردهای مختلفی نیز میتوانند داشته باشند. یکی از استانداردهای سختگیرانه تر در تولید پروفیل UPVC، استاندارد شرکت رال آلمان است. در ایران شرکت های هافمن، ویستابست و وین تک پروفیل های تولیدی خود را تحت این استاندارد تولید میکنند و گواهینامه شرکت رال آلمان (RAL) را همراه محصولات خود دارند. به طور کلی، تمام پروفیل های UPVC از لحاظ کیفیت تحت آزمایشات مختلفی قرار میگیرند. از جمله این آزمایشات میتوان به تست تراکم، درجه حرارت نرم شوندگی، مقاومت در برابر ضربه، دماسنجی و اندازه گیری مدول الاستیکی اشاره کرد.
سخن پایانی
پروفیل upvc یکی از پرکاربردترین انواع پروفیل درب و پنجره به حساب میآید که از لحاظ کاربرد و شکل ظاهری انواع گوناگونی دارد. هر یک از انواع این پروفیل ها برای انجام وظیفه مشخصی طراحی شده اند، لذا قیمت انواع پروفیل UPVC در بازار با کارایی آن ارتباط مستقیمی دارد. پروفیل UPVC نسبت به پروفیل آلومینیومی و فولادی از مزیت مقاومت بالاتر در برابر خوردگی برخوردار است، هر چند پروفیل های آلومینیومی نیز از این مزیت برخوردارند، اما از لحاظ قیمتی، پروفیل های UPVC از سطح مناسبتری برخودارند.