ناودانی چیست ؟ ناودانی یک پروفیل فولادی ساختاری U شکل است که از قالب های دوتایی افقی و عمودی تشکیل شده است. قیمت ناودانی برای فعالان این حوزه از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد . گوشه های داخلی قسمتی که روح و بال ها به هم متصل می شوند کمی گرد است. این پروفیل ها دسته ای از پروفیل های باز هستند که برای ساخت قاب های سازه ای استفاده می شوند. البته کاربردهای صنعتی زیادی هم دارند. در اینجا انواع ناودانی و کاربردهای آنها توضیح داده شده است.
ناودانی چیست؟
ناودانی یک پروفیل باز با ظاهر U شکل است که عمدتاً در ساخت و ساز استفاده می شود. از فولاد کربنی ساخته شده و از دو ضلع عمود بر روح تشکیل شده است. در جدول می بینیم که UNP و UPN نامگذاری شده است و تفاوت آنها در زیر توضیح داده شده است. این پروفیل به دلیل ظاهرش در زبان انگلیسی U-channel نامیده می شود. این پروفیل مانند تیرآهن و میلگرد به صورت شاخه ای در بازار عرضه می شود. آنها همچنین بر اساس طول و ضخامت بال طبقه بندی می شوند.
انواع ناودانی بر اساس جنس
این پروفیل ها عمدتا بر اساس جنسیت طبقه بندی می شوند. اکثر ناودانی های موجود در بازار از فولاد کربنی ساخته شده اند، اما سایر ناودانی های ساخته شده از گالوانیزه، آلومینیوم و فولاد نیز در بازار هستند و بیشترین استفاده را در صنعت دارند. ناودانی های آلومینیومی عمدتاً برای اهداف تزئینی استفاده می شود و در نمای ساختمان های مدرن استفاده می شود و متعلق به ناودانی های سبک ساخته شده از آلیاژهای خاص است. ناودانی های استنلس استیل برای کاربرد در محیط های خورنده نیز مناسب است و در این شرایط استفاده میشود.
انواع ناودانی از نظر سایز
ناودانی های ساده فولاد کربنی در سایز های ۸، ۱۰، ۱۲ و ۱۶ موجود است. این پروفیل در ارتفاع ۳۰ تا ۴۰۰ میلی متر موجود است.
ناودانی ها نیز در دو نوع ساده و مشبک به بازار عرضه می شوند. این پروفیل از نوع شبکه ای که برای ساخت قفسه استفاده می شود دارای ابعاد یکسانی است.
انواع ناودانی UPE، UPN و UNP
تفاوت ناودانی UPE و UPN در نوع بال آنهاست. نوع UPE دارای بال هایی با زاویه ۹۰ درجه با جان این پروفیل است که به نام ناودانی U شکل نیز شناخته می شود. اما نوع UPN دارای بال های شیب دار و شکل مخروطی است که به نام نوع C شکل نیز شناخته می شود. ناودانی های اروپایی یا نوع UNP بر اساس استانداردهای اروپایی تولید می شوند و نسبت به سایر انواع ناودانی سنگین تر هستند، به همین دلیل به آنها ناودانی های سنگین نیز می گویند.
تفاوت بین ناودانی سبک و سنگین
تفاوت اصلی بین ناودانی سبک و سنگین وزن آنها و مطابقت آنها با استانداردهای جدول استال است. هر دو ممکن است به روشی مشابه ساخته شوند، اما بازدهی متفاوتی دارند. ناودانی های سبک وزنی کمتر از جدول اشتال دارند و ناودانی های سنگین وزنی برابر با جدول اشتال. بنابراین می توان گفت استاندارد هایی که این دو نوع پروفیل در فرآیند تولید رعایت می کنند با یکدیگر متفاوت هستند. این پروفیل سبک ساخت ایران است و ناودانی سنگین هم محصولات داخلی و هم وارداتی در بازار دارد.
معایب استفاده از ناودانی سبک
طراحی سازه در نرم افزارهایی مانند ایتبس و سیف انجام می شود. در تمامی این نرم افزارها مواد و مصالح ساختمانی بر اساس استانداردها تعریف شده اند، بنابراین نتیجه نهایی که از نرم افزار به دست می آوریم، استحکام و وزن مصالح طبق استاندارد است.
در ایران به دلیل استفاده از مصالح ساختمانی سبک تر، ممکن است از دقت طراحی کاسته شود و نتایج نهایی به دست آمده از مقاومت سازه با نتایج محاسبه شده در نرم افزار متفاوت باشد. البته استفاده از ناودانی سبک وزن به عنوان عضو کم ضربه در ساختمان ها و بیشتر در سازه های غیر باربر استفاده می شود، این خطر را کاهش می دهد، اما کاملاً ایمن نیست و استفاده از این پروفیل استاندارد همیشه بیشتر توصیه می شود.
کاربرد ناودانی سبک و سنگین
نوع سنگین بیشتر برای پروژه های خاص استفاده می شود. به عنوان مثال، در تیرها، ستون ها و مهاربندی برای سازه های خاص. اما نوع سبک برای اعضای غیر باربر قاب ها و سازه ها استفاده می شود. همچنین در صنایع دریایی و ماشین سازی استفاده می شود.
انوع ناودانی بر اساس روش تولید
مانند اکثر پروفیل های فولادی دیگر، این پروفیل به دو روش تولید می شوند. روش پرسی و روش فابریک. در روش پرس عمدتاً از صفحات فولادی و ورق سیاه برای تولید این پروفیل استفاده می شود. این ورق ها نورد گرم می شوند و به صورت ناودانی نهایی می شوند. در روش فابریک برخلاف این روش، این پروفیل از ابتدا به همین شکل در کارخانه تولید می شود.
انواع ناودانی از نظر ظاهری
ناودانی مشبک
ناودانی های مشبک معمولا از ورق گالوانیزه ساخته می شوند. این ورق ها به روش گالوانیزه گرم یا گالوانیزه سرد تولید شده اند.
همچنین همانطور که از نام آن پیداست، روی این تخته ها سوراخ هایی به صورت شبکه ای ایجاد می شود تا در آینده بتوان از این سوراخ ها برای کارهای ضروری مانند سفت کردن پیچ و مهره استفاده کرد. به عنوان مثال از این نوع پروفیل در ساخت قفسه های فلزی استفاده می شود.
ناودانی ساده
نوع ساده از ورق معمولی تولید می شود که می تواند ورق معمولی یا ورق گالوانیزه باشد. برای ساخت این نوع پروفیل بسته به نوع کاربرد می توان از ورق های مختلفی استفاده کرد. کاربردهای این نوع در پایه ها و قاب های تجهیزات صنعتی، اتاق کامیون، قاب ها و … می باشد.
کاربرد ناودانی
این پروفیل کاربردهای زیادی در ساخت و ساز دارد. ناودانی ها از فولاد کربن ساخته شده اند و مقاومت بسیار بالایی در برابر تنش و کرنش دارند که آن ها را برای ساخت و ساز مناسب می کند. علاوه بر این، آنها به طور گسترده ای در اتصالات ساختمانی استفاده می شوند. همچنین در سازه های فلزی مانند اسکلت فلزی، سازه های خرپایی، پله های فلزی، دهانه های فلزی و غیره کاربرد فراوانی دارند.
آنها همچنین با پروفیل های درب و پنجره فولادی استفاده می شوند. استفاده از این پروفیل در ساختمان های بلند با اسکلت فلزی خاص بسیار رایج است. از این پروفیل در صنعت و ساخت ماشین آلات صنعتی و کشاورزی بزرگ نیز استفاده می شود. این پروفیل به خصوص نوع استنلس استیل نیز در ساخت تجهیزات دریایی و کشتی سازی استفاده می شود.
مزایای ناودانی
یک سیستم زهکشی با ناودانی در خانه شما مزایای زیادی دارد، به افزایش عمر سقف خانه شما کمک می کند، از آسیب آب به فونداسیون ها جلوگیری می کند و خانه شما را تقویت می کند. این پروفیل ها از آب زیرزمینی محافظت می کند – یکی از بدترین کابوس های هر صاحب خانه. با برداشتن آب از فونداسیون با خروجی آب کم، خطر آبگرفتگی زیرزمین در هنگام باران های شدید را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و شما را از خسارت های بیشتر بیمه ای و آسیب های ساختاری به خانه خود نجات می دهد. .این پروفیل ها و خروجی ها نیز از تجمع آب بر روی سقف خانه شما جلوگیری می کند، آسیب آب به مواد سقف را کاهش می دهد و در دراز مدت در زمان و هزینه شما صرفه جویی می کند.
نکاتی برای نصب و نگهداری ناودانی
مهمترین نکته هنگام نصب این پروفیل این است که در مقدار کمی نباشد. اطمینان از اتصال خروجی کافی به سیستم ناودانی پشت بام، کارایی را به حداکثر می رساند، ریسک و مقرون به صرفه بودن را کاهش می دهد. با این حال، اگر فقط یک یا دو خروجی آب در بیرون از خانه خود داشته باشید، آب می تواند در طوفان های شدید به عقب برگردد، گلوگاه ایجاد کند و استفاده از این پروفیل و خروجی های آب را بی فایده کند.
انتهای خروجی باید شیب دار باشد و به طور استراتژیک به سمت منطقه زهکشی قرار گیرد تا اطمینان حاصل شود که آب تا حد امکان با لبه های فونداسیون خانه تماس پیدا نمی کند.
در نهایت، تعمیر و نگهداری دقیق کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که خروجی های شما عملکرد خود را در طول سال ها حفظ می کند.
استانداردهای ناودانی
همانطور که در قسمت کاربرد این پروفیل توضیح داده شد، این محصول فولادی بسته به کاربرد U و C تعریف می شود؛ برای این کار دو استاندارد UPE و UPN در نظر گرفته شده است. اما تفاوت بین این دو استاندارد در بال استفاده شده است. استاندارد UPE دارای بال های موازی است و به نوع C اختصاص داده می شود، در حالی که استاندارد UPN دارای بال های مخروطی است و برای نوع U استفاده می شود.
این دو استاندارد در داخل کشور استفاده می شوند. ذکر این نکته ضروری است که کشورهای دیگر نیز معیارهای متفاوتی را در نظر می گیرند که در این قسمت به دو مورد از آنها اشاره می کنیم. استاندارد فرانسوی NFA 45-255 و استاندارد DIN EN ISO 12944-3 برای این پروفیل در نظر گرفته شده که در برابر خوردگی مقاوم می باشد.
دسته بندی ناودانی ها بر اساس جنس و ساختار
ناودانی آلومینیومی
ناودانی های آلومینیومی یکی از پرکاربرد ترین این پروفیل است که در هر دو استاندارد AA و AS تولید می شود. نوع آلومینیومی برای پروژه های با مقاومت بالا استفاده می شود. این به این دلیل است که نوع آلومینیومی کیفیت و دوام بسیار بالایی دارد. این نوع پروفیل در صنعت ساختمان بسیار محبوب است. لحیم کاری، شکل پذیری، انعطاف پذیری و مقاومت در برابر خوردگی بالا از بارز ترین و بهترین خواص این پروفیل است.
ناودانی گالوانیزه
یکی از کاربردی ترین این پروفیل در صنعت، ناودانی گالوانیزه است. استحکام ناودانی های گالوانیزه با فرآیند گالوانیزه افزایش می یابد که باعث افزایش خواص مقاومتی می شود. در فولاد میزان گالوانیزه شدن بستگی به ضخامت پوشش روی آن دارد بنابراین هر چه ضخامت پوشش روی این پروفیل بیشتر باشد میزان گالوانیزه شدن بیشتر و عملکرد ضد خوردگی بهتری دارد. بنابراین نوع گالوانیزه با توجه به این ویژگی در صنایع مختلفی مانند کشتی سازی، ماشین سازی و ساخت و ساز استفاده می شود. علاوه بر این، مقاومت بالای زنگ زدگی نوع گالوانیزه آن را برای ساخت کف تریلر، قالب های فلزی، دکوراسیون بندی و … ایده آل می کند.
مشخصات ناودانی
ناودانی دارای ویژگی های بسیاری است که از نظر کاربردهای مختلف می توان به آنها اشاره کرد:
مقاومت در برابر تنش های فولادی
فضای کمی را اشغال می کند
سرعت نصب بالا در ساختمان
مقاومت در برابر ضربه
کارایی در دراز مدت
کم بودن وزن اسکلت فلزی
در اینجا به بررسی پروفیل های ناودانی پرداختیم که انواع آن ها بر اساس کاربرد، ظاهر و روش تولید متفاوت است. این ابزار کاربردهای زیادی در صنعت ساختمان دارد و از نظر زوایا و حفاظ با موارد ذکر شده در مقالات دیگر قابل مقایسه است. نکته بحث انتخاب صحیح این پروفیل از نظر متریال و اندازه در کاربرد مدنظر است.
اینستاگرام آهنات را دنبال کنید .