لوله pvc-ویژگی ها و سنجش قیمت لوله
تاریخ : 1402/05/02 نویسنده : آهنات
لوله pvc یا لوله پلیکا نوعی لوله پلاستیکی است که بیشتر در لوله کشی، فاضلاب و حتی تاسیسات زیرزمینی استفاده می شود.
لوله پی وی سی که به دلیل نام سازنده در ایران به لوله پلیکا نیز معروف است یکی از پرکاربرد ترین و بهترین مدل های لوله می باشد که تقریبا در هر موردی کاربرد مهم و موثر این لوله ها تعریف می شود.
مطالب مرتبط : قیمت لوله اسپیرال
لوله پی وی سی با نام شرکت سازنده پلیکا به لوله پلیکا معروف است.
این لوله ها که معمولا مشکی هستند به دلیل تنوع تقریباً برای هر کاری مدل خاصی دارند که در مقایسه با مواد دیگر بسیار راحت و کاربردی است.
این لوله ها از پلاستیک فشرده ساخته شده اند و بسته به نوع آن ضخامت و انعطاف پذیری متفاوتی دارند.
لوله pvc به دلیل مزایای بی شمار نسبت به لوله های فلزی و سیمانی، به سرعت جای خود را در صنعت، کشاورزی و ساختمان باز کرد و به یکی از فراگیرترین محصولات تبدیل شد. برای آشنایی بیشتر با این لوله ها و امکانات آنها کافی است تا انتهای این مقاله گسترده با ما همراه باشید.
معرفی لوله pvc
PVC مخفف پلی وینیل کلراید است. این سومین پلیمر پلاستیک مصنوعی پرکاربرد در جهان است. PVC به دو صورت کلی قابل انعطاف و غیر قابل انعطاف است.
پی وی سی حالت انعطاف ناپذیر و سخت در ساخت لوله و در کاربردهای پروفیلی مانند پروفیل در و پنجره استفاده می شود.
همچنین برای ساخت بطری های پلاستیکی، بسته بندی های مختلف، بسته بندی مواد غذایی و کارت های پلاستیکی (مانند کارت های بانکی یا عضویت) استفاده می شود.
نرم کننده های مختلفی به این ماده اضافه می شود تا انعطاف پذیری آن افزایش یابد.
فرم نرم شده PVC در لوله کشی، عایق کابل برق، چرم مصنوعی، کفپوش، صفحه گرامافون و غیره استفاده می شود. بسیاری از کاربردهای PVC انعطاف پذیر با لاستیک جایگزین شده است.
لوله pvc یا لوله پلیکا
همانطور که در ابتدا گفتیم، اکثر مردم لوله های پی وی سی را به عنوان لوله پلیکا می شناسند.
لوله پلیکا نوعی لوله پلیمری است که در صنعت ساختمان سازی کاربرد فراوانی دارد. این لوله های پلاستیکی با انعطاف پذیری های مختلف و برای کاربردهای متفاوت تولید می شوند.
لوله های پی وی سی تنوع زیادی دارند. با توجه به این تنوع، کاربر می تواند از این لوله ها برای کاربردهای مختلف در شرایط تحت فشار و بدون فشار استفاده کند.
کاربرد های لوله pvc از جمله کاربردهای اصلی این لوله ها می توان به موارد زیر اشاره کرد: تامین آب آشامیدنی آبیاری مزرعه زهکشی صنایع شیمیایی جمع آوری آب باران (در لوله های ناودانی، لوله های آب) آبپاش آتش نشانی و… البته در نظر داشته باشید که استفاده از لوله پلیکا بسته به نوع آنها متفاوت است که در ادامه بیشتر به آن می پردازیم.
مطالب مرتبط : قیمت لحظه ای ، خرید و فروش لوله درزدار صنعتی
روش تولید لوله pvc
لوله های پی وی سی سخت از فرآیند فشرده سازی و دما تشکیل می شوند.
دو فرآیند اصلی مورد استفاده در تولید لوله های PVC عبارتند از اکستروژن برای تولید محصولات پیوسته مانند لوله های PVC و قالب گیری برای محصولات جداگانه مانند اتصالات.
فرآیند مدرن لوله های پی وی سی نیازمند استفاده از روش های پیشرفته علمی و صنعتی برای کنترل دقیق متغیرهای فرآیند است.
ماده پلیمری مورد استفاده پودری با جریان آزاد است که نیاز به افزودن تثبیت کننده ها و روان کننده های مختلف دارد. به همین دلیل، انتخاب فرمولاسیون و اختلاط بعدی دو عامل حیاتی در فرآیند تولید هستند.
پلیمر ها و مواد افزودنی به دقت وزن می شوند و سپس به واحد اختلاط فرستاده می شوند. میکسر های پر سرعت مواد خام را با هم مخلوط می کنند تا مخلوط خشک یکنواختی به دست آید.
در این مرحله با اصطکاک و برش در همزن دمایی در حدود ۱۲۰ درجه سانتی گراد ایجاد می شود.
در مراحل مختلف فرآیند اختلاط، مواد افزودنی ذوب شده و روی سطح دانه لوله PVC پوشانده می شوند.
هنگامی که دمای مورد نظر به دست آمد، مخلوط به طور خودکار به مخزن خنک کننده منتقل می شود و دما به سرعت به حدود ۵۰ درجه سانتیگراد کاهش می یابد.
اکسترودر قلب فرآیند تولید لوله PVC است که دارای یک سیلندر با عناصر کنترل شده حرارتی است که در آن مارپیچ ها / مارپیچ های دقیق می چرخند.
اکسترودر های جدید ماشین های بسیار پیچیده ای هستند که به دقت برای کنترل فشار و برش مواد در تمام مراحل فرآیند طراحی شده اند.
مطالب مرتبط : خرید و فروش لوله گالوانیزه
انواع لوله pvc
لوله های پی وی سی را می توان به سه دسته کلی تقسیم کرد. این دسته بندی ها بر اساس تحمل فشار لوله هستند.
لوله های PVC با قدرت تحمل فشار پایین
این نوع لوله ها از نظر هزینه کمترین قیمت را دارند. اولین دلیل این امر استفاده از مواد اولیه بی کیفیت است.
این نوع لوله ها نسبت به سایر انواع تولیدی ضخامت کمتری دارند. از جمله اهداف لوله می توان به انتقال آب باران، دفع زباله، پوشش سیمی، تاسیسات زیرزمینی، انتقال آب شهری و غیره اشاره کرد.
لوله pvc نیمه قوی
لوله های PVC نیمه سخت در ساخت و ساز و قطعات فاضلاب استفاده می شود.
سیم و کابل، فاضلاب خانگی و ساختمانی ، ناودان، کانال های هوا مانند سرویس های بهداشتی و حمام و ... از جمله کاربردهای لوله های PVC نیمه سخت می باشد.
لوله pvc سی بسیار قوی
به این نوع لوله پی وی سی فشار قوی نیز می گویند. این نوع لوله برای مصارف صنعتی و سیستم فاضلاب شهری استفاده می شود.
همانطور که از نام این لوله ها پیداست، این لوله ها قادر به تحمل فشار بالا هستند که استفاده از صفحات لوله فشار قوی را برای سیم کشی کابل های برق مناسب می کند.
انواع لوله های پی وی سی از نظر ساختار
استفاده از لوله pvc از اوایل قرن بیستم به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت.
طبق تحقیقات انجام شده اولین لوله های پی وی سی آب در آلمان در سال ۱۹۳۲ ساخته شد. چهار سال بعد، PVC نه تنها به عنوان لوله برای آب آشامیدنی، بلکه برای زهکشی در آلمان نیز مورد استفاده قرار گرفت.
امروزه به منظور تامین نیاز بازار، این لوله ها در چهار نوع مختلف تولید می شوند.
U-PVC یا PVC غیر پلاستیکی
لوله ها و اتصالات UPVC از سختی بالایی برخوردار هستند زیرا در ساختار مولکولی آنها از نرم کننده استفاده نمی شود. این لوله ها در حمل و نقل آب آشامیدنی، خاک و پسماند، فاضلاب، زهکشی زیرزمینی و کاربردهای صنعتی کاربرد دارند.
C-PVC یا PVC کلردار
همانطور که از نام آن مشخص است در ساختار آنها از کلر استفاده شده است. لوله ها و اتصالات PVC-C عملکرد عالی و مقاومت بالایی در برابر خوردگی، دمای بالا و آتش دارند. به لطف این ویژگی، از لوله های کلردار در سیستم اطفاء حریق برای حمل کپسول های آتش نشانی استفاده می شود.
O-PVC یا PVC مولکولی
یکی از سبک ترین انواع لوله pvc لوله های OPVC می باشد. این لوله ها مقاومت بالایی در برابر خط و خش، ترک و ضربه دارند که آن ها را به گزینه ای مناسب برای آبیاری و پمپاژ فاضلاب تبدیل می کند. لوله های CPVC و OPVC را می توان به طور کامل بازیافت کرد.
M-PVC یا PVC اصلاح شده
با توجه به اصلاح کننده هایی که در ساختار این لوله ها وجود دارد، شاهد مقاومت بالایی در برابر ضربه های خارجی خواهید بود.
از آنجایی که لوله های گاز ممکن است در صورت ضربه منفجر شوند، معمولا از لوله های MPVC برای تامین گاز طبیعی استفاده می شود.
مزایا و معایب لوله های PVC
همانطور که گفته شد لوله pvc کاربردهای زیادی در صنعت دارد که دلیل استفاده از آن ها را بهتر متوجه می شوید که در ادامه به مزایای این لوله ها می پردازیم. لوله های پی وی سی سبکتر از سایر لوله های موجود در بازار هستند و وزن کمی دارند. لوله پلیکا مقاوم در برابر سایش و خوردگی بالا است
عمر لوله پلیکا بالاست
اگر از لوله های پی وی سی با فلزات مختلف استفاده شود، شاهد واکنش شیمیایی نخواهید بود لوله پلیکا در برابر افزایش دما مقاوم بوده و تغییر نمی کند لوله های پی وی سی وزن زیادی را تحمل می کنند مواد پلاستیکی لوله های پلیکا آنها را بسیار انعطاف پذیر کرده است نصب آسان استفاده از این لوله ها را بسیار محبوب کرده است .
لوله pvc در برابر سیل، زلزله و سایر بلایای طبیعی بسیار مقاوم هستند قطر بیرونی لوله های پی وی سی نسبت به سایر لوله های موجود در بازار کمتر است استفاده از لوله های UPVC برای حمل و نقل آب شرب از ورود عناصر مختلف به داخل آب جلوگیری می کند لوله پلیکا مانند همه کالاهای موجود در بازار معایبی دارد.
این کاستی ها شامل موارد زیر است: در مکان هایی با دمای بسیار پایین (سرد زیاد) لوله های پلیکا خشک و قوی ممکن است ترکیده شوند این امکان وجود دارد که در دمای بالا و لوله های بسیار داغ ظاهر خود را از دست بدهد از آنجایی که قطر دیواره این لوله ها کم است، در صورت گرفتگی لوله در یک قسمت، باید کانال را با فنر باز کرد تا لوله باز شود.
روش های نصب لوله pvc
برای نصب لوله های پی وی سی روش های مختلفی وجود دارد که در این قسمت مدل هایی از متداول ترین این روش ها را ارائه می دهیم.
یکی از بهترین روش های نصب لوله پلیکا، چسب پی وی سی می باشد. این روش به دلیل سادگی یکی از پرکاربرد ترین روش های نصب پی وی سی می باشد.
روش دوم به پیوند O-ring معروف است. در این روش برای اتصال لوله ها از لاستیک آب بند استفاده می شود.
حلقه های لاستیکی مخصوصی در محل اتصال O-ring در اطراف لوله های اتصال قرار می گیرد. لوله ها با این روش به راحتی نصب می شوند، اما برای باز کردن اتصال باید از دستگاه های خاصی استفاده کرد.
روش دوم انتخاب شده برای اتصال لوله های پی وی سی در محیط هایی که ضخامت لوله زیاد است استفاده می شود. به این روش اتصال پیچی می گویند. این نوع اتصال نیازی به دستگاه جوش ندارد که می تواند یک نکته مثبت باشد.
قیمت لوله pvc
از آنجایی که لوله های پی وی سی از مواد پلیمری ساخته شده اند و این مواد جزء محصولات پتروشیمی هستند. قیمت آنها در بورس کالا و توسط شرکت های پتروشیمی تعیین می شود. به همین دلیل قیمت ثابت نیست و بر اساس نرخ ارز به صورت روزانه تعیین می شود.
برخی از عوامل موثر بر قیمت روزانه لوله پی وی سی را می توان به شرح زیر برشمرد:
- • قیمت مواد اولیه تولید داخل در پتروشیمی
- • قیمت مواد تولیدکنندگان داخلی که از مواد وارداتی تامین می شود
- • قیمت تحویل مواد اولیه داخلی و وارداتی
- • هزینه های قابل پرداخت در بنادر مبدأ برای مواد خام وارداتی
- • هزینه ترخیص مواد اولیه وارداتی از گمرک
- • هزینه های تخلیه مواد اولیه و همچنین بارگیری در بنادر ایران و کشورهای مبدا
- • هزینه های حامل های انرژی
- • حقوق کارکنان
- • هزینه های جانبی دیگر
قیمت روز لوله pvc بر اساس معیار طول محاسبه می شود. اینکه قطر لوله پی وی سی خریداری شده چقدر است; برای تولید کننده ملاک نیست، هر چه مواد اولیه برای ساخت یک متر لوله پی وی سی استفاده شود، قیمت آن بیشتر می شود.
فشار کاری مورد استفاده برای لوله های پی وی سی رابطه مستقیمی با قیمت لوله و وزن آن دارد. هر چه فشار بیشتر باشد، لوله پی وی سی سنگین تر و گران تر می شود.
خرید لوله pvc
خرید هر محصول برای یک پروژه ساختمانی همیشه باید بر اساس محل کار و بودجه موجود انجام شود. اگر قصد خرید و استفاده از انواع لوله های پی وی سی در ساختمان خود را دارید، این فرصت را دارید که با مشاوران آهنات تماس گرفته و راهنمایی های لازم را در این زمینه دریافت کنید.
نکات بسیار مهم در انتخاب لوله pvc (پلیکا)
برخلاف تصور عموم، رنگ لوله پی وی سی هیچ ربطی به کیفیت لوله ندارد.
لوله می تواند تیره، روشن، سفید، آبی و غیره باشد.
۱- در انتخاب لوله های پی وی سی سخت یا همان پی وی سی ابتدا باید بدانید که این لوله ها دارای استاندارد اجباری می باشند بنابراین زمانی که قصد خرید لوله از مجموعه ای را دارید ابتدا باید گواهی استاندارد معتبر آن شرکت را مشاهده نمایید.
برچسب های روی لوله را مطابقت دهید و از طریق سیستم های استاندارد بررسی کنید که برچسب استاندارد نادرست نیست.
سایر مطالب : قیمت میلگرد آجدار
نکته مهم در بررسی گواهی استاندارد لوله pvc
الف) گواهی استاندارد معتبر باشد. ب) گواهی استاندارد دقیقا متعلق به همان شرکت است و باید به پسوند نام توجه کنید ج) گواهی استاندارد باید متعلق به همان محصول شما باشد، مثلا ممکن است شرکت دارای گواهی استاندارد اجباری باشد اما متعلق به یکی دیگر از محصولات شرکت، به عنوان مثال اتصالات یا اصلا مربوط به لوله های برق یا ناودانی آن شرکت باشد.
۲- توجه داشته باشید لوله هایی که تهیه می کنید اگر برای فاضلاب داخل ساختمان استفاده می کنید باید دارای استاندارد ۹۱۱۹ باشد که باید روی لوله ها حک شود و لوله هایی که برای ناودان و دهانه ها استفاده می کنید باید ۱۲۱۴۲ باشد مثلا لوله ۱۱۰ مورد استفاده برای فاضلاب با مشخصات ۱۱۰ میلی متر ضخامت ۳٫۲ با استاندارد ۹۱۱۹ شناخته می شود و لوله ۱۰ میلی متر برای فن با مشخصات ۱۱۰ میلی متر ضخامت ۲ شناخته می شود.
لوله های پی وی سی که به لوله های پلیکا معروف هستند امروزه کاربردهای مختلفی در صنایع مختلف به ویژه ساختمان سازی دارند. لوله pvc در ترکیب های مختلف برای کاربردهای مختلف در بازار تولید می شود. سختی لوله ها محل استفاده از آنها را تعیین می کند. لوله های پی وی سی مزایای زیادی دارند و راه های نصب متفاوتی را ارائه می دهند.