نبشی چیست؟ آشنایی با انواع نبشی و کاربردهای آن

نبشی چیست؟

اشتراک گذاری

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

نبشی های فولادی، یکی از ابتدایی ترین و پرکاربردترین انواع پروفیل های فولادی نورد شده هستند که پس از خم شدن ورق با زاویه‌ای مشخص (اغلب ۹۰ درجه) تولید می‌شوند. در تولید این نوع فولاد اغلب از فولادهای کم کربن یا کم آلیاژ با مقاومت بالا استفاده می‌شود. در انگلیسی به این مقطع steel angle یا Angle iron می‌گویند. در این مطلب تا انتها همراه آهنات باشید چراکه به معرفی انواع نبشی، مشخصات نبشی اعم از سایز، وزن روش تولید و کاربرد آنها پرداخته شده است.

انواع نبشی موجود در بازار

ممکن است نام این مقطع را به صورت پروفیل فولادی L و یا V نیز شنیده باشید. علت نامگذاری با این حروف، شکل مقطع آن است. در صورتی که خم شدن از وسط ورق صورت گیرد، در نهایت هر دو بال نبشی با یکدیگر مساوی خواهند بود که در بازار به آن نبشی بال مساوی میگویند. اما اگر خم شدن ورق از وسط صورت نگیرد، یکی از دو بال بزرگتر و دیگری کوچکتر است که به این نوع نبشی، نبشی بال نامساوی میگویند.

بنابراین، نبشی ها در دو حالت بال مساوی و بال نامساوی تولید می‌شوند. ضخامت، طول بال ها و روش تولید نبشی که به دو صورت پرسی و فابریک می‌باشد، از جمله مشخصات فنی مهمی هستند که به هنگام خرید نبشی باید به آنها دقت کنید.

روش تولید نبشی چیست؟

ایجاد زاویه برای تولید نبشی می‌تواند از طرق مختلفی صورت گیرد. بدین منظور، رایج ترین روش ها به صورتی است که نبشی ها یا از طریق خم کردن ورق حاصل می‌شوند و یا از همان ابتدا توسط شمش تولید می‌شوند. به همین علت به دو دسته نبشی پرسی و نبشی فابریک در بازار نامگذاری میشوند. نبشی بدست آمده از پرس و خمکاری ورق، نبشی پرسی و نبشی تولیدی از شمش، نبشی فابریک نام دارد.

کاربرد نبشی چیست؟

سازه های فولادی دارای زوایای مختلفی هستند و نبشی ها مقاطعی هستند که در این سازه ها خودنمایی می‌کند. لذا از این نوع پروفیل، اغلب در ساختمان سازی، ساخت پل، ساخت دکل های برق، قفسه های کتابخانه، براکت ها، چهارچوب ها، ستون ها، سقف، معادن، زیرساخت ها و … در سایزهای مختلف کوچک و بزرگ استفاده می‌شود.

نحوه نامگذاری سایز نبشی ها

سایز نبشی را بر مبنای طول بال ها و ضخامت آن بیان می‌کنند. اما همانطور که بیان شد، نبشی ها به دو صورت بال مساوی و بال نامساوی وجود دارند. بنابراین نحوه بیان سایز در آن ها نیز تفاوت اندکی با یکدیگر دارد. به طور معمول هنگامی که از یک عدد برای بیان سایز نبشی استفاده می‌شود، منظور این است که هم در ضخامت و هم در سایز هر دو بال، از آن عدد استفاده شده است. مانند نبشی ۳٫ لذا منظور از نبشی ۳، نبشی است که ضخامت آن ۳ میل و دو بال آن ۳۰ سانتی متر می‌باشد. نامگذاری علمی نبشی ۳ نیز به صورت V30*30*3 می‌باشد.

گاهی ممکن است در بیان سایز نبشی از دو عدد استفاده شود، که در این حالت نیز منظور نبشی بال مساوی است که در آن سایز ضخامت و سایز یکی از بال ها گفته می‌شود. مثل نبشی ۵*۷۰٫ در این نبشی ۵ بیانگر ضخامت و ۷۰ بیانگر طول بال ها می‌باشد. نامگذاری علمی این نوع نبشی نیز به صورت V70*70*5 است.

در سومین حالت هم اگر از سه عدد برای بیان سایز نبشی استفاده شود، مشخصا منظور نبشی بال نامساوی است که عدد کوچکتر ضخامت و دو عدد دیگر طول بال های نبشی می‌باشند. نامگذاری این نوع نبشی به صورت L(L1)*(L2)*(t) است.

وزن نبشی چگونه محاسبه میشود؟

وزن نبشی بر اساس رابطه چگالی حجمی فولاد بدست خواهد آمد. برای اینکار کافی است ابتدا مساحت مقطع نبشی را در طول آن ضرب کنید تا حجم نبشی بدست آید. طول معمول نبشی در بازار ایران، ۶ و ۱۲ متر می‌باشد. حال عدد بدست آمده از حجم را در چگالی آهن که ۷٫۸ گرم بر سانتی متر مکعب می‌باشد، ضرب نمایید. برای درک بهتر مثال ذیل را در نظر بگیرید.

نبشی به طول ۶متر ، با ضخامت  میل۵ و دو بال به اندازه ۵۰ سانتی متر را در نظر بگیرید. مساحت مقطع نبشی با این ابعاد گفته شده به صورت (۵۰+۵۰)*۵=۵۰۰  محاسبه می‌گردد. سپس مساحت را در طول ۶ متر ضرب کرده تا حجم نبشی معادل ۳۰۰۰ بدست آید. عدد ۳۰۰۰ را در ۷/۸ ضرب کرده و سپس برای یکسان سازی واحدها، آنرا بر ۱۰ تقسیم می‌نماییم. پاسخ ۲۶۱۰ گرم یا همان ۲ کیلو و ۶۱۰ گرم می‌شود.

مشخصات نبشی

هر یک از مطالب فوق به نوعی مشخصات نبشی به حساب می آیند. اما برخی افراد هنگامی که بدنبال مشخصات نبشی هستند، ترکیب شیمیایی و استاندارد بکار رفته در آن را مد نظر خود دارند.  استاندارد روش تولید نبشی در ایران، مطابق با استاندارد Din آلمانی یعنی DIN 17100 می‌باشد. از لحاظ ترکیب شیمیایی بر اساس این استاندارد می‌توان گفت که گریدهای St37، Ust37.2، Rst37.2، St37.3، St44.2، St44.3، St52.3 که همگی از انواع فولاد ساختمانی هستند در تولید نبشی ها بکار می‌رود. البته نبشی استنلس استیل نیز وجود دارد که از گریدهای فولاد زنگ نزن استفاده می‌شود.

چند مورد از نامگذاری های خاص نبشی

نبشی لقمه، نبشی نشیمن و نبشی اسپیرال نام هایی است که ممکن است از انواع نبشی ها شنیده باشید و بخواهید بدانید که علت این نامگذاری ها چیست؟

نبشی لقمه و نشیمن

۱٫ نبشی لقمه چیست؟

نبشی ها در حالت معمول در طول ۶ و ۱۲ متر تولید می‌شوند اما گاهی ممکن است بنا به کاربردهای مختلفی از جمله اتصال بین دو بخش مختلف در یک سازه، نیاز باشد نبشی ها خرد شوند. در این حالت به نبشی های تکه تکه شده ای نبشی لقمه یا نبشی خرد می‌گویند.

۲٫ نبشی نشیمن چیست؟

اگر به اتصال ستون و تیر دقت کرده باشید، استفاده از این نوع نبشی را مشاهده خواهید کرد. طول این نوع نبشی ها از نبشی لقمه بزرگتر است اما از نبشی های معمولی کوتاه تر است. در این حالت گفته میشود که نبشی نقش پشت بد یا سفت کننده را ایفا میکند. بنابراین، استحکام خوب بین تیر و ستون را مدیون این مقطع فولادی هستیم. لذا لازم بذکر است که خود نبشی نشیمن در حالت های مختلفی بین تیر و ستون متصل میشود که میتوان به اتصال از نوع پیچی و اتصال از نوع جوش اشاره نمود.

۳٫ نبشی اسپیرال چیست؟

آیا میدانید در بازار فولاد، لوله هایی به نام لوله اسپیرال وجود دارد. این لوله ها روش تولید متفاوت و خاصی نسبت به سایر لوله ها دارند و به علت بکار بردن جوش پیچشی در آن به لوله اسپیرال معروف شده اند. اما اشتباه نکنید. نبشی اسپیرال مانند لوله های اسپیرال دارای روش متفاوتی نیستند. آنها تنها توسط تولید کننده ای با نام اسپیرال در ایران تولید میشوند. بنابراین بهتر است بگوئیم نبشی کارخانه اسپیرال.

نبشی های اسپیرال این کارخانه از نظر وزنی سبک بوده و از سایز ۲ الی ۶ در طول ۶ متر به بازار عرضه می‌شود.

مشاوران ما در آهنات، آماده پاسخگویی به سوالات شما در خرید و فروش انواع نبشی در بازار ایران هستند. برای استعلام قیمت نبشی با شماره تماس ۰۲۱۴۷۲۳۸۰۰۰ تماس حاصل فرمایید.

سخن پایانی

در این مقاله آموختید که نبشی چیست و دارای چه مشخصاتی است. ما نیز سعی کردیم تمام انچه که به هنگام خرید نبشی مورد نیاز شماست در این مقاله به شما ارائه دهیم. امیدواریم مورد قبول واقع گردد. اگر سوال یا نظری دارید در کامنتها از ما بپرسید.

مقالات مرتبط

قیمت نبشی به چه فاکتورهایی بستگی دارد؟
دانشنامه

عوامل موثر در قیمت نبشی

موارد گوناگونی وجود دارند که می‌توانند در قیمت تمام شده و انواع متفاوت نبشی ها تاثیر گذار باشند. با توجه به استفاده گسترده از انواع

انواع ورق فولادی پانچ
دانشنامه

انواع ورق فولادی چیست؟

یکی از پرکاربردترین مقاطعی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم در انواع صنایع استفاده می شود، انواع ورق فولادی می باشد. انواع ورق فولادی

Call Now Buttonتماس با آهنات
×

شما میتوانید از طریق شبکه اجتماعی واتساپ با واحد فروش در ارتباط باشید ...

×