در برخی از محیط ها مثل محیط های شرجی یا نزدیک به دریا و یا شهرهایی با آب و هوای بسیار بارانی، استفاده از ورق های گالوانیزه نسبت به ورق های معمولی فولادی ارجحیت دارد.
به نظر شما علت چیست؟ برای درک بهتر دلیل استفاده از ورق گالوانیزه بجای ورق های فولادی، باید در مورد زنگ زدن فولاد اطلاعاتی بدست آورید و بدانید که زنگ زدگی چیست؟
ورق های فولادی پوشش دار به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند. ورق های گالوانیزه و ورق های قلع اندود.
این دو ورق به علت وجود پوشش ضد خوردگی و محافظ بر روی سطح آنها، دارای خواص بالاتری نسبت به ورق های بدون پوشش هستند. این خواص در درجه اول به خوردگی و محافظت از تخریب ورق در شرایط محیطی اشاره دارد و در درجه دوم به زیبایی و جلای آنها کمک میکند.
لازم بذکر است که همواره ورق گالوانیزه نسبت به ورق قلع اندود از تولید و کاربرد بالاتری برخوردار است.
همانطور که متوجه شدید در اینجا میخواهیم در مورد ورق گالوانیزه صحبت کنیم و به نکاتی در مورد عملکرد این نوع ورق، کاربرد آن، خواص و نحوه تشخیص ورق های آهن گالوانیزه اشاره کنیم. پس تا انتهای این مقاله همراه آهنات باشید.
گالوانیزاسیون چیست؟
گالوانیزاسیون یا گالوانیزه کردن فرآیندی است که در آن از عنصر روی بر روی فولاد یا آهن استفاده می شود تا بدین ترتیب از آن محافظت کرده و از زنگ زدگی جلوگیری کند.
چندین نوع فرآیند گالوانیزاسیون در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، اما متداول ترین روش ارائه شده و مورد استفاده گالوانیزه گرم می باشد.
فولاد گالوانیزه بخاطر دوام طولانی آن که مربوط به استحکام و شکل پذیری خود فولاد و همچنین محافظت در برابر خوردگی پوشش روی بر روی آن است، از محبوب ترین انواع فولاد به شمار می آید.
روی با عمل به عنوان سدی در برابر عناصر خورنده، از فلز پایه محافظت میکند و این ویژگی فداشوندگی پوشش منجر به تولید یک محصول فولادی با دوام و با کیفیت می شود.
این ویژگی ها باعث شده است از این نوع فولاد در انواع پروژه ها و صنایع مختلف از جمله کشاورزی، خورشیدی، خودرو سازی، ساخت و ساز و غیره استفاده شود.
ورق گالوانیزه چیست؟
ورق گالوانیزه به ورقی گفته میشود که بر پایه ورق روغنی بوده که بر روی آن از پوششی از جنس عنصر روی استفاده میشود.
با وجود پوشش روی بر روی ورق، این ورق در شرایط مرطوب زنگ نخواهد زد.
به همین دلیل میتوان گفت که قیمت ورق گالوانیزه نسبت به ورق روغنی بالاتر است.
اما اگر قصد استفاده از ورقی دارید که در برابر تمامی اسیدها مقاومت خوبی داشته باشد باید به سراغ ورق های استنلس استیل بروید. توضیح در مورد این ورق ها در مقاله ای مجزا صورت گرفته است.
مراحل گالوانیزه کردن فولاد
مراحل فرآیند گالوانیزه کردن فولادها به شرح زیر است:
- در مرحله اول میبایست سطح فولاد بخوبی در محلول چربی زدایی تمیز شود.
- پس از تمیز شدن در مرحله اول، سطح فولاد برای بار دوم و اینبار با قرار گرفتن در یک حمام اسید سولفوریک گرم و رقیق شده پیکلینگ یا اصطلاحا اسیدشویی میگردد.
- سپس روی سطح فولاد تمیزه شده با استفاده از یک محلول آبی که به طور معمول محلول کلرید روی-آمونیوم است، شستشو یا به اصطلاح شار میگردد.
- پس از آن، فولاد از طریق غوطه وری در یک حمام از مذاب عنصر “روی” گالوانیزه می شود.
- در مرحله بعدی، ویژگی های فولاد از نظر سازگاری و ضخامت کامل پوشش در سرتاسر فولاد بررسی میشود.
کاربرد ورق های گالوانیزه در صنایع مختلف چگونه است؟
کاربرد عمده ورق های گالوانیزه در صنایعی همچون خودرو سازی و ساخت لوازم خانگی است اما با اینحال در صنایعی همچون نفت و گاز، پروفیل سازی، تولید انواع سقف ساختمان ها و سوله ها و موارد دیگر کاربرد گسترده ای دارد.
ورق های گالوانیزه محصولی مناسب برای کار در محیط های مرطوب و شرجی است، زیرا این نوع ورق دارای مقاومت به خوردگی مطلوبی میباشد.
لذا در صورت دریافت مشاوره خرید و یا استعلام قیمت ورق گالوانیزه میتوانید با کارشناسان ما در مجموعه آهنات تماس بگیرید.