احتمالا شما هم حداقل یکی از انواع ورق های فلزی که دارای برآمدگی های خاص و یک شکل در سطح آن است را در کف خیابان های در حال عملیات کارگاهی، کف کامیون ها، کف اتوبوس و همچنین کف و سقف آسانسورهای قدیمی دیده باشید. این ورق ها، ورق آجدار نام دارند. با دیدن این ورق ها ممکن است برایتان سوال پیش آمده باشد که ورق آجدار از چه جنس هایی ساخته میشود؟ چه طرح هایی بر روی آن میتوان حک کرد و روش تولید آنها چگونه است؟ برای آشنایی بهتر و بیشتر و برای پاسخ به این سوالات با ما در این مقاله همراه باشید.
ورق آجدار چیست؟
شاید برایتان جالب باشد که بدانید به ورق آجدار ورق شطرنجی و ورق الماسی نیز گفته میشود. این نام ها در زبان انگلیسی به صورتchecker plate یا diamond plate steelمعمول است. لذا به هنگام خرید ورق آجدار ممکن است این صفات را در کنار نام ورق شنیده باشید که منظور همان ورق اجدار است.
ناگفته نماند که بعلت کاربرد گسترده این نوع ورق در کف سالن ها، پله ها و محیط های شیب دار، به آنها ورق کف (floor plate) نیز گفته میشود. این نوع ورق ها با دوام بوده و براحتی تمیز میشوند. در واقع آج روی ورق علاوه بر زیبایی ظاهری، به استحکام و سر نخوردن اشیا کمک زیادی میکند.
اگر برایتان این سوال به وجود آمده است که بین diamond، checker و floor چه تفاوتی وجود دارد، باید بگوئیم که در حقیقت بجز نام، هیچ تفاوتی وجود ندارد و هر سه میتوانند بجای یکدیگر بکار میروند.
ورق های آجدار، به ورق هایی گفته میشود که بعلت وجود آج بر روی سطح آنها، از اصطکاک بالاتری برخوردار بوده و میزان لغزش و سرخوردن را تا حد خوبی کاهش میدهد. این ورق ها در جنس های مختلفی تولید و به بازار عرضه میشوند. علاوه بر جلوگیری از سرخوردن، از کاربردهای زیبایی در نمای آسانسور و برخی دیوارها نیز استفاده میشود.
انواع ورق آجدار از لحاظ جنس و گرید
در حالت کلی میتوان از هر فلزی که قابلیت تولید ورق را دارد، ورق اجدار تولید کرد، اما به طور معمول فلزاتی از جمله آلومینیوم، فولاد کربنی و استنلس استیل از محبوبیت بیشتری نسبت به دیگر فلزات برخوردارند.
ورق آجدار آلومینیومی
اغلب از آلیاژ ۶۰۶۱-T6 برای تولید ورق های آلومینیومی آجدار استفاده میگردد. این ورقها بدلیل مقاومت در برابر خوردگی و همچنین خواص ساختاری بسیار عالی، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. ویژگی ها و خواص ذکر شده در کنار جذابیت و زیبایی ظاهری ورق های آلومینیومی، کاربرد و تقاضای این ورق ها را دو چندان کرده است.
ورق اجدار فولاد کم کربن تا کربن متوسط
به چند دلیل ورق های فولاد کربنی از محبوبیت بالایی در تولید ورق های آجدار برخوردارند. اول از همه، فولاد کربنی دارای خواص مکانیکی عالی برای کاربردهای ساختاری است. دوم، فولاد کربنی در مقایسه با فولاد ضد زنگ، آلومینیوم و سایر انواع فلزات ماده ای نسبتاً مقرون به صرفه است. این ویژگی به مصرف کننده نهایی این امکان را میدهد که تعداد زیادی ورق آجدار را به روشی مقرون به صرفه تر خریداری نماید. گریدهای معمولی که در سطح جهانی، در تولید این نوع ورق استفاده میشود، اغلب A36 و St37، st52 و st44 میباشد.
ورق آجدار از جنس فولاد ضد زنگ
گاهی اوقات و بنا به کاربردهای مختلف لازم است که ورق آجدار در برابر خوردگی مقاوم باشد. در این شرایط، ورق اجدار از جنس فولاد ضد زنگ اغلب بهترین انتخاب برای صنایع غذایی و آشامیدنی و در مجموع کاربردهایی است که ممکن است در آنجا از مواد شیمیایی خورنده استفاده شود. نکته مهم دیگر این است که ورق های آجدار از جنس استنلس استیل نیز به لحاظ زیبایی ار محبوبیت بالایی برخودار است، اما این ورق یکی از گرانترین انواع ورق آجدار در مقایسه با فولاد کربن و آلومینیوم میباشد. گریدهای معمول در تولید این نوع ورق ها، شامل فولادهای زنگ نزن آستنیتی مانند ۳۰۴ و ۳۱۶ و همچنین گریدهای مارتنزیتی مانند ۴۴۰C و ۱۷-۴ PH است.
انواع ورق آجدار از لحاظ تولید
به طور کلی، فرایند ساخت ورق آجدار چندان پیچیده نیست. توجه داشته باشید که نوع ورق بکار رفته اغلب ورق نورد گرم شده یا همان ورق سیاه میباشد، بنابراین فرایند ابتدایی تولید ورق اجدار، مشابه ساخت یک ورق معمولی است. اما در ادامه برای حک الگوهای مختلف بر روی ورق، باید آنرا از میان غلتک های دستگاه آج زن عبور دهند. نکته مهم دیگر این است که ورق ها تنها از یک طرف، آج زنی میشوند و سمت دیگر ورق بدون آج باقی می ماند.
از لحاظ نحوه تولید نیز، ورق های آجدار به دو نوع فابریک و پرسی تولید میشوند. از لحاظ تفاوت ظاهری بین این دو ورق، گفته میشود که پشت ورق آجدار فابریک صاف است، چرا که در هنگام تولید یک لایه آج بر روی ورق اضافه میشود، این در حالی است که در ورق اجدار پرسی، اشکال و الگوی مورد نظر پرس شده و در نتیجه سطح پشتی ورق کاملا صاف نیست. بنابراین میتوان گفت که به طور معمول وزن ورق های آجدار فابریک نسبت به پرسی بالاتر میباشد. لذا به همین علت میتوان گفت که قیمت ورق آجدار فابریک نسبت به پرسی بالاتر میباشد.
انواع ورق آجدار از لحاظ نوع آج
در میان تنوع بالایی که بر روی الگوهای آج زنی ورق دیده میشود، شکل بادامی و الماسی از طرفدارن بیشتری برخوردار است. علاوه بر این دو شکل، بادامی و لوزی نیز بر روی ورق های فولادی دیده میشوند.
مشخصات ظاهری به هنگام خرید ورق آجدار چیست؟
همانطور که گفته شد، وجود برجستگی ها بر روی سطح ورق، مانند از سر خوردن و لغزیدن بر روی ورق میشود، بنابراین بسته به نوع کاربرد ورق در مکان های مختلف، ابعاد متفاوتی از این نوع ورق در بازار موجود میباشد. این ورق ها معمولا در ضخامت ۲ تا ۱۰ میل و عرض ۱، ۲۵/۱ و ۲ متر تولید و عرضه میشوند. از لحاظ طولی نیز، ابعاد ۵/۱، ۵/۲ و ۶ متر کاربرد بیشتری دارند. البته میتوان بسته به سفارش مشتری، ورق ها را در ابعاد مورد نظر برش داد.
کاربرد ورق های آجدار
یکی از کاربردهای معمول ورق های آجدار، استفاده به عنوان سطحی است که اجسام دیگر بر روی آن کشیده شود. به این نوع کاربردریال یدک کش میگویند. به عنوان مثال، اسکله های حمل و نقل اغلب از ورق آجدار ساخته میشوند. آنها در عین سادگی، مقاومت در برابر لغزش و شکل پذیری دارند و قادر به مقاومت در برابر سایش و بارگذاری چرخه لیفتراک ها و پالت های سنگین میباشند. استفاده از ورق اجدار در راهروها و سکوها برای عبور اجسام از دیگر کاربردهای رایج ورق آجدار به عنوان سطح عبور اجسام است. به طور کلی ورق اجدار نسبت به ورقی با سطح صاف به خصوص در شرایط مرطوب از مقاومت بهتری در برابر سایش برخوردارند.
از کاربردهای معمول دیگر ورق آجدار، بهره گیری از آنها در کاربردهای زیبایی است. از جمله مواردی که گاهی از ورق اجدار برای زیبایی بیشتر استفاده میشود، تابلوهای فروشگاه، نمایشگرها و پیشخوان ها هستند. همچنین در این نوع کاربرد، ممکن است جعبه های فلزی که از ورق آجدار ساخته شده است را دیده باشید.
علاوه بر موارد فوق، از کاربردهای دیگر ورقهای آجدار میتوان به استفاده راهروها، پله ها، سقف و کف آسانسورها، سطوح شیب دار فلزی و کف ماشین های باربر اشاره نمود.
کاربرد ورق اجدار
ما در مجموعه آهنات صفحات آجدار موردنیاز شما را، در جنس های فولادی و آلومینیومی، در ضخامت های مختلف و در ابعاد متنوع تامین میکنیم. برای آگاهی بیشتر و اطلاع از قیمت ورق آجدار لطفا کلیک نمایید و با مشاوران ما در ارتباط باشید.