انواع میلگرد آجدار به همراه ویژگی ها و کاربرد آن

انواع میلگرد آجدار

اشتراک گذاری

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

  میلگرد آجدار

انواع میلگرد آجدار در ۳ گرید A4، A2 و A3 در ایران تولید و عرضه می‌شود اما پرکاربردترین نوع میلگرد در ساختمان سازی، گرید A3 می‌باشد. نوع آج بر روی میلگردها از تنوع بالایی برخوردار است که عبارت است از آج مارپیچ یکنواخت و دوکی، آج جناغی یکنواخت و دوکی و آج مرکب که هر یک خواص مکانیکی متفاوتی نسبت به یکدیگر دارا می‌باشد که در این نوشته به بررسی هر یک می پردازیم.

مطالب مرتبط :
قیمت میلگرد

مقاطع فولادی را می‌توان به دو دسته طویل و تخت تقسیم کرد. در این میان، از مهمترین و شاید پرکاربردترین نوع مقاطع طویل شناخته شده در بازار، انواع میلگرد را میتوان نام برد. میلگردها خود در ۳ حالت آجدار و ساده و کلاف تولید و روانه بازار می‌شوند که آجدار یا بدون آج بودن سطح میلگرد، به منظور برآوردن نیازهای بخصوصی در نظر گرفته شده است. لذا بر طبق استانداردهای مختلف، در نهایت ۳ نوع میلگرد آجدار و ۱ نوع میلگرد ساده وجود دارد که دارای تفاوتهایی در خواص و کاربرد نسبت به یکدیگر هستند. در این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد انواع میلگرد آجدار، تفاوت در خواص و نحوه تشخیص آنها و چندین نکته مهم دیگر آشنا شوید.

انواع میلگرد از نظر شکل ظاهری

میلگردها از لحاظ ظاهری، به سه دسته آجدار، ساده و کلاف تقسیم می‌شوند. این میلگردها دارای تفاوت هایی در خواص استحکامی و در نتیجه کاربرد با یکدیگر هستند که به طور مفصل تری در مورد جزئیات آنها صحبت خواهد شد. اما جالب است بدانید که کارخانه های مختلف تولید کننده میلگرد، انواع میلگرد آجدار خود را به یکی از سه شکل آج جناغی، آج مارپیچ و آج مرکب یا دوکی شکل تولید می‌کنند که نحوه تشخیص آنها به صورت چشمی نیز امکان پذیر است.

در ادامه به بررسی بیشتر انواع میلگرد ساده و آجدار از لحاظ ظاهری می‌پردازیم. لازم بذکر است که میلگرد ساده را با گرید آلیاژی A1 و انواع میلگرد آجدار را با گریدهای A2، A3 و A4 نامگذاری می‌کنند.

  • میلگرد ساده

میلگرد ساده در واقع میله یا میلگردی است که هیچ گونه آجی بر روی سطح آن وجود نداشته باشد. آج نیز به برآمدگی‌های متوالی بر روی سطح میلگرد می‌گویند که خود انواع مختلفی دارد و نکات مربوط به خواص استحکامی و ترکیب شیمیایی آن را در بخش بعدی توضیح خواهیم داد، و اما به میلگرد ساده میلگرد داکتیل یا میلگرد نرم نیز گفته می‌شود. این نام به علت نبود آج و هم چنین ترکیب شیمیایی آن است.

  • میلگرد آجدار A2

میلگرد A2 نوعی از میلگرد آجدار است که نوع آج آن به صورت مارپیچ بوده و نسبت به میلگرد داکتیل (A1) از استحکام بالاتری برخوردار است. استحکام این نوع میلگرد آجدار در تنش تسلیم که به آن تنش جاری فولاد نیز گفته میشود، در حدود ۳۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع میباشد که معادل ۳۰۰ مگاپاسکال می‌باشد. تنش تسلیم، نقطه ای از استحکام فولاد است که در آن فولاد تحت تنش قرار گرفته، دچار تغییر شکل دائمی می‌شود. تغییر شکل دائمی نیز به این معناست که پس از برداشتن بار از روی میلگرد، شکل آن (کشیدگی ایجاد شده) به حالت اولیه بازنمی‌گردد.

مطالب مرتبط :
میلگرد کلاف

شکل آج بر روی میلگرد آجدار A2

میلگرد آجدار نوع A2، همچنین دارای استحکام شکست ۵۰۰ مگاپاسکال می‌باشد. استحکام شکست نیز به این معناست که میلگرد آجدار A2 می‌تواند تا ۵۰۰ مگاپاسکال تنش را بدون شکست تحمل نماید. اما اعمال تنش کششی به مقدار بیش از ۵۰۰ مگاپاسکال، یا همان ۵۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع، باعث شکست و گسیختگی میلگرد می‌گردد. استفاده از این نوع میلگردها در تولید انواع خاموت رایج است.

  • میلگرد آجدار A3

میلگرد A3 دومین نوع از انواع میلگرد آجدار است که نوع آج بر روی آن به صورت جناغی می‌باشد. تنش تسلیم و گسیختگی میلگرد A3 نسبت به میلگرد A2 بالاتر بوده به میزان ۱۰۰ مگاپاسکال بالاتر بوده و اعداد تقریبی آنها به ترتیب ۴۰۰ و ۶۰۰ مگاپاسکل می‌باشد. نکته بسیار مهم این است که این میلگردها از کاربرد بیشتری نسبت به انواع دیگر میلگرد آجدار در ایران برخوردارند، لذا اغلب قریب به اتفاق تولیدکنندگان میلگرد در ایران نیز به تولید میلگرد آجدار A3 می‌پردازند.

شکل آج بر روی میلگرد آجدار A3

اما نکته قابل توجه این است که با وجود کاربرد گسترده میلگرد A3، عموما به علت استحکام و سختی بالاتری که دارند، برای کاربردهای آهنگری و خمکاری های با زاویه تند مناسب نیستند، از طرفی عملیات جوشکاری بر روی این نوع میلگردها به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

تشخیص میلگرد آجدار A2 و A3 از روی ظاهر و به صورت چشمی

از آنجایئیکه استفاده از این دو نوع میلگرد در ایران رواج بیشتری دارد، بهتر است با تفاوت ظاهری آنها و نحوه تشخیص آنها بهتر آشنا شوید.

شکل آج بر روی میلگرد A2 که به صورت موازی بوده که در یک سمت به آجی که به صورت مستقیم کشیده شده است، برخورد می‌کنند. اگر از بالا به این میلگرد نگاه کنید به صورت مارپیچ دیده میشد. اما شکل اج بر روی میلگرد A3 به صورت مورب و با زاویه ۴۵ درجه بوده که اصطلاحا مانند جناغ استخوان است، به همین دلیل به آن آج جناغی نیز گفته می‌شود.

ناگفته نماند که میلگرد آجدار مارپیچ و جناغی، هر دو دارای دو نوع آج یکنواخت و دوکی هستند. اشکال نشان داده شده در تصاویر فوق، تفاوت آج در این دو نوع میلگرد را بخوبی نشان داده شده است.

  • میلگرد آجدار A4

مستحکم ترین نوع از انواع میلگرد آجدار A4 می‌باشد. شکل آج بر روی این نوع میلگرد مرکب است که گاها برخی به آن آج دوکی نیز می‌گویند. در این میلگردها وقتی از بالا به میلگرد نگاه کنید، در دو طرف آج طولی و به صورت چهار نیم مارپیچ که در نهایت به شکل های هفتی و هشتی به نظر می‌رسد، خواهید دید. بین هر کدام از این نیم مارپیچ ها در هر کارخانه تولیدی، میتواند زاویه ای بین ۳۵ تا ۷۵ درجه داشته باشد.

بررسی انواع میلگرد آجدار از لحاظ ترکیب شیمیایی

انواع میلگرد آجدار و ساده از لحاظ ترکیب شیمیایی دارای تفاوت هایی نسبت به یکدیگر هستند. از جمله اینکه کربن معادل و منگنز در آنها به ترتیب از گرید A2 تا A4 افزایش می‌یابد. کربن معادل اصطلاحی است که منظور از آن در واقع میزان درصد عناصری از جمله کربن، کروم، مولیبدن، وانادیم، نیکل و مس است که خواصی مشابه با کربن در فولاد ایجاد می‌کنند. هر چه میزان کربن معادل در یک فولاد بیشتر باشد، میزان سختی فولاد نیز بیشتر خواهد بود. در جدول زیر که برگرفته از استاندارد ۳۱۳۲ تولید انواع میلگرد آجدار است، میتوانید ترکیب شیمیایی انواع میلگرد آجدار با گریدهای A2، A3 و A4 را در کنار میلگرد ساده مشاهده نمایید.

میلگرد آجدار یکی از پرکاربردترین مقاطع بکار رفته در ساختمان سازی است که تنوع سایز و نوع آج بکار رفته در آن در ایران بسیار بالا است. با توجه به تفاوت خواص و ترکیب شیمیایی بکار رفته در هر نوع از این میلگردها، قیمت میلگرد اجدار نیز دارای اختلافات جزئی میباشد. لذا بنا به نوع کاربرد مورد نیاز، توصیه میشود حتما از میلگرد مناسب با آن کاربرد استفاده شود.

اینستاگرام آهنات را دنبال کنید .

مقالات مرتبط

قیمت نبشی به چه فاکتورهایی بستگی دارد؟
دانشنامه

عوامل موثر در قیمت نبشی

موارد گوناگونی وجود دارند که می‌توانند در قیمت تمام شده و انواع متفاوت نبشی ها تاثیر گذار باشند. با توجه به استفاده گسترده از انواع

انواع ورق فولادی پانچ
دانشنامه

انواع ورق فولادی چیست؟

یکی از پرکاربردترین مقاطعی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم در انواع صنایع استفاده می شود، انواع ورق فولادی می باشد. انواع ورق فولادی

Call Now Buttonتماس با آهنات
×

شما میتوانید از طریق شبکه اجتماعی واتساپ با واحد فروش در ارتباط باشید ...

×